Το Ιράν περίμενε αυτή την τρομοκρατική επίθεση από καιρό.
Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Amaq, αυτής της πρώτης επίθεσης που γίνεται σε ιρανικό έδαφος. Το ισλαμικό κράτος επαίνεσε τους «μαχητές» που σκότωσαν 13 άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες άλλα, σε δύο συμβολικά σημεία της ιρανικής εξουσίας: στη Βουλή, στο κέντρο της Τεχεράνης, και στο Μαυσωλείο του ιδρυτή της ισλαμικής Δημοκρατίας, του Αγιατολάχ Χομεϊνί, σε μακρινό προάστιο της πρωτεύουσας.
Το Ιράν είναι στόχος προτεραιότητας για το Ισλαμικό Κράτος. Είναι μια σιιτική υπερδύναμη την οποία μισούν οι σουνίτες τζιχαντιστές. Επιπλέον, το Ιράν πολεμάει τους σουνίτες στο Ιράκ υποστηρίζοντας τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις των σιιτών στο Ιράκ, όπως αναφέρει η Le Monde.
Η ιρανική Δημοκρατία πολεμάει επίσης στη Συρία, όπου οι Φύλακες της Επανάστασης -η βασική στρατιωτική δύναμη του Ιράν- υπερασπίζονται το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ και επιβλέπει τα συμμαχικά στρατιωτικά σώματα σιιτών από τον Λίβανο (Χεζμπολάχ), το Ιράκ και την Συρία που υπερασπίζονται όλοι μαζί τον Σύρο πρόεδρο.
Εδώ και μήνες το Ισλαμικό Κράτος είχε ενισχύσει την προπαγάνδα του προς την σουνιτική μειοψηφία του Ιράν (περίπου 15% του πληθυσμού). Η τρομοκρατική οργάνωση είχε ανεβάσει, στα τέλη Μαρτίου 2017, ένα βίντεο στο οποίο καλούσε τους σουνίτες να επαναστατήσουν εναντίον του Ιρανικού κράτους και είχε δημοσιεύσει μηνύματα στα περσικά.
Παρότι το τρομοκρατικό χτύπημα της Τετάρτης 7 Ιουνίου είναι η πρώτη ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράν, δεν είναι ωστόσο η πρώτη προσπάθεια. Από το 2015, οι ιρανικές αρχές είχαν ξηλώσει έναν τζιχαντιστικό πυρήνα ο οποίος ετοιμαζόταν να χτυπήσει στο Ιράν, και ειδικά στην Τεχεράνη.
Πολλές επιθέσεις τοπικών ισλαμικών κινημάτων, εξάλλου, έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στο Sistan-Baloutchistan, μια περιοχή στα νότια της χώρας όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα σουνιτών. Μάλιστα, κατά την προεκλογική εκστρατεία της 19ης Μαίου -όταν επανεξελέγη ο μετριοπαθής Χασάν Ροχάνι-, η ισλαμική οργάνωση Jaïch Al-Adl, η οποία κατηγορείται για διασυνδέσεις με το Πακιστάν, είχε δολοφονήσει 10 συνοριοφύλακες του Ιράν.
Η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Ιουνίου 2017, δείχνει ότι οι τρομοκράτες είχαν προετοιμαστεί καλά και ότι στόχευσαν δύο πολύ καλά φυλασσόμενα σημεία, σύμβολα του Ιράν (την Βουλή) και σύμβολα της θεοκρατικής επανάστασης (το Μαυσωλείο).
Κατόρθωσαν, μάλιστα, να κρατήσουν την επίθεση επί πολλές ώρες, την ώρα που η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους διέχεε την είδηση, σε πολλές γλώσσες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq ανέβασε γρήγορα ένα βίντεο που έδειχνε μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο έναν τρομοκράτη να περνάει από το ένα γραφείο στο άλλο σκοτώνοντας έναν άνδρα στο πάτωμα της βουλής.
Οι έξι δράστες «ήταν Ιρανοί και είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος κάπου στο Ιράν», δήλωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο δημόσιο κανάλι Reza Seifollahi, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.
Η τρομοκρατική επίθεση πλήττει κυρίως τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία επαναλάμβανε συνεχώς ότι το Ιράν παραμένει μια ασφαλής χώρα, παρά τους πολέμους που μαίνονται στα σύνορά της (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία). Κι αυτό χάρη στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως έλεγε.
Οι ιρανικές αρχές προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν την σημασία της τρομοκρατικής επίθεσης, από το πρωί της Τετάρτης: η Βουλή συνέχισε για λίγο την συνεδρίαση την ίδια ώρα που οι τρομοκράτες βρίσκονταν μέσα στο κτήριο και η κρατική τηλεόραση ανέφερε σύντομα την επίθεση μετά το ρεπορτάζ για την κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Συνέχισε μάλιστα αμέσως τις ειδήσεις για την αύξηση των τιμών στους παιδικούς σταθμούς.
Ωστόσο, όλοι περιμένουν τώρα να σκληρύνουν τα μέτρα ασφαλείας, ειδικά στις συνοριακές ζώνες όπου υπάρχει σουνιτικός πληθυσμός (Sistan-Baloutchistan, Κουρδιστάν). Αυτοί οι πληθυσμοί, από την εποχή που το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την Μοσούλη το 2014, έχουν όλη την προσοχή και αγάπη του Ιρανικού κράτους: ψήφισαν μάλιστα πλειοψηφικά υπέρ του Ροχανί, στις εκλογές της 19ης Μαίου 2017.
Την Τετάρτη, 7 Ιουνίου, οι Ιρανοί γρήγορα κυκλοφόρησαν μέσω των social media εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα, ελπίζοντας ότι η τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους θα προκαλέσει κύμα οργής στη Δύση, όπως έγινε στην περίπτωση του Μάντσεστερ και όχι σιωπή, όπως συνέβη στην περίπτωση της επίθεσης στην Καμπούλ, στις 31 Μαίου, για την οποία το Ισλαμικό Κράτος δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Στα social media πολλοί Ιρανοί συνέδεσαν άμεσα την Σαουδική Αραβία -μεγάλο τοπικό ανταγωνιστή του Ιράν- με τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ISNA, οι Φύλακες της Επανάστασης εκτίμησαν ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και ο αμερικανός σύμμαχός του ήταν «εμπλεκόμενοι» σε αυτή την επίθεση.
Αυτό είναι μια κλασική γραμμή του Ιράν: οι ιρανικές αρχές πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα δημιούργημα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, με στόχο να σπείρουν το χάος στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή.
Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τις αραβικές χώρες στην Σύνοδο του Ριάντ (Σαουδική Αραβία), στις 21 Μαίου, η οποία κατέληξε με απομόνωση του Ιράν, επιβεβαίωσε τις υποψίες της Τεχεράνης. Σε αυτή τη Σύνοδο, ΗΠΑ και αραβικές χώρες καθόρισαν τον νέο «άξονα του κακού» -που ευθύνεται για την τρομοκρατία και την βία στη Μέση Ανατολή: αυτός το άξονας περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος και το Ιράν.
«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ιράν, μετά την συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον ηγέτη μιας αντιδραστικής κυβέρνησης της περιοχής, η οποία πάντοτε στήριζε τους τρομοκράτες, έχει μεγάλη σημασία», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης στην ανακοίνωσή τους.
Ο πρόεδρος Ροχανί, ο οποίος μόλις επανεξελέγη, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της Συνόδου του Ριάντ. Εκτίμησε ότι η αμερικανική διοίκηση δεν είχε ακόμη καθαρή άποψη για την περιοχή. Την ίδια ώρα ο υπουργός του Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif, δήλωνε ότι αυτό το ταξίδι του Τραμπ ήταν απλώς η ευκαιρία για τις ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα -και πράγματι πούλησαν όπλα ύψους 100 δις ευρώ στην Σαουδική Αραβία.
Η τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο Ιράν έγινε σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερης έντασης στην περιοχή, τη στιγμή ακριβώς που η Σαουδική Αραβαία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και ξεκίνησε την οικονομική απομόνωση του εμιράτου, το οποίο κατηγόρησε ότι στηρίζει την τρομοκρατία και διατηρεί επικίνδυνες σχέσεις με το Ιράν. Την Σαουδική Αραβία ακολούθησαν πολλές αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Υεμένη, το Μπαχρέιν και οι Μαλδίβες.
Την ίδια ώρα το Ιράν ανακοίνωνε ότι θα στηρίξει το Κατάρ, με το οποίο μοιράζεται τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ιρανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι οι εμπορικές πτήσεις της Qatar Airways, οι οποίες απαγορεύτηκε να περνούν στον εναέριο χώρο των Αράβων γειτόνων της, θα μπορούν να περνούν από το Ιράν. Κάποιος άλλος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι τα εφόδια σε τροφή για το Κατάρ θα περνούν από τον περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί το μπλοκάρισμα των συνόρων από την Σαουδική Αραβία.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr