«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Κι αυτό δεν θα έρθει με κόφτες και περικοπές, αλλά με επιταχυντές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα φέρουν θέσεις εργασίας»
Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Φώφη Γεννηματά, επικρίνει έντονα την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα,λέγοντας «Η παραμονή τους στην εξουσία, βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», ενώ χαρακτήρισε ως απύθμενο θράσος την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπιλώσει τον Κώστα Σημίτη, που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της.
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίζεται το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που «δεν μπορεί να αμαυρωθεί από κανέναν», και ειδικότερα τον Κώστα Σημίτη για τις επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό
Επίσης αποδίδει ευθέως στο κυβερνητικό επιτελείο την ευθύνη για το κλίμα σκανδαλολογίας που διαμορφώνεται και τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, της έρευνας και του καταλογισμού των ευθυνών, όπου υπάρχουν. «Η διαφάνεια και η αλήθεια δεν προσφέρονται για εμπόριο και διαπραγμάτευση. Ούτε η παράταξη μας για εκφοβισμούς και συμψηφισμούς, ας το καταλάβουν», τονίζει.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το θέμα στήριξης του Κώστα Σημίτη έχει συζητηθεί ευρέως τον τελευταίο καιρό στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν αντικρουόμενες απόψεις. Η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει να καλύψει πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό διότι το αντίθετο να σήμαινε επιστροφή στην εσωστρέφεια. Ένας αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο έχουν διαμηνύσει πως κάτι αντίθετο θα αποτελούσε εσωκομματικό casus belli. Βεβαίως, ο κ. Βενιζέλος απέχει από οιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία και ακολουθεί μονήρη πορεία, επηρεάζει, όμως, ένα τμήμα του κόμματος.
Επαναλαμβάνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πορεύεται με αυτόνομο λόγο και ρόλο από τα «δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ, και από τα δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ», διεκδικώντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση και η υλοποίησης της.
Διαφωνίες στην Κ.Ε για το Συνέδριο
Για συνέδριο θέσεων τον Ιούνιο με στόχο να γίνει ένα ακόμη βήμα για τον νέο και ενιαίο φορέα των προοδευτικών δυνάμεων μίλησε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τις εργασίες της 7ης κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόεδρος του Κινήματος επέμεινε στη γραμμή των θεσμικών αντιπροσώπων και διευκρίνισε πως το συνέδριο της 30ης Ιουνίου δε θα εκλέξει όργανα.
«Συνέδριο Επινέ» (ίδρυσης νέου φορέα όπως έκανε το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία) ή ανοιχτή συνδιάσκεψη θέσεων ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφοροποιούμενος από την εισήγηση της προέδρου.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Στέφανος Ξεκαλάκης. «Γιατί να κάνουμε ένα οικογενειακό συνέδριο, με διορισμένους συνέδρους και άλλους από τα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση; Να κάνουμε ένα συνέδριο που να αφορά την κοινωνία, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Μια τρίτη πρόταση παρουσίασαν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και άλλα στελέχη για την ανάγκη μετά το συνέδριο ή τη συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης να γίνει το συνέδριο ίδρυσης του νέου φορέα. Θα πρέπει όμως, τόνισαν, να έχει αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο για την τύχη του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησε να ενοποιήσει τις προτάσεις, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, με τα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος να αντιδρούν λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θεώρησαν ότι η εισήγηση της κυρίας Γεννηματά έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την κεντρική επιτροπή και αποχώρησαν. Μάλιστα, το γραφείο Τύπου του κόμματος προχώρησε και στη σχετική ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη:
Απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά το οποίο αποτέλεσε κατά πλειοψηφία απόφαση της σημερινής Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.
Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.
Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.
Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:
(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα
(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,
(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.
(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.
Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.
Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.
Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί. Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.
Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.