Στην έδρα της ΕΕ υπάρχει η πεποίθηση ότι στο προσεχές Eurogroup θα επιτευχθεί συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γράφει η SZ, σημειώνοντας ότι αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για συνολική συμφωνία.
Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που απομένουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι εφικτό έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, εκτιμά σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Süddeutsche Zeitung. Όπως σχολιάζει, «θερμές φάσεις υπήρξαν επανειλημμένα στην επτάχρονη ιστορία της ελληνικής κρίσης.
Τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει πάλι σε παρόμοιο σημείο, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτή τη φορά η κατάσταση να μην γίνει υπερβολικά θερμή». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, στη συνεδρίαση του Eurogroup σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών επιδιώκουν να φτάσουν σε μια συμφωνία.
Η SZ διευκρινίζει ότι επιδιώκεται μια επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ και σημειώνει ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή θα επιτευχθεί». Όπως σχολιάζει ο γερμανός ανταποκριτής, «τόσο πολλή αισιοδοξία σπάνια υπήρξε. Οι προϋποθέσεις για μια χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου εδώ και μεγάλο διάστημα δεν ήταν τόσο καλές όσο τώρα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει 140 προαπαιτούμενες δράσεις, οι 60 εκ των οποίων είναι νόμοι που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.
Η δεύτερη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η εκπόνηση και παρουσίαση μιας στρατηγικής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία, «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή –εφόσον χρειαστεί- μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».
Πιθανή απόφαση για εκταμίευση στις 15 Ιουνίου
Το ΔΝΤ απαιτεί να εκπονηθεί αξιόπιστη στρατηγική για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Η SZ σημειώνει ότι πιθανά μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους έχει επεξεργαστεί ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και, όπως διευκρινίζει, αυτά περιέχονται στην απόφαση του Eurogroup ήδη από τον Μάιο του 2016. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, «το ζητούμενο είναι τώρα τα πιθανά μέτρα να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε το ΔΝΤ να βρει εν τέλει μια αξιόπιστη στρατηγική που θα του επιτρέψει να εμπλακεί (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα)».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εφόσον σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν με το ΔΝΤ το Eurogroup θα μπορούσε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. «Ακολούθως το Ταμείο θα αποφάσιζε στην Ουάσιγκτον εάν θα συμμετάσχει οικονομικά στο δανειακό πρόγραμμα. Εφόσον το πράξει, θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνάντησή τους στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να αποφασίσουν την επόμενη εκταμίευση από το πρόγραμμα των 86 δις ευρώ», γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι το ποσό που θα εκταμιευθεί θα κινείται στα επίπεδα των επτά δις ευρώ, όσο και οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή δανείων που καθίστανται ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο.
Ενόψει τερματισμού η διαδικασία για το ελληνικό έλλειμμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να βάλει σύντομα τέλος στην τρέχουσα από το 2009 διαδικασία κατά της Ελλάδας για το υπερβολικά υψηλό δημόσιο έλλειμμα, γράφει σε δημοσίευμα των οικονομικών της σελίδων η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη σημερινές πληροφορίες εκ μέρους της Κομισιόν. Όπως σημειώνει, «ο λόγος είναι το γεγονός ότι η χώρα έπεσε το 2016 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αισθητά κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ βάσει των κριτηρίων του Μάαστριχτ και μάλιστα κατέγραψε πλεόνασμα της τάξης του 0,7%. Η Κομισιόν προβλέπεται να προτείνει στις 17 Μαΐου να τερματιστεί η διαδικασία (σ.σ. κατά της Ελλάδας), δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ».
Η FAZ εκτιμά ότι τα τρέχοντα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενδέχεται να αποκλιμακώσουν τη διαρκή διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ειδήσεις των περικοπών στην Ελλάδα έχουν γίνει συνήθεια
«Η Ελλάδα υποφέρει», σχολιάζει η TAZ
«Άλλο ένα πακέτο λιτότητας στην Ελλάδα; Αυτό δεν κάνει πια σχεδόν κανέναν να αγανακτεί», σχολιάζει η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου, με αφορμή τα νέα επώδυνα μέτρα στα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει σε καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές της. Οι νέες «δραστικές» περικοπές ελάχιστα σχολιάστηκαν στο γερμανικό Τύπο, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ούτε υπήρξε δημόσια διαμαρτυρία κατά των σκληρών περικοπών». Οι επικριτές της πολιτικής λιτότητας «σωπαίνουν», παρατηρεί ο σχολιαστής, τονίζοντας ότι «η κατακραυγή της ευρωπαϊκής χρεοκρατίας θα ήταν τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Διότι η Ελλάδα υποφέρει», υπογραμμίζει η TAZ.
Πηγή: DW