Εισάγεται σήμερα Τετάρτη με τις τοποθετήσεις των εισηγητών (10 πμ) στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει σειρά σκληρών μέτρων αλλά και των αντίμετρων στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.
Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο οπότε αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τελικά δεν θα υπάρξουν διαρροές από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι σημερινές τοποθετήσεις διαφωνούντων όπως Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του real.gr, θα δηλώσουν ότι δεν έχουν σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Επίσης και κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι θα σηκώσουν το γάντι και θα αντιπαρατεθούν σκληρά με την αντιπολίτευση, πρωτίστως με την Νέα Δημοκρατία.
Στο Μαξίμου, εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ- Βερολίνου για το θέμα του χρέους και συνεπώς η όποια λύση θα παραπεμφθεί από το Eurogroup της 22ας Μαΐου στη νέα προγραμματισμένη συνεδρίασή του, στις 15 Ιουνίου.
Ψηφίστηκε επί της αρχής
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στο σύνολο και στα άρθρα του από την κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την τελική τους απόφαση στην ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το ΚΚΕ καταψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων το νομοσχέδιο πλην του άρθρου 71, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε καταρχάς θετική για τα άρθρα 70 και 71 για τους αγρότες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, έγινε δεκτή η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να μην πάρουν μέρος στην συζήτηση στην Ολομέλεια οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Οι ίδιοι, όμως, μπορούν, σύμφωνα με τον κανονισμό να λάβουν μέρος στην τελική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη τα μεσάνυχτα.
Πυρά κατά Τσακαλώτου για το αφορολόγητο
Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του νέου μνημονίου στις αρμόδιες επιτροπές, πυροδότησε πολιτική σύγκρουση, με την αντιπολίτευση να τον καλεί να απαντήσει εάν θα παραιτηθεί μετά και την νέα μείωση του αφορολόγητου.
Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σταϊκούρας έλαβε τον λόγο, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ), που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα «μπακάλικα οικονομικά».
«Αν και δηλώσατε ότι δεν κατέχετε τα οικονομικά μιλήσατε για αυτά με βεβαιότητα. Σέβομαι την άποψή σας και δεν θα μιλήσω για άγνοια όπως έκανε με αλαζονεία ο υπουργός χθες για εμάς. Άλλωστε, εκπρόσωποι 47 φορέων εξήγησαν νωρίτερα την ισοπέδωση που προκαλεί η πολιτική σας και επιδεινώνει το νέο μνημόνιο», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Τσακαλώτος: Σας προκαλώ να μου πείτε ένα ψέμα
Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο: «Είπατε πολλές φορές την λέξη ψέματα. Εγώ σας προκαλώ να μου πείτε ένα. Πάρτε τα πρακτικά και βρείτε πού λέω εγώ ότι τα μεγάλα πλεονάσματα είναι καλό πράγμα. Αν το βρείτε θα είμαι ψεύτης. Αν δεν το βρείτε θα πείτε ότι εσείς είστε ψεύτης».
Επιπροσθέτως, έκανε και ένα σχόλιο επί προσωπικού για την κριτική που δέχθηκε από τον κ. Μάκη Βορίδη: «Δεν περίμενα από εσάς κ. Βορίδη να μιλήσετε για παντελονάτους και να πέσετε στο επίπεδο του κ. Λοβέρδου».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης κατά την χθεσινή συνεδρίαση υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν φορά παντελόνια καθώς δεν τήρησε την δέσμευσή του να παραιτηθεί στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο.
Λοβέρδος: Ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια, δεν παραιτηθήκατε
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σχολίασε: «Σας ευχαριστώ πολύ που ασχολείστε μαζί μου γιατί έχω τα γενέθλιά μου και θα σας κεράσω γλυκάκι. Όμως, ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια. Δεν τηρήσατε την δέσμευσή σας και δεν παραιτηθήκατε αν και φέρνετε δύο απανωτές μειώσεις αφορολόγητου».
Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε τον κύκλο της αντιπαράθεσης με τρία σχόλια – όπως είπε «για τους παντελονάτους, τα Μαντάμ Τσακαλώτο που έλεγε ο Κασιδιάρης και για το αφορολόγητο».
«Εμείς οραματιζόμαστε μια κοινωνία που και στην γλώσσα και στην πράξη το αρσενικό δεν θα είναι απαραίτητα καλό και το θηλυκό δεν θα είναι απαραίτητα κακό. Στο Μεσοπρόθεσμο που υπογράψατε το 2011 και αφορούσε την περίοδο 2012 – 2015 δεσμευτήκατε για πλεονάσματα άνω του 6% από το 2014 και μετά. Μη μας εγκαλείτε λοιπόν εμάς», είπε αρχικά.
Όσον αφορά την «κωλοτούμπα» για το αφορολόγητο είπε «τον Μάιο του 2016 αντιμετωπίζαμε τους Θεσμούς που ήθελαν μέτρα κοφτά μέσα σε αυτά και το αφορολόγητο. Δώσαμε μάχη να μην μειωθεί και το καταφέραμε. Το ΔΝΤ ήθελε τελικά να το επιβάλει και εμείς παλέψαμε τα αντίμετρα».
Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να αντιδράσει: «Μη γελάτε, να έχετε τάκτ. Το 2017 θέλανε μέτρα για το αφορολόγητο και φέραμε αντίμετρα».
Πυρά από τους κοινωνικούς φορείς
«Σφυροκόπημα» δέχθηκαν υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.
Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, μηχανικών, ένστολων και αναπήρων εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική καλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν τις δεσμεύσεις τους. «Μας εξαπατήσατε» και «μας κοροϊδέψατε» ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν. Κανείς από τους εκπρόσωπους των φορέων δεν υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο ή έστω τα αντίμετρα.
Επίθεση στον Γ. Κατρούγκαλο εξαπέλυσε ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης της ΑΔΕΔΥ θυμίζοντας την δέσμευσή του ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. «Έγιναν τότε περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ γίνονται και σήμερα μετά την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης», τόνισε. Το σύνθημά σας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είναι κενό περιεχομένου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Ξεπουλάτε τα πάντα αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε «πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια». Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην καμώνονται ότι εκπροσωπούν τον σοσιαλισμό, να αναμετρηθούν με την ιστορία και να καταψηφίσουν».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής χαρακτήρισε «ατύχημα» το νομοσχέδιο, λέγοντας στους υπουργούς πως δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς. «Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57.000 ελεύθερους επαγγελματίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα. Από ποια στοιχεία αντλείτε αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός θύμισε την ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» και τον Κωνσταντάρα να λέει κατά λάθος στους πολίτες «θα σας εξαφανίσουμε». «Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Στασινός. Είπε επίσης ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο καθώς αναγκάζουν έναν ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ να πληρώσει 11.900 σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ το μήνα. Αυτά προστατεύετε. Αν δεν τα προστατεύατε τι θα γινόταν;»
Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία. Κατηγόρησε δε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι διαλύει το συνδικαλιστικό κίνημα, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των απεργιών ως παράνομων.
«Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος για να συμπληρώσει πως «Τα αντίμετρα δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που φέρνουν τα μέτρα».
Ο κ. Ανέστης Τσουκαράκης (ΠΟΕΣ – Ομοσπονδία στρατιωτικών) εστίασε κυρίως στα επιδόματα και αποζημιώσεις των στρατιωτικών και τις περικοπές τους και ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην παραμεθόριο.
Για νομοσχέδιο-έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας.
Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος: «Ντρέπεστε. Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε. Νομοθετείτε ένα έκτρωμα και εξευτελίζετε ένα θεσμό και όσους τον υπηρετούν. Ακούτε κανένα; Εχετε εσείς καμία σχέση με την Αριστερά και την διαλεκτική;».
Για εμπαιγμό και κοροϊδία άνευ ορίων μίλησε και ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Για προδοσία, εξαπάτηση και ξαφνικό θάνατο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος μίλησε ο εκπρόσωπος τους Κώστας Κυρανάκης. «Νιώθω εξαπατημένος, προδομένος εκπροσωπώντας τους λιμενικούς που εσείς πριν από λίγο καιρό τιμούσατε για τον αλτρουισμό και την εθνική τους συνείδηση. Κοιτάξτε τους στα μάτια και πείτε τους “Έλληνα λιμενικέ υπογράφω την δια βίου φτώχεια σου”. Πιστέψαμε τους υπουργούς Δρίτσα – Κουρουμπλή αλλά εξαπατηθήκαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εστιάζοντας την κριτική του στην καταλήστευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τον τρόπο που επιλεκτικά ορίστηκαν οι τουριστικές περιοχές.
Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς είπε πως «ολοκληρώνετε ένα κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας οδεύουμε σε ένα ακόμα κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν την ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης προς όφελός μεγάλων επιχειρήσεων εγχώριων και ξένων». Κάλεσε δε τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει «γιατί ενεργοποιείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού;».
Για ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων. Ο ίδιος είπε πως το άρθρο 20 καθιερώνει από το παράθυρο την ανταπεργία.
ΠΗΓΗ: real.gr