Πάταγο έχει κάνει από την Παρασκευή η δημοσίευση από το περιοδικό Hot Doc και τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη των ονομάτων που φέρονται πως περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ».
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος γράφει στο editorial του περιοδικού πως η απόφαση του να δημοσιεύσει τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των φερόμενων ως καταθετών στην τράπεζα HSBC ήταν συνειδητή…
«Δεν ήταν χωρίς σκέψη» σημειώνει και δικαιολογεί την δημοσίευση των ονομάτων με το σκεπτικό πως «πρέπει να σταματήσει η λιστολογία και η λησταρχία». «Δημοσιεύουμε όσα δημοσιεύουμε συνειδητά» υπογραμμίζει και αφήνει υπόνοιες για συνέχεια στις αποκαλύψεις την ερχόμενη εβδομάδα γράφοντας «Την Πέμπτη η συνέχεια».
Τα ερωτηματικά
Ωστόσο, η δημοσίευση των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ συνοδεύεται από ερωτηματικά και… μυστήρια. Όπως έχει αναφέρει ήδη το iefimerida.gr, το πρώτο ερώτημα είναι τι περιλαμβάνουν τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας. Κι αυτό γιατί στα ονόματα παρελαύνουν γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, στελέχη, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ακόμα και νοικοκυρές αλλά δεν συνοδεύονται από ποσά ή ημερομηνίες ενώ σε πολλά από αυτά δεν αναφέρεται καν η ιδιότητα τους.
Ο δημοσιογράφος γράφει στον πρόλογο του Hot Doc πως «η λίστα που μας δόθηκε ήταν ένα αρχείο σε μορφή Excel με 2059 υποαρχεία». Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι κάθε αρχείο «περιέχει μια καρτέλα της τράπεζας HSBC με στοιχεία κάποιου καταθέτη, ημερομηνία ανοίγματος του λογαριασμού, πρόσωπα που συνδέονται μαζί του, κίνηση ποσών και συνθηματικά συναλλαγών». Επομένως, κάθε αρχείο είναι ένας πραγματικός «φάκελος» αν λάβουμε υπόψη ότι οι ελβετοί υπάλληλοι κατέγραφαν σχολαστικά πότε έγινε κάθε συναλλαγή, με ποιο τρόπο, ακόμα και τους διαλόγους! Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν δημοσιεύονται, καθώς όπως γράφει ο κ.Βαξεβάνης κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δημοσίευση των ονομάτων δεν αποτελεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων αν δεν παραθέτει στοιχεία λογαριασμών.
Ο ίδιος πάντως μιλά για «γνωστό εκδότη» που έχει «ενεργό λογαριασμό με εκατοντάδες εκατομμύρια» φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ αναφέρεται σε ένα από τα τρία πολιτικά πρόσωπα της λίστας για το οποίο όπως σημειώνει «υπάρχει σοβαρό θέμα».
Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν πρόκειται για πραγματική λίστα της τράπεζας. Εδώ ο δημοσιογράφος απαντά ότι η επιβεβαίωση έγινε με «διασταύρωση» από πρώην υπαλλήλους της τράπεζας.
Το σημαντικότερο όμως είναι αν η λίστα αναφέρεται σε πραγματικές καταθέσεις κι αν αυτές είναι τωρινές ή μιας… εικοσαετίας. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα ονόματα υπάρχουν κι εκείνα ατόμων που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Τσάτσος, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Μπούτος και ο χρηματιστής Σοφοκλής Πρινιωτάκης. Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι απευθύνθηκε σε γνωστά ονόματα που «λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας» θα μπορούσαν να έχουν καταθέσεις στην HSBC και το επιβεβαίωσαν, αναγνωρίζοντας τις καρτέλες αυτές.
Το συμπέρασμα του κ. Βαξεβάνη είναι πως πρόκειται για καταθέσεις Ελλήνων στην HSBC που αφορούν την περίοδο έως και το 2007, πράγμα που συμπίπτει με την γνωστή Λίστα Λαγκάρντ. Όπως όμως και ο ίδιος παραδέχεται, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί αν η λίστα που δημοσιεύει είναι η ίδια με εκείνη που παρέλαβε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο περίφημο «χαμένο CD» και μετέγραψε σε USB stick το οποίο παρέδωσε στον Γιάννη Διώτη και το οποίο κατέληξε τελικά να παραμείνει επί έναν χρόνο στο συρτάρι του κ. Βενιζέλου.
Αντίθετα, ο Γιώργος Τράγκας του οποίου το όνομα υπάρχει στη λίστα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του λογαριασμού αλλά επισήμανε πώς τα χρήματα αυτά τα τοποθέτησε στην Ελβετία μεταξύ του 2001-2002. Επομένως, η λίστα μπορεί να περιέχει και πολύ παλιούς λογαριασμούς.
Ποιος είναι ο «Νίκος Παπανδρέου» και η «Peleki Ekaterini» ;
Μπαίνοντας στη σφαίρα της ονοματολογίας, ανάμεσα στα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα υπάρχουν και ονοματεπώνυμα με ειδικό βάρος όπως το Νίκος Παπανδρέου, το οποίο εμφανίζεται δύο φορές: Πρώτα στην εγγραφή 1580 ως «Papandreou Nikolaos» και κατόπιν στην εγγραφή 2012 ως «Papandreou Nikolaos» με ιδιότητα «Chairman». Από τις εγγραφές αυτές, χωρίς τα υπόλοιπα δεδομένα, δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν πρόκειται για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού ενώ είναι ακόμα πιο ασαφές αν πρόκειται για δύο διαφορετικούς λογαριασμούς του ίδιου ή διαφορετικών ατόμων.
Αντίστοιχο ερώτημα ανακύπτει για την εγγραφή με νούμερο 1332. Εκεί διαβάζουμε το όνομα «Peleki Ekaterini». Πολλοί έσπευσαν να ταυτίσουν το όνομα με τη σύζυγο του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη. Παράλληλα, όμως στην εγγραφή 989 διαβάζουμε «Voulgaraki Aikaterini», όνομα που ενδέχεται να παραπέμπει στο ίδιο άτομο.
Παρόμοια, στην εγγραφή 919 υπάρχει το όνομα: «Kourakou Stavroula» με ιδιότητα «Businesswoman». Σταυρούλα Κουράκου λέγεται και η δεύτερη σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου…
Πολυεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες και… νοικοκυρές με εκατομμύρια
Στη λίστα υπάρχει και το όνομα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη για την ανάμειξή του στην υπόθεση με τα «αμαρτωλά δάνεια» της Proton Bank. Επιπλέον, όμως υπάρχουν και τα ονόματα μελών της οικογένειας Μπόμπολα (Γιώργος Μπόμπολας, και τα παιδιά του Φώτης, Λεωνίδας και Μαρία), ο Δημήτρης Κοπελούζος, η οικογένεια Μπενρουμπή, οι αδελφοί Μαρινόπουλοι, οι εφοπλιστικές οικογένειες Μαρτίνου και Τσάκου, και κοσμηματοπώλες όπως ο Ηλίας Λαλαούνης.
Υπάρχει όμως και όνομα υπαλλήλου που εμφανίζεται να διακινεί 500 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε τόσο τον λογαριασμό όσο και το γεγονός ότι η υπάλληλος αυτή μαζί με τους Σολωμών Λεβί και τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου (στέλεχος της ΝΔ και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά) διαχειρίζονταν τα χρήματά του, τα οποία δηλώνει πως είναι νόμιμα.
Πηγή: iefimerida.gr