Σε μία ακόμα εμπλοκή και παράταση της αβεβαιότητας σχετικά με την ελληνική οικονομία ωθεί τα πράγματα ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, όπως επιβεβαιώνουν πηγές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ενώ Πιερ Μοσκοβισί αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν έχουν καταστήσει σαφές, με επίσημες δηλώσεις τους τις τελευταίες ώρες, πως πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης χρέους, τη Δευτέρα στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρενέβη δια του εκπροσώπου του (δηλώσεις στη Bild) στέλνοντας μήνυμα πως δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών η κόντρα του ΔΝΤ με το Βερολίνο θα εστιασθεί στο δίπολο πλεονάσματα- χρέος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα εστιάσει περισσότερο στα πλεονάσματα, όπου ίσως υπάρξουν νέες υποχωρήσεις, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους και όλα μπορούν να μετατεθούν για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Ένα είναι βέβαιο. Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε προσέρχεται με σχέδιο πρότασης στο Eurogroup σε αντίθεση με όσα γράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Παππούς στο iefimerida.gr αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στις διαβουλεύσεις για το Χρέος είναι πολύ συγκεκριμένα, τουλάχιστον με πολιτικούς όρους: 1) η επιλογή του “κουρέματος” έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι από τον περασμένο Μάιο 2) το “πάγωμα” των επιτοκίων, που επίσης έχει ζητήσει το ΔΝΤ, έχει απορριφθεί τόσο από τη Γερμανία όσο κι από τους υπόλοιπους Βόρειους, καθώς φέρνει επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους τους. Ποιες είναι οι βασικές επιλογές που απομένουν; Οι μεγάλες επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και μια νέα παράταση της περιόδου χάριτος. Κι εκεί ακριβώς γίνεται το μεγάλο παζάρι, καθώς η κάθε μια πλευρά- δηλαδή το ΔΝΤ και το Βερολίνο- προσέρχονται με τελείως διαφορετικές παραδοχές στις τελικές (;) συζητήσεις.
Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά αλλά μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, με ακόμα πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στην αγορά εργασίας και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Κάνοντας αυτά τα αναγκαία βήματα, η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5- 3% για τα επόμενα χρόνια και με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τις μεσομακροπρόθεσμες δανειακές της ανάγκες σε διαχειρίσιμα επίπεδα, χωρίς να χρειάζονται τα μέτρα ελάφρυνσης που ζητά το ΔΝΤ.
Αντιθέτως, το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει πρωταθλήτρια από ουραγός στις μεταρρυθμίσεις κι ως εκ τούτου οι παραδοχές για το ΑΕΠ θα πρέπει να είναι πολύ πιο συντηρητικές, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταυτοχρόνως μια χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους στο πεδίο του Χρέους. Σημειωτέον ότι στη Σύνοδο του Μπάρι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι- πλην Σόιμπλε- ικέτεψαν την επικεφαλής του ΔΝΤ να δεσμευθεί για την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παίρνοντας την απάντηση ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει αρκεί η πολιτική συμφωνία, που ευαγγελίζεται και προωθεί ο Β. Σόιμπλε, να συνοδεύεται από κάποιους αξιόπιστους αριθμούς.
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ήδη έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του, αποδεχόμενο τον περιορισμό των υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) για χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, συνεχίζοντας ωστόσο τα παζάρια όχι μόνο για το αν αυτά τα πλεονάσματα θα διατηρηθούν ως το 2022 ή το 2023 αλλά και για το ρυθμό αποκλιμάκωσης τους τα επόμενα χρόνια.
Αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ- Σόϊμπλε
Την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έθεσε στο πλαίσιο του πρόσφατου άτυπου Washington Group με επιτακτικό τρόπο το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας συμφωνία, για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί πως η συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε μία πολύωρη -ίσως και ολονύχτια- σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα εκπροσωπήσει ο Πολ Τόμσεν, και της “ομάδας Σόϊμπλε”, με την Κομισιόν, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες να επιμένουν σε μία έστω και έμμεση διατύπωση που θα “ξεκλειδώνει” το θέμα του χρέους. Πηγές της Κομισιόν έλεγαν, μάλιστα, ότι προ της πιθανότητας να υπάρξει”ναυάγιο” εξαιτίας της εμμονής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ έχει ήδη έτοιμη πρόταση για νέο έκτακτο Eurogroup μερικές ημέρες αργότερα ή στη χειρότερη περίπτωση να επανέλθει το θέμα στο προγραμματισμένο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα σχέδιο συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το οποίο θα υποβάλουν για εξέταση στο Eurogroup.
«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, τα θέματα που θα πάνε εξετάσουν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.
Σε σχέση με το χρέος, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε το Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ ζητάει ρητή δέσμευση προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το Ταμείο ζητά ποσοτικοποίηση των μέτρων και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ ο Σόϊμπλε προκρίνει μια πιο ασαφή διατύπωση που θα του αφήνει καθαρό τον πολιτικό διάδρομο προς τις γερμανικές εκλογές.
Η εμπλοκή του ελληνικού ζητήματος και κατ’ επέκταση η έκθεση του ΔΝΤ σε κινδύνους νέα απαξίωσής του είναι αυτό που έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον. Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Ρεπουμπλικανού επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Κογκρέσου Άντι Μπαρ, ο οποίος απέκλεισε ανάμιξη του Ταμείου σε τρίτο πρόγραμμα (χωρίς διευθέτηση του χρέους) και άφησε σαφείς αιχμές για πολιτικά παιχνίδια των Γερμανών.
Άντι Μπαρ
Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, μεταδίδουν κοινοτικές πηγές
«Είμαστε σε συνεχείς επαφές, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε στην Deutsche Welle στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για τη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.
Τα θέματα που θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.
Σε σχέση με το χρέος, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ ζητάει ρητή δέσμευση προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του Euro Working Group, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών Oικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.