Τους δυνατούς τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, συζήτησαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο οι εκπρόσωποι δέκα χωρών με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά (Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Περού, Βολιβία, Μεξικό).
Το διήμερο ακαδημαϊκό συνέδριο, που ξεκίνησε χτες, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, τη διπλωματική πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην οποία συμμετέχουν υψηλοί αξιωματούχοι, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών, των δέκα αυτών κρατών που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς και οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για να θεμελιώσουν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ.
Οι σημερινές συνεδρίες του ακαδημαϊκού συνεδρίου εστίασαν σε δυο θέματα. Η πρώτη συνεδρία είχε τίτλο «Πολιτισμός, ένα έξυπνο εργαλείο ήπιας διπλωματικής ισχύος» και συντονιστή τον δρ. Πλάτωνα Μαυρομούστακο, Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δεύτερη συνεδρία είχε τίτλο «Πολιτισμός, παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης» και συντονιστή τον δρ. Νίκο Λέανδρο, Καθηγητή Οικονομικών με ειδίκευση στα Οικονομικά των Μέσων στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Γνωστοί Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, καθηγητές και διευθυντές μουσείων από τις δέκα αυτές χώρες μίλησαν για τις προτεινόμενες δράσεις, καθώς και για παραδείγματα επιτυχημένων «συνταγών». Μεταξύ των ομιλητών, ο κ. Μαυρομούστακος έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός άτυπου ακαδημαϊκού δικτύου στο πλαίσιο του Φόρουμ, όπου ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ειδικοί θα μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα τους πολιτισμούς της κάθε χώρας και το αποτύπωμα αυτών στη σύγχρονη εποχή. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έφερε το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης των Παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (European Network of Research and Documentation of Performances of Ancient Greek Drama), έναν κύκλο μαθημάτων με συμμετοχή 25 ευρωπαϊκών χωρών που συνδέει τη συνεργασία στην έρευνα με τη χρήση αρχαίων θεάτρων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεγάλες δυνατότητες που δίνουν τα ελεύθερα διαδικτυακά μαθήματα (Massive Open Online Courses) τόσο ως προς την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και ως προς την επέκταση πανεπιστημιακών και άλλων συνεργασιών.
Ο Δρ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, αρχαιολόγος και ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τη συμβολή που είχε στις δυο πρωτοβουλίες του σωματείου «Διάζωμα» ως προς την οικοδόμηση διαπολιτισμικών δικτύων (δίκτυα Ασκληπιείων και Αρχαίων Θεάτρων), ενώ η Δρ. Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έκανε λόγο για τις επιτυχημένες δράσεις του Μουσείου, του δεύτερου σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο Ακρόπολης. Ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, από τη μεριά του, αρχαιολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, εστίασε στην «κοσμοπολιτική» διάσταση του Μουσείου, οι συλλογές του οποίου φωτίζουν τους διαχρονισμούς του αφηγήματος όχι μόνο του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και άλλων.
Για τις δικές τους εμπειρίες μίλησαν και οι ξένοι εκπρόσωποι μουσείων και άλλων οργανισμών. Για παράδειγμα, ο Shan Jixiang, διευθυντής του Μουσείου του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, που μόνο πέρσι επισκέφτηκαν περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι, έφερε ως παράδειγμα το «νοσοκομείο» συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων του Μουσείου. Ένα εργαστήριο ανοικτό στο κοινό, με προσωπικό άνω των 200 ειδικών και τεχνολογικό εξοπλισμό τέτοιο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα συντήρησης και αποκατάστασης των χιλιάδων αντικειμένων του. Επίσης, έκανε αναφορά στην ψηφιακή κοινότητα του Μουσείου που αναπτύσσεται ραγδαία και η οποία παρουσιάζει από ειδικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακές εκθέσεις, τον πλήρη κατάλογο των εκθεμάτων, μέχρι φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατες απεικονίσεις, ταινίες και πωλήσεις αντικειμένων.