Υπέρ της ταχείας λήψης μιας πολιτικής απόφασης, που θα δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία για την περαιτέρω εξέλιξή της μέσα από μια επιμήκυνση του προγράμματος, τάχθηκε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, προειδοποιώντας συγχρόνως για τις «πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις» που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη…
Πρόκειται για πολιτική απόφαση και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει, διότι στα μέσα Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμές, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νοβότνι, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε δύο χρόνια.
Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί πως στο τέλος της ημέρας η πολιτική δεν θα διακινδυνεύσει μια κατάρρευση και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, διότι η εναλλακτική επιλογή θα ήταν μόνον μια κατάρρευση.
Για το λόγο αυτό ο ίδιος υποστηρίζει ως σκόπιμο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, ενώ και η ίδια θα πρέπει να συμβάλει από την πλευρά της και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η χώρα δεν έχει κάνει ήδη πολλά, όπως για παράδειγμα στο θέμα του ελλείμματος που μειώθηκε σημαντικά.
Συγχρόνως πρέπει να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε άλλα βήματα, καθώς η «τρόικα» και οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το ακόμη μη ικανοποιητικό φορολογικό σύστημα, προβλήματα με την αξιόπιστη λειτουργία ενός κτηματολογίου ή με τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλήματα, που σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, χρειάζονται μακροπρόθεσμη λύση.
Κατά την άποψή του, είναι θέμα πολιτικής ευαισθησίας να διατηρηθούν οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης της Ελλάδας και το σημαντικότερο επίσης, είναι να δοθεί πολλή προσοχή στην ανεργία των νέων και για αυτό θα πρέπει να υπάρξουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματα για την απασχόληση και την εκπαίδευση των νέων που χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις δεν θα έχουν στο μέλλον καμία δυνατότητα.
Τέλος, παραπέμποντας στις αντικρουόμενες θέσεις από τις διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο κ. Νοβότνι τόνισε πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση για το αν η Γερμανία θα έχει την πρόθεση για την καταβολή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.
Πηγή ΑΜΠΕ