Την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακόμα στελεχών της, των Κωνσταντίνου Μολφέτα και Αθανασίας Ξενάκη, αποφάσισε – για δεύτερη φορά – το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με βούλευμα του, το οποίο εκδόθηκε σήμερα.
Η υπόθεση αφορά στην κατηγορία που τους είχε απαγγελθεί με αφορμή καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να μπει η χώρα στο μνημόνιο.
Το δικαστικό συμβούλιο, με το υπ΄αριθμόν 969/2017 βούλευμα του, αποφάνθηκε – κατά πλειοψηφία – να μην παραπεμφθούν οι τρεις κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.
Η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησε την εισήγηση του εισαγγελέα εφετών, Ιωάννη Κούτρα, ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Κατά της απαλλαγής τάχθηκε η εφέτης Χριστίνα Ρωμέση, η οποία ψήφισε υπέρ της παραπομπής τους στο εδώλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία είχε επιστρέψει στο Συμβούλιο Εφετών, μετά την απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθμ. 1331/2016), με την οποία αναιρέθηκε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων της ΕΛΣΤΑΤ.
Την επίμαχη αναίρεση είχε ασκήσει, τον Σεπτέμβριο του 2015, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία είχε τότε τον βαθμό της Αντεισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Με το επίμαχο, αναιρεθέν βούλευμα, αποβλήθηκαν από πολιτικώς ενάγοντες ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, οι οποίοι είχαν αναδείξει το θέμα.
Είχε ακολουθήσει η κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς από τον τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Γιάννη Αδαμόπουλο.
Η ποινική δίωξη στον Γεωργίου
Οι εισαγγελείς άσκησαν συγκεκριμένα ποινική δίωξη σε βάρος:
- Του πρώην πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου
- Του προϊσταμένου της διεύθυνσης Εθνικών λογαριασμών Κων/νου Μορφέτα
- Της προϊσταμένης της ειδικής διεύθυνσης Στατιστικών ερευνών Ασπασίας Ξενάκη, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Αφορά το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.
Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αφορούσε τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009 με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (καθηγήτριας) Ζωής Γεωργαντά περί διογκωμένου ελλείμματος το 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
ΠΗΓΗ: documento.gr, new247.gr