Η δύσκολη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και την επιμήκυνση προχωρά γρηγορότερα από τις ενδοκυβερνητικές κόντρες για τα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα κοινοτικών αξιωματούχων, μερικοί εκ των οποίων ετοιμάζονται σε λίγη ώρα να μετάσχουν στις εργασίες της ομάδας εργασίας για το ευρώ (EWG – EFC, euro working group – economic and financial committee)…
Η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης αναμένεται να απευθύνει σκληρό μήνυμα στην Αθήνα και τους κυβερνητικούς εταίρους αν οι συζητήσεις και οι αμφισβητήσεις της συμφωνίας δεν έχουν τελειώσει ως τότε. Επιπλέον, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του eurogroup, οι υπουργοί σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα εργασιακά και άλλα σημεία της συμφωνίας για την οποία ο μόνος που έχει πολιτική εντολή να κάνει διαπραγμάτευση είναι η τρόικα. Η τρόικα έχει αποχωρήσει και η παρουσία τεχνικού προσωπικού σημαίνει επιτήρηση και όχι διαπραγμάτευση της εφαρμογής συμφωνηθέντων κατευθύνσεων. Πρέπει όμως να πεισθούν και οι δύο αρχηγοί.
«Χωρίς συμφωνία στην Αθήνα δεν μπορεί να ληφθεί καμιά απόφαση στο επίπεδο των 17 υπουργών και το EWG δεν δικαιούται να ετοιμάσει τη σχετική εισήγηση» εξηγεί στο Real.gr πηγή του Συμβουλίου. Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει ότι στο επίπεδο της τρόικας (που ενημερώνει) και στο επίπεδο του EWG (που εισηγείται) η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το σύνολο των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα πριν την αποχώρηση των επικεφαλής από την Αθήνα θα περάσουν από το κοινοβούλιο, όπως ακριβώς περιγράφηκαν στην συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων την περασμένη Πέμπτη. Βεβαίως, Συμβούλιο και ελληνικές αρχές δεν ανακοινώνουν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, οι γενικές κατευθύνσεις όμως (διευκόλυνση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, πάγωμα μισθολογικής ωριμάνσεως και ταχεία μέθοδος αποκρατικοποιήσεων) δεν μπορούν να ανατραπούν. «Αν ανατραπούν δεν υπάρχει δόση και η συζήτηση με την τρόικα θα συνεχιστεί», σημειώνει.
Ως εκ τούτου είναι αβέβαιη η τροπή που θα πάρει η σημερινή συζήτηση στο EWG δεδομένου ότι αφενός δε δίνεται πάτημα για εισήγηση, αφετέρου το δεύτερο κομβικό θέμα, οι αποκρατικοποιήσεις συνδέονται ευθέως με την εφαρμογή του σχεδίου για την μείωση του δημοσίου χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την επιμήκυνση.
Οι Βρυξέλλες βλέπουν ένα ζωτικό πρόβλημα στην κωλυσιεργία σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις: δεν αποτελούν εύκολα μετρήσιμο μέγεθος και δεν μπορούν να επιφέρουν «βέβαια έσοδα σε δεδομένο χρόνο». Ουδείς στις Βρυξέλλες γνώριζε μέσα στο σαββατοκύριακο τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος, όμως και μόνο η παρέκκλιση από την αρχική συμφωνία με το υπουργείο οικονομικών εγείρει ερωτηματικά. Η Ελλάδα εξάλλου έχει βραδυπορήσει χαρακτηριστικά στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και αυτός είναι ένας από τους αρχικούς λόγους του εκτροχιασμού του προγράμματος που πλήρωσαν με τα τελευταία μέτρα οι πολίτες. «Καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων σημαίνει κι άλλα μέτρα από τις δαπάνες και τα έσοδα στην καλύτερη περίπτωση, αδυναμία συνέχισης του προγράμματος στη χειρότερη» λένε κύκλοι της Κομισιόν.
Πλήρης επιβεβαίωση της Real news για την επαναγορά ομολόγων
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε παραδέχθηκε δημόσια, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία ότι το βασικό πρόγραμμα που προκρίνεται για την μείωση του ελληνικού χρέους είναι αυτό της επαναγοράς ομολόγων και όχι της αναδιάρθρωσης σε αυτή τη φάση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Real news η Ελλάδα θα κληθεί να αγοράσει σε ανύποπτο χρόνο ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. χρησιμοποιώντας 10 δισ. από το υφιστάμενο πρόγραμμα των 130 δισ. του EFSF. Η μυστικότητα σε σχέση με τον χρόνο των κινήσεων αναμένεται διασφαλίσει ότι οι τιμές των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά δεν θα ανέβουν τεχνητά λόγω της προσδοκίας.
Με το πρόγραμμα αυτό ως μέρος μιας εξίσωσης που θα φέρνει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα συμφωνεί και το ΔΝΤ. Η Α. Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Κρ. Λαγκάρντ την Τρίτη και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου. Το ΔΝΤ βέβαια επιμένει πως σε κάποια φάση αναδιάρθρωση θα πρέπει όντως να γίνει και οι εταίροι να χάσουν από το κεφάλαιό τους, όμως η γερμανική πλευρά απαιτεί από το Ταμείο να παγώσει τα σχέδιά του για ευθετότερο χρόνο… μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πηγή real.gr