Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των θεσμών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, (πιθανότατα) η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κ.λ.π., ενώ ενδέχεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Πιθανότατα αύριο θα υπάρξει καθοριστική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το πρόγραμμα των επικοινωνιών παραμένει ανοιχτό, καθώς μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως και του προγράμματος των ξένων ηγετών, πλην, όμως, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το μεσημέρι σήμερα.
Τι επιδιώκει το Μαξίμου
Το Μαξίμου φέρεται, πάντως, να εκτιμά ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να υπάρχει ανοικτή η προοπτική εξόδου στις αγορές έστω και δοκιμαστικά, έστω και στο τέλος του έτους.
Επιδιώκει, επίσης, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup, η προβλεπόμενη παράταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας «από 0 έως 15 χρόνια» να αλλάξει και να γίνει «έως 20 χρόνια» ή, έστω «έως 18 χρόνια», αυξάνοντας δηλαδή το χρονικό όριο και σβήνοντας το «0».
Επιπλέον, επιθυμεί και να απαλειφθεί η φράση ότι η μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ οφείλεται στις αμφιβολίες που έχει το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τέλος, η Αθήνα ζητεί μεγαλύτερη δόση από τα 8 δισ. που γίνεται λόγος, ευελπιστώντας πως το ύψος της μπορεί να ανέλθει και στα 11 δισ. ευρώ!
«Θέλω λύση στο Eurogroup, δεν είναι επιθυμία μου να πάω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνω», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, ενώ φέρεται να εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τις εκλογές στο Βερολίνο ο Β. Σόιμπλε δεν θα είναι εκ νέου υπουργός Οικονομικών, ενώ προοπτικά θα αντικατασταθεί και το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: Νέα Σελίδα, Real.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ