Δύο ως φαίνεται είναι τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για το Brexit: Το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλουν οι Βρετανοί αλλά και ο τρόπος διαχείρισης στο εξής των πολιτών της ΕΕ.
Ως προς το πρώτο θέμα αναταραχή προκάλεσε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να ζητήσει προκαταβολική καταβολή το 2019 μέχρι και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εν όψει της βρετανικής εξόδου.
Από την πλευρά του το Λονδίνο θεωρεί ότι «δεν χρωστάει τίποτε» με τον αρμόδιο βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις να δηλώνει ότι «θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και όχι ό,τι θέλει η ΕΕ».
«Η Βρετανία οφείλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, καθώς και το κόστος της μεταφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών εκτός του Ηνωμένου Βασίλείου», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός απέρριψε επίσης δημοσίευμα των Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφήσει την Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί απευθείας μόνο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, παρά με τους ηγέτες της ΕΕ.
«Ξεκινούμε αυτήν την διαπραγμάτευση όχι ως ικέτες, αλλά ως διαπραγματευτές. Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν θα καθορίσει ποιος κάνει τι», είπε.
Οι Ευρωπαίοι στη Μ. Βρετανία
Ως προς το άλλο μεγάλο ζήτημα που είναι το ζήτημα με τους Ευρωπαίους πολίτες, αναφερόμενος με δηλώσεις του στο BBC, ο υπουργός του Brexit δήλωσε ότι πρόθεση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις είναι να έχουν αντίστοιχα δικαιώματα με αυτά που έχουν και σήμερα.
Το σχόλιό του διαφέρει από την θέση που πήρε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο δείπνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Μέι είχε δηλώσει ότι η μεταχείριση των ευρωπαίων πολιτών δεν θα είναι διαφορετική από την μεταχείριση των πολιτών τρίτων χωρών, για να λάβει από τον Γιούνκερ την απάντηση ότι αυτό θα είναι «μεγάλο» πρόβλημα.
Στο μεταξύ, το βρετανικό κοινοβούλιο διαλύεται και επίσημα με αίτημα της πρωθυπουργού στην Βασίλισσα Ελισάβετ, 25 εργάσιμες ημέρες πριν από τις πρόωρες γενικές εκλογές στις 8 Ιουνίου.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ