Σημαντικές αποφάσεις σχετικά με θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδικές αναφορές στα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια ελήφθησαν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε (Gumnich) στην Μάλτα.
O Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε, κατά τη συνάντηση που είχαν, την Επίτροπο Εξωτερικών της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι για την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή την επίκαιρη συζήτηση και αναφέρθηκε στις σύγχρονες τεχνολογικές αλλαγές που αλλάζουν τις μορφές παραγωγής για την παγκόσμια οικονομία τονίζοντας την ανάγκη να η Ευρώπη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και να μη χάσει το τρένο της ανάπτυξης.
” Είμαστε, τόνισε, σ΄ένα κόσμο, ο οποίος από τη μια παγκοσμιοποιείται και ενώνεται, λόγω των ταχύτερων επικοινωνιών, μεταφορών απ΄την άλλη όμως υπάρχει μια παράλληλη ισχυρή τάση αποδόμησης και διαίρεσης μεγάλων πολιτικών και οικονομικών οντοτήτων σε μικρές μονάδες.
Παρά τις μεγάλες αλλαγές ο ρόλος του κράτους-έθνους παραμένει επίκαιρος και σταθερός και το Brexit είναι μια απόδειξη ότι ορισμένα κράτη-έθνη επιλέγουν μια άλλη αυτόνομη πορεία από αυτή της συσπείρωσης στο πλαίσιο περιφερειακών οργανισμών.
Η πρόκληση, βέβαια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της είναι, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, μέσα σ΄ένα κόσμο ανταγωνιστικό που μεταβάλλεται ραγδαία να διατηρήσουν το κράτος πρόνοιας και να περιφρουρήσουν την κοινωνική τους συνοχή.
Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, δεν μπορούμε να περιορίζουμε την πολιτική μας σε τιμωρητικές λογικές και πολιτικές. Θα πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μας ένα θετικό αφήγημα και ένα όραμα, που θα απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και προς τις τρίτες χώρες στον περίγυρο της Ευρώπης.
Πρέπει να υπερασπιστούμε και να προβάλλουμε τις αρχές και τις αξίες μας, πρόσθεσε, και είναι βασικό να υιοθετήσουμε μια θετική ατζέντα συνεργασιών με όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού περίγυρου.
Αυτό κάνει άλλωστε η Ελλάδα, σε συνδυασμό, μαζί με την Κύπρο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, τριμερείς συνεργασίες με σειρά χωρών, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Εδώ, πρέπει, ανέφερε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση να δούμε τι κάνουμε με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναμφίβολα, αυτά πρέπει να είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά δεν μπορεί και η ευρωπαϊκή πολιτική να οδηγεί σε αποσταθεροποίηση τον περίγυρό της. Με αφορμή την Αίγυπτο πχ έχει τονιστεί επανειλημμένα, ότι αν δεν υπάρχει κράτος και αν δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν μπορούν να υπάρχουν καν ανθρώπινα δικαιώματα. Άρα, κατέληξε, πρέπει να έχουμε μια πολιτική με όραμα, με θετική ατζέντα και να έχουμε στο οπλοστάσιό μας όχι μόνο μαστίγια αλλά και καρότα”
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε την συνεργασία μας με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και μάλιστα, όχι μόνο στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, αλλά και σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η παιδεία και η επιστημονική έρευνα.
Θέλουμε, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, όλα τα υποψήφια κράτη να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα πρέπει και αυτά από την πλευρά τους να εκπληρώσουν τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις όπως η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, η εδραίωση κράτους δικαίου, η ανάπτυξη κουλτούρας συναίνεσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής.
Επισήμανε ότι θα πρέπει να μην αναζητούν τα υποψήφια κράτη-μέλη αποδοπομπαίους τράγους για τα προβλήματά τους στο τομέα τους κράτους δικαίου. Δεν έχει υπάρξει, ανέφερε, μεγαλύτερη κρίση από την ελληνική, αφού για εννιά χρόνια είμαστε σε βαθιά κρίση, αλλά η δημοκρατία μας και οι θεσμοί μας λειτουργούν. Και όμως η Ελλάδα είναι παράδειγμα χώρας που παρά την κρίση παραμένει πυλώνας σταθερότητας όλης της περιοχής διατηρώντας δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρό κράτος δικαίου.
Ο κ. Κοτζιας ανέφερε με έμφαση ότι μπορεί διμερώς ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να έχουν συμφωνήσει σε αναγνώριση της πΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, αλλά στο πλαίσιο της ΕΕ πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ που αναφέρονται ρητώς στην ανάγκη χρήσης της προσωρινής ονομασίας για το συγκεκριμένο κράτος. Δεν δίνεται, ανέφερε, το σωστό παράδειγμα στους υποψηφίους όταν κράτη-μέλη παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο μη εφαρμόζοντας τη συμφωνημένη ορολογία του ΟΗΕ. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει κατά συνέπεια, τελικά να αποφασίσουν όλοι εάν είναι υπέρ του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου ή εάν αυτό θα εφαρμόζεται κατά το δοκούν.
Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία των υποψηφίων κρατών- μελών ανέφερε τα εξής:
- Το Μαυροβούνιο ακολουθεί ορθή πορεία.
- Η Σερβία είναι η πιο ισχυρή χώρα με τις μεγαλύτερες χωρητικότητες και κρατικές δυνατότητες και θα χρειαστεί προετοιμασία και ενθάρρυνση για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.
- Η Αλβανία είναι μια χώρα που θα πρέπει να εκπληρώσει τα πέντε κριτήρια που έχουν τεθεί . Δεν εμπίπτει στην κατηγορία των μικρών κρατών των δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα τη στηρίζει κι επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει και αυτή να κατανοήσει ότι οφείλει να εφαρμόσει τους κοινοτικούς κανόνες.
Για τα Σκόπια
Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, επί δυο χρόνια, ουδέποτε ανακατεύτηκε στα εσωτερικά της. Ως προς την εσωτερική κρίση των Σκοπίων, ανέφερε ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση. Είναι θέμα δημοκρατίας, δεν είναι θέμα ανάμειξης στα εσωτερικά. Θα ζητάμε νέες εκλογές η θα σεβόμαστε τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης; Αυτό πρέπει να αποφασίσει η ηγεσία των Σκοπίων. Δημοκρατία είναι και ο σεβασμός στην μειοψηφία και η δυνατότητα τόσο παράδοσης της εξουσίας όσο και της εναλλαγής των παρατάξεων στην εξουσία.
Για την Τουρκία
Ως προς την Τουρκία ανέφερε ότι πρόκειται για μια μεγάλη χώρα, την οποία η Ελλάδα θα ήθελε στην Ευρώπη. Διότι θα τη συνέφερε να έχει ως γείτονα μια εξευρωπαϊσμένη χώρα με βαθύτερη δημοκρατία. Θα πρέπει όμως και η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις αρχές της καλής γειτονίας.
Όλες οι παραπάνω χώρες δεν θα πρέπει να λειτουργούν βάσει εθνικισμού, αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αλλά θα πρέπει να παύσουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής τους πορείας σε άλλους. Αντιθέτως, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για να μπορέσει να προχωρήσει το ευρωπαϊκό τους μέλλον.
Τηλεφωνική Επικοινωνία ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με Πρόεδρο Αλβανικού Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα με αφορμή την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά, την Παρασκευή από τη Βαλέτα όπου βρισκόταν για το άτυπο Συμβούλιο Gymnich, με τον πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Ο κ. Κοτζιάς μετέφερε στον κ. Μέτα τα συγχαρητήρια και τις ευχές της ελληνικής κυβέρνησης για επιτυχή ευόδωση των καθηκόντων του προς όφελος της αμοιβαίας συνεργασίας των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Οκτωβρίου 2016 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πολιτικών στο Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου του Αλβανικού Κοινοβουλίου.