Ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών και δύο πρώην υφυπουργοί ελέγχονται από τη Βουλή για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε τη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και του Ανδρέα Λοβέρδου για τη χρονική περίοδο που διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα διαβιβάστηκε στη Βουλή μια ακόμη δικογραφία για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος την επίμαχη περίοδο (2005) διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών.
Σε ότι αφορά την πρώτη περίπτωση (Παπανδρέου, Λοβέρδου), η δικογραφία αφορά παράνομη χρηματοδότηση πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ) που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια ευρώ, διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στη Βουλή
Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής διαβίβασε σήμερα τη δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πολιτικών προσώπων που φέρονται να συνήργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίμαχη δικογραφία, εκτός των πολιτικών προσώπων, αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα και έχει να κάνει με την παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ και ΑΕ από το υπουργείο Εξωτερικών από το 2001 έως το 2003 ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις, και κατά τα έτη 2001-2008 ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς οι πράξεις τους ακολούθησαν τις αποφάσεις των πολιτικών προσώπων.
Η επίμαχη δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2017 από την Εισαγγελία Διαφθοράς, διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν και οι αξιόποινες πράξεις αφορούν απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Παράλληλα, μεταξύ των μη πολιτικών πρόσωπων που τελούν υπό δικαστικό έλεγχο είναι ο Αλ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Πολιτικής και Γ. Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.
Στην περίπτωση Στυλιανίδη μεταξύ των ΜΚΟ που φέρονται να χρηματοδοτήθηκαν παράνομα είναι η «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής» και η «Εταιρία για την ανεξιθρησκεία ευημερία και ανάπτυξη των λαών».
Και αυτή η δικογραφία ολοκληρώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 24 Μαρτίου , την ημέρα δηλαδή, που παραιτήθηκε η Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα μη μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αποδίδονται τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Η διαβίβαση της συγκεκριμένης δικογραφίας στη Βουλή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ανάλογη κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποστείλει στη Βουλή άλλη μια υπόθεση η οποία βάζει στο «κάδρο» τους Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδο.