Ο πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) εμφανίστηκε με άσπρο φανελάκι σε προεκλογικό βίντεο κλιπ με μεγάλη επιτυχία. Την ίδια επιτυχία επιδιώκει και για το κόμμα του στις επόμενες εκλογές. Επιθετικός προς τον Αλέξη Τσίπρα, σε ¨γραμμή” Σόϊμπλε, λέει: «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, κι αυτό γίνεται μόνο εκτός της ευρωζώνης»!
Η συνταγή είναι γνωστή και ανάγεται στο…εναλλακτικό Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’60, όταν ο “επανάστατης χωρίς αιτία” Τζέϊμς Ντιν και ο Μάρλον Μπράντο στο Λιμάνι της Αγωνίας εμφανίζονταν με λευκό φανελάκι. Αυτή τη διάθεση αντισυμβατικότητας και επαναστατικότητας επιχειρεί να αναπαραγάγει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων της Γερμανίας, ένα κόμμα που είχε μείνει εκτός Βουλής στις προηγούμενες εκλογές (με επικεφαλής, τότε, τον Φ. Ρέσλερ, ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό πολύ σκληρό, συνήθως, με την Ελλάδα) και επιστρέφει τώρα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το FDP είναι ένα κόμμα που υπήρξε παραδοσιακός σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, όποτε χρειάστηκε.
Στο βίντεο κλιπ που έγινε viral μέσα σε λίγες μέρες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων FDP είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Πότε με σκούρο κομψό κουστουμάκι, πότε με απλό άσπρο φανελάκι, πότε αποκαμωμένος με γένια τριών ημερών, πότε να ξυρίζεται μπροστά στο καθρέφτη του για την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη, ο Κρίστιαν Λίντνερ χρησιμοποιεί την τεχνική του ασπρόμαυρου βίντεο για να επιστρέψει στον πολύχρωμο κόσμο του Βερολίνου. Χθες, στην πρώτη ημέρα του κομματικού συνεδρίου του FDP στη γερμανική πρωτεύουσα, επανεξελέγη με ποσοστό 91% στην προεδρία.
Μαχητικός ο Λίντνερ, θέλει να βάλει το κόμμα του και πάλι στην ομοσπονδιακή βουλή
Γνωρίζει πολύ καλά ότι για το κόμμα του έχει παρέλθει η χρυσή εποχή των διψήφιων ποσοστών. Αλλά δεν εγκαταλείπει τη μάχη για να μπει και πάλι στην ομοσπονδιακή βουλή μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων. Στην προεκλογική καμπάνια θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν αυτό μετουσιωθεί και σε διπλή νίκη, πρώτα στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσα Μαΐου και στη συνέχεια στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, μένει στην κρίση των ψηφοφόρων. Θεωρείται βέβαιο ότι στις τοπικές εκλογές του Σλέσβιχ Χολστάιν σε μια εβδομάδα και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (ΒΡΒ) σε δύο, δεν κινδυνεύει η παραμονή του στην τοπική βουλή. Στη Ρηνανία Βεστφαλία μάλιστα αναμένεται να επιτύχει διψήφιο ποσοστό.
Στο πρόσωπο του Λίντνερ, όπως φαίνεται και στο βιντεάκι, χτίζεται και η προεκλογική εικόνα του κόμματος. Θα ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, τόσο στις τοπικές της ΒΡΒ όσο και στις ομοσπονδιακές. Από το 2012, που αναδείχθηκε πρόεδρος του FDP στη ΒΡΒ και ένα χρόνο αργότερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα προγνωστικά δίνουν ένα σταθερό ποσοστό πάνω από το 5%, που είναι το όριο επιστροφής στα έδρανα της ομοσπονδιακής βουλής. Κι αν προσπεράσει κανείς τις υπερβολές του βίντεο κλιπ, η θετική εξέλιξη φέρει τη δική του προσωπική σφραγίδα.
Κούρεμα και Grexit
Αλλά τι πιστεύει ο Λίντνερ για το ελληνικό ζήτημα; Σε πρόσφατη συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ζήτησε κούρεμα χρέους και Grexit. «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, κι αυτό γίνεται μόνο εκτός της ευρωζώνης», είπε σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ για να πάρει επιδοτήσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Κατηγόρησε ωστόσο την Ελλάδα ότι σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την Ευρώπη, και αμφισβήτησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ζητά αλλαγή στρατηγικής, «κάτι που ο Σόιμπλε εν μέρει αφήνει να διαφανεί, αλλά τον αφήνει η Μέρκελ στα κρύα του λουτρού», σχολίασε. Ως προς την Τουρκία ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απέναντι στη Ρωσία σκληρή γραμμή και εφιστά την προσοχή σε εκείνους που διακατέχονται από αντιαμερικανισμό μετά την εκλογή Τραμπ. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του FDP γίνεται λόγος για συντεταγμένο δικαίωμα μετανάστευσης, που θα πρέπει να κωδικοποιηθεί κατά το δυνατόν σε μεταναστευτική νομοθεσία με ειδικό καθεστώς γα τους πρόσφυγες πολέμου.
Στη νυν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού καταλογίζει ότι «κοιμήθηκε» τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ζητά ριζική αλλαγή προσέγγισης στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής. Το FDP πιστεύει ότι από την ανάπτυξη και την ευημερία δεν πρέπει να ευνοείται μόνο το κράτος, αλλά αυτήν τη φορά αποφεύγει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις, όπως είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογές, για φορολογικές ελαφρύνσεις. Το κέντρο βάρους πέφτει σε θέματα όπως η παιδεία και η ψηφιακή τεχνολογία, προτείνει μάλιστα να δημιουργηθεί και σχετικό υπουργείο.
Πηγή: DW