Πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο τα σύννεφα πάνω από το γερμανικό στρατό για φαινόμενα ακροδεξιού εξτρεμισμού ενώ την ώρα που είναι σε εξέλιξη δεκάδες έρευνες ακροδεξιών περιπτώσεων ξέσπασε αντιπαράθεση με αφορμή τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ασκεί κριτική στην ηγεσία του γερμανικού στρατού για ελλείψεις στην καταπολέμηση του ακροδεξιου εξτρεμισμού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.
Ο Σύνδεσμος της Μπούντεσβερ, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα 200.000 μονίμων στρατιωτικών, εφέδρων και βετεράνων, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της υπουργού ως “ακατανόητες” και της καταλογίζει ότι με αυτόν τον τρόπο έχει “χαθεί η εμπιστοσύνη”, ενώ ζητά να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της.
Σημείο αναφοράς της αντιπαράθεσης υπήρξε ανοιχτή επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στο κείμενό της η κ. φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι το πρόσφατο σκάνδαλο που αφορά ακροδεξιό υπολοχαγό που συνελήφθη επειδή προσποιούνταν σύρο πρόσφυγα δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο στο γερμανικό στρατό. Η υπουργός δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτή την επισήμανση. Χθες το βράδυ στο Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) εξέφρασε ακόμη την άποψη πως ο γερμανικός στρατός έχει ένα “πρόβλημα” σε ό,τι αφορά τη “στάση” που τηρεί σε ακροδεξιά φαινόμενα και παρουσιάζει “εμφανώς ελλείψεις στην καθοδήγηση”.
Κριτική από SPD και αντιπολίτευση
Τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν αποδοκιμάζουν όμως μόνο οι στρατιωτικοί. Κριτική ασκεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για αμυντικά θέματα, Ράινερ Άρνολντ. Οι κατηγορίες της είναι γενικόλογες και για αυτό το λόγο, δηλώνει ο κ. Άρνολντ, η υπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Μπούντεσβερ. Παρά την κριτική του προς την υπουργό ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναγνωρίζει όμως πως όντως υπάρχουν “διαρθρωτικά προβλήματα” στο γερμανικό στρατό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού. Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση τη φέρει όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.
Ανάλογη κριτική διατυπώνουν το κόμμα “Η Αριστερά” και οι Πράσινοι και ζητούν την πλήρη διαλεύκανση του πρόσφατου σκανδάλου. Ο δε πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς, Ντίντμαρ Μπάρς, κάλεσε την υπουργό Άμυνας να μην αρκείται σε λόγια, αλλά να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση ακροδεξιών και ξενοφοβικών φαινομένων στον στρατό.
Έρευνα για δεκάδες υποθέσεις
Την ώρα πάντως που όλοι επιχειρούν να βάλουν μια πολιτική ομπρέλα πάνω από το γερμανικό στράτευμα, η υπηρεσία πληροφοριών του γερμανικού στρατού διεξάγει έρευνα για 275 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων τα οποία βαρύνουν υποψίες πως ανήκουν στην άκρα δεξιά, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού που ακούστηκε να λέει «Χάιλ Χίτλερ», σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Αμύνης προς την Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χθες Κυριακή.
Τουλάχιστον 143 από τις υποθέσεις αυτές αναφέρθηκαν πέρσι και άλλες 53 φέτος, σύμφωνα με την 15σέλιδη επιστολή του υπουργείου, στην οποία δίνονται λεπτομέρειες για στελέχη του στρατού που έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς ή εκστόμισαν προσβλητικά, ρατσιστικά σχόλια εναντίον συναδέλφων τους που είναι γόνοι μεταναστών.
Η επίδειξη των ναζιστικών συμβόλων και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί απαγορεύονται διά νόμου στη Γερμανία.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι επιδείχθηκε υπερβολική χαλαρότητα στον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων από τα πιο σοβαρά κρούσματα.
Ένα από αυτά είναι η Υπόθεση 29: ένας στρατιώτης ακούστηκε να λέει επανειλημμένα «Χάιλ Χίτλερ», «Χάιλ στον ηγέτη μας» και «Ζιγκ Χάιλ, σύντροφοι», διευκρινίζεται στην επιστολή.
Η υπόθεση αυτή «διαβιβάστηκε στον στρατιωτικό εισαγγελέα και στην (πολιτική) εισαγγελία», αλλά δεν δόθηκε εντολή να αποταχθεί το πρόσωπο αυτό ούτε του απαγορεύθηκε να υπηρετεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, προστίθεται.
Σε μια άλλη υπόθεση, ένας στρατιώτης φέρεται να χρησιμοποίησε μια σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η οποία συνδέεται με το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) και να ανήρτησε ρατσιστικές απόψεις, όπως η απαίτηση να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε «ξένους».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε τον Ιανουάριο πως το NPD έχει υπόδειγμα τους εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ, αλλά τάχθηκε εναντίον του να τεθεί εκτός νόμου διότι δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στον δεύτερο στρατιώτη επιβλήθηκε μόνο «πειθαρχική» τιμωρία.
Σε μια τρίτη υπόθεση, επετράπη σε έναν στρατιώτη να κρατήσει τον ατομικό του οπλισμό και του επιβλήθηκε μόνο μια πειθαρχική ποινή διότι έκανε τον ναζιστικό χαιρετισμό ενώ βρισκόταν στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.
Η «διπλή ζωή» του ακροδεξιού υπολοχαγού Φράνκο Α.
Πέντε μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ήρθε η αποκάλυψη ότι στις τάξεις του γερμανικού στρατού υπήρχε υπολοχαγός που είχε καταγραφεί και ως σύρος πρόσφυγας πολέμου χωρίς να ξέρει ούτε λέξη αραβικά.
Το σενάριο, βγαλμένο από τη ζωή, ξεκινά στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όταν τον περασμένο Ιανουάριο οι αρχές εντόπισαν όπλο κρυμμένο σε σωλήνα τουαλέτας. Οι αρχές τοποθέτησαν κάμερα παρακολούθησης για να δουν ποιος θα έρθει να το πάρει. Λίγες ημέρες αργότερα, αρχές Φεβρουαρίου, έπεσε στην παγίδα ο γερμανός υπολοχαγός Φράνκο Α. Από έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων προέκυψε ότι συνέπιπταν με αυτά σύρου πρόσφυγα, που το Δεκέμβριο του 2015, όταν έμπαιναν καθημερινά στη Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες από τα σχεδόν ανεξέλεγκτα βαυαρικά σύνορα, είχε καταγραφεί με το όνομα Ντέιβιντ Μπέντζαμιν ή Μπέντζαμιν Ντέιβιντ και τη διευκρίνιση «χριστιανός Σύρος». Η συνέχεια ήταν κινηματογραφική: ο Φράνκο Α. τέθηκε υπό παρακολούθηση και χθες συνελήφθη.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι είχε καταθέσει αίτηση ασύλου, του αναγνωρίστηκε μάλιστα και καθεστώς επικουρικής προστασίας, που σημαίνει ότι οι γερμανικές αρχές πείστηκαν από τα λεγόμενά του ότι θα κινδύνευε η ζωή του, εάν επέστρεφε στη Συρία. Έμενε μάλιστα σε προσφυγικό κατάλυμα, και έπαιρνε το βοήθημα των 250 ευρώ αρχικά και αργότερα των 409 ευρώ, μαζί με τον μισθό του ως επαγγελματία στρατιώτη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Από τις ίδιες έρευνες προκύπτει ότι ο εν λόγω στρατιωτικός είχε επαφές με ακροδεξιούς κύκλους και προετοίμαζε μάλιστα τρομοκρατική επίθεση για να τη «χρεωθεί» με αυτή ο ανύπαρκτος σύρος πρόσφυγας.
Με ακροδεξιό υπόβαθρο
Οι αντιδράσεις από την πολιτική ήρθαν άμεσα και η υπόθεση θα έχει συνέχεια με ανυπολόγιστες ίσως προεκτάσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν, στην εφημερίδα Die Welt, χαρακτήρισε την υπόθεση «μακάβρια απόδειξη ότι το 2015/2016 αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες άνθρωποι χωρίς να γίνει σοβαρός έλεγχος της ταυτότητάς του». Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο το περιστατικό θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, την οποία η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει για θέματα μυστικών υπηρεσιών και ιδιαίτερης σημασίας για την ασφάλεια. Ο Ράινερ Άρνολτ, ειδικός σε θέματα άμυνας από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ζήτησε πλήρη διαλεύκανση. Ο εντεταλμένος της κυβέρνησης για τις ένοπλες δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς ανέφερε ότι το περιστατικό ρίχνει σκιά στο στράτευμα. «Ακροδεξιά στοιχεία, όπως τα βλέπουμε στην κοινωνία, υπάρχουν ασφαλώς και στον στρατό, αλλά οι αξιώσεις από τους στρατιώτες για σεβασμό στην δημοκρατική τάξη της χώρας είναι μεγαλύτερες» τόνισε.
Ο στρατιωτικός, ο οποίος υπηρετούσε σε γερμανογαλλική ταξιαρχία με έδρα περιοχή έξω από το Στρασβούργο, έχει προφυλακιστεί. Εχθές προσήχθη ενώπιον του ανακριτή αλλά δεν θέλησε να μιλήσει. Από τις ανακρίσεις που διενήργησαν οι μυστικές υπηρεσίες του στρατού προέκυψε ότι πρόκειται για άτομο με ακροδεξιό υπόβαθρο και εξαιρετικά ικανό στις ξένες γλώσσες. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του ομίλου εντύπων Funke ο συλληφθείς έκανε μαθήματα αραβικών και συμμετείχε σε ομάδα ακροδεξιών στοιχείων στο WhatsApp .
Η επίθεση στη Ντόρτμουντ με πυρομαχικά από τις ένοπλες δυνάμεις
Την ίδια ώρα οι έρευνες για την επίθεση στο πούλμαν της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ντόρτμουντ, οδηγούν σε περίπλοκα στοιχεία, που πάντως απορρίπτουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση από τζιχαντιστές ή ακροαριστερούς.
Σύμφωνα με την Welt am Sonntag, το οποίο επικαλείται πηγή που συμμετέχει στις έρευνες, τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, είναι πιθανό να προέρχονται από πυρομαχικά που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας!
Οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμη στον χαρακτήρα της επίθεσης, δηλαδή αν επρόκειτο για πολιτικό ή ισλαμιστικό κίνητρο. Για την ώρα φαίνεται ότι εξετάζεται μία νέα ανάληψη ευθύνης για την τριπλή βομβιστική επίθεση, η οποία αυτή τη φορά έγινε από ακροδεξιά ομάδα.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, την Πέμπτη οι Αρχές έλαβαν ένα email με ακροδεξιά, ξενοφοβική ρητορική. Στην ηλεκτρονική επιστολή ο συντάκτης ανέφερε τον Χίτλερ, κατήγγειλε την «πολυπολιτισμικότητα» και χαρακτήρισε την επίθεση στο Ντόρτμουντ ως μία «τελευταία προειδοποίηση».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle