«Να βρει την καλύτερη παρέα στη νέα του διαδρομή» εύχεται στον Ανδρέα Λοβέρδο ο στενότερος συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλο και συντονιστής του τομέα Επικοινωνίας Γιάννης Δατσέρης, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για τη «δημιουργία ενός ή περισσότερων νέων «ΚΟΔΗΣΟ»…
Σύμφωνα με το real.gr, o Γιάννης Δατσέρης, άνθρωπος των ειδικών αποστολών για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέλαβε να απαντήσει με άρθρο του στο «Εθνος» στον Α. Λοβέρδο, τη στιγμή που ο πρώην υπουργός εξέταζε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αν αμφισβητηθεί ο πρόεδρός του. Επέλεξε, δηλαδή, να κόψει τις γέφυρες αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι Δατσέρης και Λοβέρδος υπήρξαν από άλλες παρατάξεις φοιτητές την ίδια περίοδο στη Θεσσαλονίκη (ο πρώτος από την ΠΑΣΠ, ο δεύτερος από την ΚΝΕ), ενώ πριν από καιρό ο φίλος και κουμπάρος του Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον είχε χαρακτηρίσει δημοσίως ως «ιδιοκτήτη του ΠΑΣΟΚ». Ο Γ. Δατσέρης απαντά στην κριτική Λοβέρδου για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «είναι διαφορετικό στο πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα πολιτικοί υπουργοί να συνυπάρχουν με τεχνοκράτη επικεφαλής κι άλλο ο πρωθυπουργός να είναι αρχηγός κόμματος. Οι υπουργοί είναι πρώτα του πρωθυπουργού και μετά του κόμματός του».
Μάλιστα, σημειώνει ότι αν για κάτι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επικριθεί είναι η υπερέκθεση του προέδρου του, με την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών πέραν των θεσμικών ορίων του αρχηγού ενός κόμματος της συμπολίτευσης. «Μπορεί αυτό να προκύπτει από αίσθημα εθνικής αποστολής, αλλά δεν γνωρίζω πόσο ωφέλιμο είναι η χώρα να εξαντλεί όλες της τις δυνάμεις» αναφέρει ο Γ. Δασερής, ενώ κατηγορεί τον Α. Λοβέρδο ότι δρα προεξοφλητικά. «Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης θα τραυματιστούν ακόμη περισσότερα. Το ΠΑΣΟΚ μάλλον ανεπανόρθωτα. Η κυβέρνηση θα συντηρηθεί γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Θα δημιουργηθεί πολιτικός χρόνος. Άρα ας φέρουμε τη συζήτηση για το μετά, τώρα».
Τον καρφώνει για το 2007-2008
Ο Γ. Δατσέρης «καρφώνει» τον Α. Λοβέρδο ότι δεν συμφώνησε με την εξέλιξη του «Ρεύματος» του Ευ. Βενιζέλο, μετά την ήττα στις εσωκομματικές εκλογές από τον Γ. Παπανδρέου, σε πολιτικό φορέα. «Η αλήθεια είναι ότι τώρα επιβάλλεται να συζητήσουμε για τα γεγονότα της εποχής εκείνης και πόσο επέδρασαν στη συνέχεια», αναφέρει ενώ αφήνει αιχμές κατά του Α. Λοβέρδου γιατί δεν διεκδίκησε την εξουσία το 2012 απέναντι στον Ευ. Βενιζέλο. «Ανήκει κι αυτός στις σχολή πολιτικής σκέψης που αποφεύγει την αντιπαράθεση κι επιδιώκει τις διευθετήσεις πριν από την τελική φάση. Η αποφυγή της ουσιαστικής αντιπαράθεσης ή ακόμη και της αναπόφευκτης σύγκρουσης δεν είναι κατάλληλη μέθοδος σε περιόδους κρίσης και μετάβασης, κυρίως γιατί χωρίς σύγκρουση δεν σφυρηλατούνται οι ηγεσίες αναφέρει χαρακτηριστικά και προβλέπει ότι «τα καθαρά μικρά σχήματα θα συνθλίβουν».
Επίθεση στους ΚΝίτες
Αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ο Γ. Δατσέρης: «Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανήκει στην κατηγορία των «χρυσών παιδιών» της ΚΝΕ της γενιάς του Πολυτεχνείου, τους ονοματίζει γιατί έχει σημασία από τους σημερινούς τους ρόλους: Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Οτζιάς, Νίκος Μπίστης και Μαρία Δαμανάκη που εξελίχθηκαν σε πολιτικούς ταξιδευτές της μεταπολίτευσης. Εξάλλου, ακόμη, αυτοί καθιέρωσαν τον άχαρο όρο «κεντροαριστερά» για να δώσουν περιεχόμενο στις διαδρομές τους. Άλλοι εξελιχθήκαμε ομαλά εντός του ΠΑΣΟΚ από ριζοσπάστες σοσιαλιστές σε σοσιαλδημοκράτες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίμης Ανδρουλάκη είναι σήμερα σύμβουλος του Ευ. Βενιζέλο και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώ, από το ΠΑΣΟΚ ορίστηκε και η Μαρία Δαμανάκη.
Μ. Χρυσοχοΐδης
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης την ίδια στιγμή με άρθρο του στα «ΝΕΑ» προτείνει μέτωπο κατά των λαϊκιστών. «Στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αναδύεται όλο και πιο επιτακτικά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συνεκτικού, δημοκρατικού κι ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στον λαϊκισμό που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και τον φανατισμό των άρθρων που απειλεί τη δημοκρατία», σημειώνει, ενώ προβλέπει: «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια, πολύ περισσότερο δεν αποτελεί καν ένα μαζικό κοινωνικό ζητούμενο η δημιουργίας ενός ή περισσότερων νέων «ΚΟΔΗΣΟ»» – κάτι που θεωρείται ευθεία αιχμή κατά του Α. Λοβέρδου.
Πηγή real.gr