Στο χέρι του ΔΝΤ θα βρίσκεται, καθώς φαίνεται, η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων και των αντίμετρων που συμφωνήθηκαν με βάση την τριμηνιαία αξιολόγηση, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει μόνιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η λύση που δόθηκε για το ποιoς αποφασίζει για τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2018 φαίνεται ότι βρέθηκε στο ΔΝΤ, το οποίο θα εξετάζει σε τριμηνιαία βάση τις επιδόσεις της οικονομίας και θα αποφαίνεται αν η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα επιτυγχάνεται.
Σε ό,τι αφορά το 2018 και με δεδομένο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα με τον ESM θα υπάρχει συναπόφαση για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων. Ωστόσο, το θέμα δεν τελειώνει εκεί.
Μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίζει την εποπτεία σε τριμηνιαία βάση της ελληνικής οικονομίας με δεδομένο ότι τα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος επιβλήθηκαν από το Ταμείο.
Χάνονται ένας μισθός και δύο συντάξεις το χρόνο από τα νέα μέτρα
Ο λογαριασμός της συμφωνίας ανά εισόδημα- Κέρδη και ζημιές από τις αλλαγές σε φόρους και εισφορά αλληλεγγύης
Μάλιστα, θα έχει την εξουσία αν το 2019 ή το 2020 η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της να ζητήσει τη διακοπή μέρους ή και του συνόλου των μέτρων που εφαρμόζονται.
Οι τελικές αποφάσεις, αλλά και οι λεπτομέρειες για τον χρόνο και τη μορφή της εποπτείας από το ΔΝΤ αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά μάλλον δεν θα αλλάξουν και πολύ το βασικό σενάριο, αφού η ίδια πρόβλεψη θα υπάρχει και στο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Ταμείο μέσα στο καλοκαίρι.
Τρέχουν για τους εφαρμοστικούς
Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να συντονίσει όλα τα συναρμόδια υπουργεία με την αγωνία να μην δημιουργηθούν «ουρές» της τελευταίας στιγμής, που θα καθυστερήσουν τη συνολική συμφωνία.
Το οικονομικό επιτελείο συντονίζει από χθες τη συγγραφή των νομοσχεδίων, αλλά και των υπουργικών αποφάσεων για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.
Από τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) μέχρι και τις 15 Μαΐου, όταν θα γίνει η συνεδρίαση, όπου θα φανεί αν θα πρέπει να περιμένουμε συνολική απόφαση για την Ελλάδα μέχρι και τις 22 Μαΐου, όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα.
Τούτο διότι ακόμη και αν δεν έχουμε μέχρι και τότε συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα είναι κρίσιμο η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους του Ιουλίου.
Στην κατεύθυνση αυτή, η σημερινή αναμενόμενη επικύρωση της συμφωνίας από τα κράτη-μέλη θα επιτρέψει την έγκαιρη υποβολή των νομικών κειμένων σε εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, που θα πρέπει να τα εγκρίνουν προκειμένου να προωθηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Πηγή: real.gr