Η κυβέρνηση ξεπερνά, απ΄ ότι φαίνεται, την σοβαρή πολιτική δυσκολία να νομοθετήσει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κάτι που θα προκαλούσε αντιδράσεις μεγάλης μερίδας βουλευτών, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr, η υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης θα αναληφθεί με δεσμευτικό πλάνο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την “ιδέα” πιστώνεται ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και αποτελεί προφανώς προσπάθεια της Κομισιόν να βοηθήσει την Ελλάδα να παρακάμψει τις πολιτικές δυσκολίες των νέων μέτρων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του, χθες, στο ίδιο μέσο έκανε λόγο για τα όρια της κυβέρνησης και εννοούσε εμφανώς τα πολιτικά όρια…
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές του Euro2day.gr, σε αυτή τη συμφωνία καταλήγουν υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι θεσμοί, με το σχετικό τμήμα του κειμένου που θα περιλαμβάνεται στο κείμενο του SLA και θα αφορά τα ενεργειακά να είναι έτοιμο μέχρι αύριο Παρασκευή.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν σχεδόν για το σύνολο των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να εξαντλούνται σε υπουργικές αποφάσεις και επιστολές προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν.
Η μόνη δέσμευση που απαιτεί νομοθέτηση, λένε οι ίδιες πηγές στο Euro2day.gr, θα είναι οι νέες ποσότητες προϊόντων προθεσμιακής ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν (ΝΟΜΕ). Και αυτές σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών που ήθελαν το ποσοστό της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής να βγαίνουν σε δημοπρασία να φτάνει έως και το 33%, είναι «ψαλιδισμένες». Για φέτος θα ανέλθουν στο 16%, του χρόνου στο 19% και το 2019 στο 22%.
Το παρασκήνιο για τις μονάδες
Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει, πως υπήρξε μεσολάβηση του ίδιου του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τα Οικονομικά, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ιδιαίτερη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η ελληνική πλευρά κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Οι πιέσεις που άσκησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών όσο και οι απαιτήσεις ήταν σκληρές, με τη στάση τους να χαρακτηρίζεται από αδιαλλαξία. Πηγές του Euro2day.gr, θέλουν κατόπιν και σχετικών πρωτοβουλιών του Μεγάρου Μαξίμου, να επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία με το ευρωπαϊκό κομμάτι των θεσμών, την οποία ανέλαβε να προωθήσει ο κ. Μοσκοβισί. Ενήμερος, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ήταν και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την απόπειρα πολιτικού συμβιβασμού, με το αποτέλεσμά της να αποτυπώνεται στις τωρινές διαπραγματεύσεις.