Τα πρώτα exit polls για τις ιστορικής σημασίας Γαλλικές εκλογές αναμένεται να μεταδοθούν στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Τότε θα εκτιμηθεί ποιοί θα είναι οι δύο υποψήφιοι που προκρίνονται για τον πρώτο γύρο. Αλλά επειδή τα ποσοστά των υποψηφίων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, η εκτίμηση του αποτελέσματος ίσως καθυστερήσει.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι θα είναι οι φιναλίστ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δύο τηλεοπτικών δικτύων. Και τα δύο exit polls, τους φέρνουν νικητές της εκλογικής διαδικασίας με τρίτο τον Φιγιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λεπέν ενδέχεται και να κερδίσει, καθώς έδειξε τις τελευταίες μέρες μεγάλη δυναμική.
Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria.
Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.
Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop .
Αν και στελέχη των μεγάλων εταιρειών δημοσκοπήσεων θεωρούν πως η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ εξαιτίας του γεγονότος ότι τα γκάλοπ έδειχναν τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους σε απόσταση…στατιστικού λάθους ο ένας από τον άλλο (μεταξύ 19-24%) αλλά και εξαιτίας του υψηλού ποσοστούν (33%) αδιευκρίνιστης ψήφου.
Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 09.00 ώρα Ελλάδος και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιωτών είναι σε επιφυλακή, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνονται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
Η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, φαίνεται να έχει δώσει νέα ώθηση στην Μαρίν Λεπέν, καθώς δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το τραγικό περιστατικό δείχνουν αύξηση στα ποσοστά της, ενώ τη φέρνουν ακόμη και να ισοψηφεί με τον Μακρόν.
Δείτε live την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών μέσω του France24 Live
paper-clip-note-large-office-notes-memos-paper-cli 17882796.jpg
Τα βασικά σημεία στο προεκλογικό πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος, θεωρείται φαβορί για τη νίκη στον επαναληπτικό γύρο της απρόβλεπτης αναμέτρησης.
Ακολουθούν ορισμένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος του κεντρώου υποψηφίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.
Στις δελεαστικές για τους ψηφοφόρους προτάσεις περιλαμβάνονται εξαιρέσεις από τον τοπικό φόρο κατοικίας ύψους 10 δισεκ. ευρώ, αποζημιώσεις του συνολικού κόστους πολιτιστικών εκδηλώσεων, τεχνητών οδοντοστοιχιών και ακουστικών βοηθημάτων και μειώσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους μαζί με φορολογικές εκπτώσεις για τους εργοδότες τους.
Μεταξύ των κύριων προτάσεών του είναι το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της συγχώνευσης των διαφόρων συνταξιοδοτικών συστημάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και η συγχώνευση των συστημάτων χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, τα οποία σήμερα διαφέρουν για τους εργαζόμενους με τακτικό μισθό και τους αυτοαπασχολούμενους.
Οι ευρύτεροι οικονομικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το οποίο ορίζει η ΕΕ, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% στο τέλος της πενταετούς θητείας του, στην περίπτωση που εκλεγεί, από περίπου 10% σήμερα, ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 δισεκ. ευρώ και περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 60 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο και μέχρι το τέλος της θητείας.
Από τις κυριότερες ιδέες του προγράμματός του είναι:
– Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 33% σε 25%
– Η μετατροπή του συστήματος έκπτωσης φόρων CICE για τις επιχειρήσεις σε μόνιμες φορολογικές εκπτώσεις για την απασχόληση χαμηλόμισθων εργαζομένων
– Η εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών θα παραμείνει, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τον πραγματικό χρόνο εργασίας θα διεξάγονται σε επίπεδο επιχείρησης
– Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν από ορισμένες εισφορές κοινωνικής πρόνοιας, ένα μέτρο που θα έχει όφελος για τους υπαλλήλους περίπου έναν επιπλέον μηνιαίο μισθό
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το σχέδιο του Μακρόν προβλέπει 50 δισεκ. ευρώ δημόσιων επενδύσεων στη διάρκεια πέντε χρόνων από τα οποία:
– Δεκαπέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την εκπαίδευση ή την αλλαγή δεξιοτήτων προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά
– Δεκαπέντε δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε ενεργειακούς/περιβαλλοντικούς στόχους: εγκατάλειψη μέσα σε πέντε χρόνια της παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, γρήγορη μετάβαση προς εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αύξηση του φόρου άνθρακα
– Πέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα για προγράμματα φιλικά προς το περιβάλλον, τοπικούς συνεταιρισμούς παραγωγής προϊόντων και βοήθεια στη διάρκεια κρίσεων τιμών
– Πέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για μεταφορικές και τοπικές υποδομές, με επικέντρωση στην ανακαίνιση των παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών μάλλον παρά στην κατασκευή νέων
– Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον τομέα της υγείας, περιλαμβανομένων υψηλότερων αποζημιώσεων για παροχή γυαλιών οράσεως, τεχνητών οδοντοστοιχιών και ακουστικών βοηθημάτων – ακόμη απομάκρυνση από δαπανηρά πακέτα φαρμακευτικής δαπάνης που περιλαμβάνουν τη χορήγηση περισσότερων φαρμάκων από όσα χρειάζονται οι ασθενείς
– Πέντε δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ένας στόχος για περικοπές 60 δισεκ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες μοιάζει μέχρι τώρα περισσότερο με φιλοδοξία παρά με συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς προβλέπονται περικοπές 10 δισεκ. ευρώ στα επιδόματα ανεργίας που θα δημιουργηθούν από μια μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7%.
Ο Μακρόν προβλέπει επίσης περικοπές 15 δισεκ. ευρώ των δημοσίων δαπανών για την υγεία λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.
Άλλα 25 δισεκ. ευρώ προβλέπονται να εξοικονομηθούν από τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, από τον οποίο ένα μικρό μέρος θα προέλθει από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας λόγω μειώσεων κατά 120.000 άτομα του αριθμού των υπαλλήλων, από τους οποίους οι 50.000 θα είναι στην κεντρική δημόσια υπηρεσία.
Τα υπόλοιπα δέκα δισεκ,. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές των δαπανών των τοπικών αρχών, περιλαμβανομένης και μιας μείωσης κατά 70.000 άτομα του αριθμού των υπαλλήλων τους.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ/ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ
Κατασκευή άλλων 15.000 φυλακών, πρόσληψη 10.000 αστυνομικών, αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ από λίγο κάτω από το 1,8% το 2016. Επιβολή προστίμων επί τόπου για χρήση ναρκωτικών και έκδοση διαταγών για την εκδίωξη των αρχηγών συμμοριών από ορισμένες γειτονιές.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μείωση στο μισό του αριθμού των παιδιών στις σχολικές τάξεις του Δημοτικού στα 12 παιδιά ανά τάξη σε 12.000 περιοχές με χαμηλό εισόδημα με ένα μπόνους στους δασκάλους 3.000 ευρώ τον χρόνο για να εργαστούν στις περιοχές αυτές.
Όλοι οι 18χρονοι θα λάβουν ένα «πολιτιστικό πάσο» αξίας 500 ευρώ για αγορά εισιτηρίων κινηματογράφου, θεάτρου και συναυλιών.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων θα απαγορευθεί στο χώρο των σχολείων για τα παιδιά έως την ηλικία περίπου των 15 ετών.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ/ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
Αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής της κοσμικότητας στη δημόσια ζωή. Καμία απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στους φοιτητές πανεπιστημίου όπως προβλέπεται από ορισμένους υποψηφίους.
Τα αιτήματα ασύλου θα διεκπεραιώνονται μέσα σε έξι μήνες.
Κρατική επιδότηση 15.000 ευρώ για τρία χρόνια για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους από 200 γειτονιές με χαμηλό εισόδημα.
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά το ένα τρίτο, τόσο στη Γερουσία όσο και στην Εθνοσυνέλευση.
Μείωση κατά τουλάχιστον 25% του αριθμού των θεσμών των επαρχιακών τοπικών αρχών.
Απαγόρευση προσλήψεων οικογενειακών μελών ως βοηθών βουλευτών.
Η θητεία των εκλεγμένων αξιωματούχων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις συνεχείς θητείες για την ίδια θέση.
Απαγόρευση δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών για όσους έχουν εκλεγεί.
Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα που έφερε το Εθνικό Μέτωπο στο προσκήνιο
Η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να φέρει το Εθνικό Μέτωπο (FN) από το περιθώριο στο πολιτικό προσκήνιο και επιδιώκει να εκλεγεί πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας και η πρώτη ακροδεξιά πρόεδρος της χώρας μετά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το 2011 που ανέλαβε την προεδρία του FN, η Λεπέν έχει προσπαθήσει να αποκηρύξει την αντισημιτική εικόνα του κόμματος, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια στη διάρκεια των οποίων πρόεδρός του ήταν ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Μητέρα τριών παιδιών και δύο φορές χωρισμένη, η Λεπέν προωθεί μια διαφορετική εικόνα του κόμματός της, τασσόμενη κατά των μεταναστών και της ΕΕ, ενώ παράλληλα δεσμεύεται να προστατεύσει τους Γάλλους εργαζόμενους από την παγκοσμιοποίηση.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Λεπέν σταθερά ως μία από τους υποψήφιους που πρόκειται να κερδίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου και να περάσουν στον δεύτερο στις 7 Μαΐου.
Αυτό θα είναι ένα βήμα πιο πέρα από την πρώτη της απόπειρα το 2012, όταν δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Την τελευταία φορά που ακροδεξιός ηγέτης κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών ήταν το 2002, όταν ο πατέρας της ήρθε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ.
Η 48χρονη ακροδεξιά ηγέτιδα δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφους ή αντιπάλους της στη διάρκεια τηλεοπτικών συζητήσεων, καθώς καταφέρεται εναντίον του πολιτικού κατεστημένου.
Τα σχέδιά της να αποχωρήσει η Γαλλία από την ευρωζώνη και να αναγκάσει τη γαλλική κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτήσει κρατικές δαπάνες είναι ιδιαίτερα ανορθόδοξα, αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι οι οικονομικές της πολιτικές συνάδουν με το πνεύμα κατά της παγκοσμιοποίησης που ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και πυροδότησε την ψήφο υπέρ του Brexit.
Η Λεπέν έχει προσπαθήσει να εξευγενίσει την εικόνα του κόμματός της, παρόλο που αυτό την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τον πατέρα της, αποκηρύσσοντας τις δηλώσεις του ότι οι θάλαμοι αερίων των ναζί ήταν «μια λεπτομέρεια» της Ιστορίας. Το 2015 τον διέγραψε από το κόμμα εξαιτίας των απόψεών του.
Ωστόσο και η ίδια προκάλεσε πρόσφατα, όταν νωρίτερα αυτό τον μήνα αρνήθηκε την ευθύνη του γαλλικού κράτους όταν οι Γερμανοί ζήτησαν τη συγκέντρωση 13.000 προς εκτοπισμό Εβραίων από την παρισινή αστυνομία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η πρώην δικηγόρος αντιμετωπίζει προβλήματα και με τη δικαιοσύνη καθώς κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να πληρώσει δύο βοηθούς της.
Η ίδια η Λεπέν καταγγέλλει ότι πρόκειται για απόπειρες να προκαλέσουν προβλήματα στην προεκλογική της εκστρατείας.
Ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1998 όταν εγκατέλειψε τη δικηγορία για να προσφέρει νομικές συμβουλές στο FN, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη για πρώτη φορά περιφερειακός σύμβουλος στη βόρεια Γαλλία.
Αργότερα ανέλαβε την ίδια θέση στην περιοχή του Παρισιού. Είναι επίσης ευρωβουλευτής από το 2004.
Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο θαυμαστής του Κάστρο που θέλει να γίνει πρόεδρος
Θαυμάζει τον εκλιπόντα ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ενώ δεν τον ενδιαφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ: ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος της αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, είναι ένας βέρος αριστερός.
Αν εκλεγεί, ο 65χρονος ηγέτης του Αριστερού Κόμματος έχει δεσμευθεί να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανέγερσης κατοικιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Σκοπεύει να επιβάλει υπερ-φόρο 90% σε όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ ετησίως, να απορρίψει τους κανόνες της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Frexit, την αποχώρηση της Γαλλίας από το μπλοκ, αν η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιταχθούν στη ριζοσπαστική αλλαγή πορείας της χώρας.
Αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιλέξουν οποιονδήποτε από τους άλλους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους –τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ή τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν–, ο Μελανσόν τους προειδοποίησε στην προεκλογική του συγκέντρωση της 12ης Απριλίου: «Θα φτύσετε αίμα».
Αυξάνοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο Μελανσόν ισχυρίζεται ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα, μειώνοντας το ποσοστό ανεργία από το 10% στο 6% ως το τέλος της θητείας του το 2022.
Ο Μελανσόν, που εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2009 έπειτα από τρεις δεκαετίες για να ακολουθήσει μια πιο σκληρή μορφή σοσιαλισμού, επιθυμεί να εθνικοποιήσει βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως τα αεροδρόμια και οι αυτοκινητόδρομοι, να δημιουργήσει έναν κρατικό τραπεζικό κολοσσό και να νομιμοποιήσει την κάνναβη.
Παράλληλα επιθυμεί την υποτίμηση του ευρώ για να αυξήσει την εμπορική ανταγωνιστικότητα, ενώ έχει δεσμευθεί να ασκήσει βέτο στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, να τερματίσει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τους πολιτικούς, να εγκαταλείψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποσύρει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναζήτηση οικολογικών τεχνικών στη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και εναλλακτικών στην παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια είναι ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουν η Γαλλία και η Ευρώπη.
Αντί για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες επικρίνει, ο Μελανσόν προτείνει εναλλακτικές μορφές συνεργασίας.
Η δυσπιστία του απέναντι στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης τον έχει στρέψει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων προσεγγίζει τους ψηφοφόρους του.
Έχει περισσότερους «ακόλουθους» στο YouTube από όσους είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ολογραμμάτων στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.
Ο Μελάνσόν, που γεννήθηκε στην Ταγγέρη του Μαρόκου, αποδίδει τον έντονο χαρακτήρα του στις μεσογειακές του ρίζες.
Θαυμάζει τον εκλιπόντα ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ενώ δεν τον ενδιαφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ: ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος της άκρας αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, είναι ένας βέρος αριστερός.
Φρ. Φιγιόν: Το ατιμασμένο πρώην φαβορί που παλεύει να μπει ξανά στην κούρσα
Ο συντηρητικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν δίνει μάχη για να σώσει την πολιτική του καριέρα μετά το πλήγμα που δέχτηκε η προεκλογική του εκστρατεία από το σκάνδαλο για αργομισθία της συζύγου του.
Από αδιαφιλονίκητο φαβορί, ο Φιγιόν είδε την προεκλογική του εκστρατεία να βυθίζεται σε κρίση όταν το σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο Le Canard Encha?n? έγραψε τον Ιανουάριο ότι η σύζυγός του Πενέλοπι είχε λάβει ως αμοιβή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μια εργασία που ουσιαστικά δεν πραγματοποιούσε και η οποία περιελάμβανε την παροχή υπηρεσιών επί σειρά ετών ως κοινοβουλευτική του βοηθός.
Επιπλέον ο Φιγιόν κατηγορήθηκε ότι προσέλαβε ως δικηγόρους δύο από τα παιδιά του το διάστημα 2005-2007 που ήταν γερουσιαστής.
Όταν γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν επίσημη έρευνα εις βάρος του για την υπόθεση της αργομισθίας αθέτησε την υπόσχεσή του ότι θα παραιτούνταν και πέρασε στην αντεπίθεση.
Παρά της παραιτήσεις προσώπων από το προεκλογικό του επιτελείο και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήθελαν να παραιτηθεί, εκείνος αντιστάθηκε στις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Στη συνέχεια μάλιστα η έρευνα επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε και κατηγορίες για πανάκριβα κοστούμια που φέρεται ότι πλήρωνε ένας φίλος του. Και πάλι εκείνος πέρασε στην αντεπίθεση. Υποστήριξε ότι είναι θύμα κυβερνητικού σχεδίου να τον βγάλει από την κούρσα για την προεδρία με διαρροές και λασπολογία. Υπαινίχθηκε ότι η συνωμοσία φθάνει μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο Ολάντ, κάτι που διέψευσε η προεδρία.
Η τρομοκρατία, η εθνική ασφάλεια και η επίδραση τους στις γαλλικές εκλογές
Ένα τρομοκρατικό χτύπημα τρείς μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα;Όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν ότι η επίθεση ενόπλων στο πιο λαμπρό δρόμο των Παρισίων είναι “βούτυρο” στο ψωμί της Λεπέν.
«Από τις αρχές του έτους, κάθε 15 μέρες στην Γαλλία αποτρέπεται μια τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ, πρόεδρος του Κέντρου αναλύσεως της Τρομοκρατίας (CAT), ενός ανεξάρτητου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού. Με την σύλληψη δύο υπόπτων για μια «επικείμενη τρομοκρατική επίθεση» την Τρίτη στη Μασσαλία, το θέμα της ασφάλειας επανήλθε δυναμικά στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο CAT επιβεβαίωσε παλαιότερα κυβερνητικά στοιχεία για 15 τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν μέσα στο 2016 και 5 έως τα μέσα Μαρτίου του 2017.
Ο αριθμός επιθέσεων που βίωσε η Γαλλία κατά την πενταετία Ολάντ είχε ως συνέπεια και μια σημαντική νομοθετική παραγωγή: Ψηφίσθηκαν έξι νόμοι για την τρομοκρατία στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και αυτοί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και των προεκτάσεών της.
«Μπορεί να μη μιλάμε για τις επιθέσεις που αποφεύχθηκαν» πρόσθεσε, «οι απειλές όμως υπάρχουν και έχουν αυξηθεί. Γνωρίζουμε την πρόθεση του Ισλαμικού Κράτους να βλάψει χώρες, να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργήσει τις υποδομές που χρειάζεται για να το πετύχει και έχει εν εξελίξει σχέδια για επιθέσεις» πρόσθεσε.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αυτή η νομοθετική πανοπλία δεν μπόρεσε να περιορίσει τις συνεχείς απόπειρες, ο κ. Μπριζάρ εκτίμησε ότι «οι νόμοι είναι ιδιαίτερα πολλοί, όσο για κανένα άλλο θέμα στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία. Δεν προχώρησαν όμως αρκετά σε βάθος, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές σε υποδομές και μεθόδους, με δεδομένο ότι δεν αντιμετωπίζουμε πλέον μια κατ’ ευθείαν απειλή από ομάδες, αλλά όλο και περισσότερο, μια διάχυτη απειλή που είναι δύσκολο να εξουδετερωθεί».
Ο πρόεδρος του CAT υποστηρίζει ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ευνοούν «μια κεντρική και εξειδικευμένη προσέγγιση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που είναι κληρονομιά των πρώτων νόμων του 1986, ενώ θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η εξέλιξη (…) για την έγκαιρη ανίχνευση και των πλέον ασθενικών προειδοποιητικών σημάτων, μέσω μιας δικτύωσης των πληροφοριών σε ολόκληρη τη χώρα. Η διαδικτύωση αυτή των πληροφοριών θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πολυ-επιστημονική ανάλυση της απειλής, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλά προφίλ» τόνισε.
Τρομοκρατία και 4 τρόποι καταπολέμησης:
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε κυριαρχήσει ως θέμα τον Οκτώβριο κατά τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, που ανέδειξαν υποψήφιο τον Φρανσουά Φιγιόν.
Δεν συζητήθηκε όμως ιδιαίτερα κατά την προκριματική της αριστεράς, στη συνέχεια δε οι Γάλλοι αποπροσανατολίσθηκαν με το φολκλόρ του Φιγιόν και της συζύγου του Πηνελόπης. Στις δε τηλεμαχίες, κυριάρχησε η ανεργία, η οικονομία και η Ευρώπη.
Η σύλληψη των δύο στη Μασσαλία, αφύπνισε τις συνειδήσεις. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο η αμεσότητα του κινδύνου θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση της εκστρατείας και να βαρύνει ίσως την επιλογή των εκλογέων για έναν πρόεδρο με εμπειρία.
Από την Τρίτη πάντως, οι υποψήφιοι ύψωσαν ήδη τους τόνους υπογραμμίζοντας τις θέσεις που υποστηρίζουν ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας:
Την ίδια μέρα με την ανακοίνωση της σύλληψης στη Μασσαλία, η Μαρίν Λεπέν δεν έχασε ευκαιρία, κατά τη συγκέντρωση που είχε στο Παρίσι, να διαθέσει κοντά μια ώρα συνδέοντας με πάθος τον κίνδυνο της τρομοκρατίας με τη μετανάστευση, τονίζοντας την άμεση έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν: «Ανοίξαμε τις πόρτες του οίκου Γαλλία, στη μαφία και στους τρομοκράτες που αντιλήφθηκαν άμεσα τα οφέλη που θα αποκόμιζαν από την απίστευτη αδυναμία μας. Έστειλαν τους στρατιώτες του μίσους μέσω της ροής των μεταναστών για να κτυπήσουν την καρδιά της χώρας μας» δήλωσε.
Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, θέλει να κλείσει τα εξτρεμιστικά τζαμιά και να επαναφέρει την «εθνική ταπείνωση» ( ή αναξιοπρέπεια) για όσους Γάλλους έχουν φάκελο και είναι ύποπτοι τρομοκρατίας, ποινή που έχει καταργηθεί από το 1951.
Ο Φρανσουά Φιγιόν θέλει και αυτός έναν αυστηρό έλεγχο για το Ισλάμ της Γαλλίας. «Είμαι υπέρ την απαγόρευσης όλων των κινημάτων που υποστηρίζουν τους Σαλαφιστές (Σαουδική Αραβία) και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Που προπαγανδίζουν το «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο) και πολεμούν τις δημοκρατικές μας αξίες. Που δηλώνουν χωρίς ενδοιασμό ότι θέλουν να συντρίψουν το δημοκρατικό μας σύστημα γιατί δεν συμβαδίζει με τις δικές τους αρχές» δήλωσε.
Ο Φιγιόν είναι υπέρ της στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας από τους Γάλλους τρομοκράτες και υπέρ επιβολής της βιομετρικής ταυτότητας.
Ο Μελανσόν είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη στέρηση της υπηκοότητας ή τη βιομετρική ταυτότητα. Θέλει μεγαλύτερη ανθρώπινη στελέχωση στον τομέα της πληροφορίας και να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη αυτή, χωρίς έκτακτα μέτρα, όπως αυτά της έκτακτης ανάγκης, που όλοι μας ξέρουμε ότι μετά από τρεις μέρες δεν έχουν καμία χρησιμότητα» έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα.
Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν ποντάρει στην αύξηση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων, στη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης 5000 συνοριοφυλάκων και στη συνεργασία των Google, Twiter και Facebook.
«Πολλοί τρομοκράτες πέρασαν στη δράση αφού ριζοσπαστικοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Έρχονται σε επαφή με τα ισλαμικά στοιχεία που τους χειραγωγούν και τους οδηγούν στη βία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δεσμευθούν οι μεγάλοι οργανισμοί του Διαδικτύου, ότι θα αποσύρουν άμεσα τέτοια προπαγανδιστικά κείμενα, χωρίς να προβάλουν την όποια δικαιολογία δυσκολίας, τεχνικού χαρακτήρα ή ελευθερίας της έκφρασης ή ουδετερότητας» υπογράμμισε.
Αναμένοντας την επιλογή του νέου προέδρου, τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, για την προστασία των υποψηφίων, των εκλογικών τους κέντρων και των συγκεντρώσεων, είναι δρακόντεια.
Για την ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται η κινητοποίηση 50.000 αστυνομικών και άλλων σωμάτων ασφαλείας.
ποσοστό 60%, αλλά και τον Φρανσουά Φιγιόν με ποσοστό 58%.
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
Ο Μακρόν φαίνεται να προηγείται της Λεπέν στα πρώτα αποτελέσματα των exit polls όπως μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν νομικούς περιορισμούς.
Σύμφωνα με την La libre Belgique, o Mακρόν βρίσκεται πρώτος με ένα ποσοστό της τάξεως του 24% ακολουθούμενος από την Λεπέν με ποσοστό 22%. Ο Φιγιόν έρχεται τρίτος με 20,5% και τέταρτος ο Μελανσόν με 18%.
Ωστόσο το βελγικό site της έγκυρης εφημερίδας σημειώνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς τα exit pools έξω από τα εκλογικά τμήματα είναι ενδεικτικά δεν αποτελούν ωστόσο πραγματική προβολή καθώς υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της αλήθειας ή του ψέμματος στη δήλωση των ψηφοφόρων.
Ας σημειωθεί ότι βελγικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν τον Μελανσόν να έρχεται πρώτος στις υπερπόντιες περιοχές και τον Μκαρόν πρώτο στα αποτελέσματα των γάλλων που ψήφισαν στις Ηνωμένες Πολαιτείες.
Εντωμεταξύ ελαφρά αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με την ίδια ώρα του 2012 σημειώθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών.
Στις 12 η ώρα η συμμετοχή ήταν 28,54 έναντι 28,29 το 2012
Δημοσκόπηση της Harris Interactive Poll
Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις εκλογές στη Γαλλία και οι δημοσκοπήσειςεξακολουθούν να καταγράφουν προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν, στο δεύτερο γύρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Harris Interactive Poll, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κέρδιζε την Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 66% στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Φρανσουά Φιγιόν με 68% και τον Ζαν-Λiκ Μελανσόν με ποσοστό 60%.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Φρανσουά Φιγιόν θα κέρδιζε στο δεύτερο γύρο την Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 58%.
Τέλος ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα μπορούσε να νικήσει την Μαρίν Λε Πεν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με ποσοστό 60%, αλλά και τον Φρανσουά Φιγιόν με ποσοστό 58%.
«Η επόμενη μέρα των εκλογών για το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Εως την Κυριακή λέμε αυτά που δεν θέλουμε, μετά την Κυριακή λέμε αυτά που θέλουμε και μετά τις βουλευτικές κάνουμε αυτά που μπορούμε». Με αυτή τη σιβυλλική συμβουλή, ο Φρανσουά Ολάντ αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του, στο τελευταίο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.
Τέσσερις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο, ο Μπενουά Αμόν ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος, μοιάζει να μην εντάσσεται σε αυτά που «θέλει» ο Γάλλος πρόεδρος.
Δεν μπορεί να τον έχει βέβαια στην καρδιά του ο Ολάντ τον Αμόν, ο οποίος υπήρξε ο επικεφαλής των ανταρτών της αριστερής πτέρυγας των σοσιαλιστών που «δηλητηρίασαν» την πενταετία Ολάντ, με οργάνωση πρότασης μορφής και παραιτήσεις.
Παρ’ όλα αυτά δεν παύει σήμερα, να είναι ο Μπενουά Αμόν ο υποψήφιος που κέρδισε την προκριματική της αριστεράς, την οποία οργάνωσε το σοσιαλιστικό κόμμα (PS), με τη σύμφωνη γνώμη όλων.
Τρεις μέρες πριν την Κυριακή, και μέσα από την πεποίθηση ότι ο υποψήφιος του PS, που συγκεντρώνει μόλις ένα 10%, δεν θα περάσει στο δεύτερο γύρο, μοιάζει να έχουν αρχίσει οι μεγάλες μανούβρες στο κόμμα για το μέλλον.
Την ίδια μέρα, από την πλατεία της Δημοκρατίας (Republique), ο Μπενουά Αμόν μπρος στους 10.000 συγκεντρωμένους οπαδούς έστειλε μηνύματα για την αριστερά και το κόμμα, που αφορούν το «μετά» των εκλογών.
Δήλωσε πεισματικά: «επανέφερα την αριστερά στον ιστορικό της άξονα» υπονοώντας ότι η πενταετία Ολάντ- Βαλς την είχε εκτρέψει. «Εκφράζω το κόσμο του μέλλοντος που θα επιβληθεί, ότι και εάν λένε, θα αγωνισθώ την Κυριακή, θα αγωνισθώ μετά, τίποτα δεν θα με σταματήσει».
Η Τετάρτη ήταν η ημέρα των μεγάλων χειρισμών και για τους εκφραστές των διαφόρων ρευμάτων του PS: Οι υποστηρικτές του Ολάντ, με πρωτοβουλία του Στέφαν Λε Φολ, πιστού εκπρόσωπου του προέδρου, συγκεντρώθηκαν για ένα «ποτό με ορεκτικό». Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το μέλλον του σοσιαλιστικού κόμματος, πως θα κατορθώσει να μην συμπαρασυρθεί σε κατάρρευση, στην περίπτωση που ο Αμόν κατέβει πολύ κάτω του 10%, και με ποιό τρόπο οι λεγόμενοι «Ολαντικοί», θα ξαναποκτήσουν μια κεντρική θέση στο κόμμα. Στην συνάθροιση παραβρέθηκαν γύρω στους 40 βουλευτές και υπουργοί.
Την ίδια μέρα ο πρώην πρωθυπουργός, ηττημένος της προκριματικής, Μανουέλ Βαλς, κάλεσε τους περίπου 20 πιστούς του σε γεύμα σε εστιατόριο κοντά στο Κοινοβούλιο.
Ο Βαλς, που έδωσε την υποστήριξή του στον Εμμανουέλ Μακρόν, μη αποδεχόμενος το πρόγραμμα Αμόν, κατηγορήθηκε από πολλούς για «προδοσία» ως προς τις αρχές του κόμματος. Ο ίδιος παραμένει όμως σταθερά στις επιλογές του υπέρ του Μακρόν, και με επιστολή μάλιστα που έστειλε στους κατοίκους της εκλογικής του περιφέρειας στο Εβρί τους ζητά να βάλουν φραγμό στην Μαριν Λεπέν, ψηφίζοντας Μακρόν.
Στις 21 Μαρτίου, σύσσωμο το σοσιαλιστικό κόμμα απηύθυνε τον τελευταίο χαιρετισμό στον Ανρί Εμμανουελί βασικό στέλεχος του κόμματος από την εποχή Μιττεράν, και πνευματικό πατέρα του Αμόν.
«Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική, περίεργη όμως διότι τα άτομα που ήταν εκεί δεν έχουν πλέον τίποτα να κάνουν μαζί. Ολοι μας νιώσαμε ότι είχαμε να κάνουμε με το τέλος του Epinay (ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον Μιττεράν το 1971). Ότι έκλεινε ένας κύκλος, αυτός της ένωσης της αριστεράς» είχε δηλώσει τις ώρες εκείνες ο σοσιαλιστής Στεφάν Ντελπεϊρά, υποστηρικτής του Αμόν.
Το επόμενο συνέδριο του Σοσιαλιστικού κόμματος (PS) προβλέπεται για το ερχόμενο φθινόπωρο, πολλοί όμως αμφιβάλουν κατά πόσο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Ο Ντελπεϊρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να φαντασθεί πλέον τους οπαδούς του Αμόν «στην ίδια αίθουσα με τον Βαλς».
Η διάσπαση του κόμματος δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί σύμφωνα με δηλώσεις άλλων στελεχών: Ο Ζαν Γκλαβανί, πρώην υπουργός Γεωργίας, υπήρξε υποστηρικτής του Βάλς, μετά την προκριματική όμως υποστήριξε «για λόγους αρχής» τον Αμόν.
Πιστεύει ότι το PS «θα υποχρεωθεί να διαιρεθεί σε μια ομάδα ‘αριστερού μετώπου’ μαζί με τους οικολόγους και μια ομάδα προς την κεντροδεξιά με τους ‘μεταρρυθμιστές’ ».
Το επόμενο μεγάλο ερώτημα για το κόμμα είναι, στην περίπτωση νίκης του Μακρόν, κατά πόσο οι σοσιαλιστές που τον υποστηρίζουν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια υποψηφιότητα για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο, πως θα διαμορφωθεί το σώμα της πλειοψηφίας στην Βουλή και την θέση που θα μπορέσουν να αποκτήσουν οι σοσιαλιστές.
Στην τελική ευθεία και σε απόσταση αναπνοής παραμένουν οι 4 πρώτοι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία : ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις όλων των Ινστιτούτων. Η παρουσία των τεσσάρων, πράγμα πρωτόγνωρο για προεδρική εκλογή, και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, που επηρεάζεται και από τα περιθώρια λάθους (2,1%) έχουν ιδιαίτερα δυσκολέψει τα Ινστιτούτα για τις προβλέψεις τους.
Μια νέα δυσκολία σήμερα, είναι ότι τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας ( εκτός των μεγάλων πόλεων) θα κλείσουν φέτος στις 19.00 ( 20.00 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 18.00 όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα Ινστιτούτα θα έχουν μια ώρα λιγότερη στη διάθεσή τους για τις εκτιμήσεις τους.
Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν όπως πάντα στις 20.00 ( 21.00 ώρα Ελλάδας).
Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκινάει στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.
Πριν από πέντε χρόνια, το άτομο που έκανε την έρευνα για ένα Ινστιτούτο, έδινε τα στοιχεία για κάθε υποψήφιο σε έναν τηλεφωνητή που τα κατέγραφε, στη συνέχεια τα αντέγραφαν και τα έστελναν για επεξεργασία. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα σε σύγκριση με την τωρινή μέθοδο, που από το προσωπικό τηλέφωνο του ατόμου που έχει την ευθύνη της έρευνας, συγκεντρώνονται άμεσα και μέσω web και με ειδική εφαρμογή γίνεται η επεξεργασία.
Γύρω στις 19.30 τα Ινστιτούτα θα μπορέσουν να περάσουν στη δεύτερη φάση μελετώντας τα επόμενα 200 επιλεγμένα εκλογικά κέντρα. Η τελική εκτίμηση θα δοθεί στις 20.00 με το τέλος της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ανώτατη Αρχή για την ψηφοφορία, στη Γαλλία απαγορεύεται να δοθεί από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, η όποια εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες στις 20.00. Η απαγόρευση αυτή όμως δεν ισχύει στις γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία, που έχουν παράδοση πλέον να σπάζουν τον κανόνα και να δίνουν τις εκτιμήσεις μέσω διαδίκτυου, προκαλώντας κάθε φορά μια σχετική σύγχυση.
Στη φετινή εκλογή και επειδή η απόσταση ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους είναι πολύ μικρή, οι επικεφαλής των Ινστιτούτων επισείουν την προσοχή, και προειδοποιούν ότι στις 20.00 ίσως στις τηλεοράσεις να μην εμφανισθούν δύο, αλλά τρία πρόσωπα υποψηφίων ικανών να κερδίσουν για να περάσουν στο δεύτερο γύρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η επόμενη μέρα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα1
ΛΕΠΕΝ : Το Εθνικό Μέτωπο και πάλι στο προσκήνιο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 23 Απριλίου και του δεύτερου γύρου της 7ης Μαΐου.
Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας;
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.
Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.
Οι προηγούμενοι πρόεδροι:
2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής)
2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά)
1995-2007: Ζαν Σιράκ (δεξιά) υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μία επταετή και μία πενταετή
1995-2007: ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες
Κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Πώς εκτυλίσσεται η ψηφοφορία
Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,97 εκατομμύρια ψηφοφόροι , ανάμεσά τους 1,3 εκατομμύριο που ζουν εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας.
Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στην Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στην Γαλλική Πολυνησία.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.
Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
Αποτελέσματα;
Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, εκτός των ποσοστών συμμετοχής, όσο διαρκεί η ψηφοφορία.
Η παράταση της ψηφοφορίας στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν μία ώρα λιγότερη για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης.
Εάν οι διαφορές στα ποσοστά των υποψηφίων είναι μικρές, η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της εικόνας των δύο φιναλίστ που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο στις οθόνες της τηλεόρασης δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δεν είναι καθόλου εγγυημένη.
Στην περίπτωση αυτή, οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.
Οι δύο φιναλίστ της Κυριακής θα αναμετρηθούν στις 7 Μαΐου.
Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ.