Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε την Κυριακή βαρύ τίμημα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από περίπου 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων.
Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, με 34,3% των ψήφων, βρίσκεται ο ίδιος σε καλή θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM) (22,7%), η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.
Ορισμένοι μεταξύ αυτών δεν κατάλαβαν ούτε την άρνησή του να ζητήσει να ψηφιστεί ο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών -είχε αρκεσθεί να δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο- ούτε τις δραστικές προϋποθέσεις που έθετε στα άλλα κόμματα της αριστεράς πριν από οποιαδήποτε συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές.
Όμως χθες το βράδυ, καθώς οι προβολές τού έδιναν περίπου 11% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ο Μελανσόν έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα» λέγοντας πως «δεκάδες υποψήφιοι» του κόμματός του περνούν στον δεύτερο γύρο.
«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας, για να μειωθούν οι δήμόσιες ελευθερίες ούτε για την οικολογική ανευθυνότητα ούτε για να καλοπιάνονται οι πλούσιοι», δήλωσε ο Μελανσόν από τη Μασσαλία.
Αυτή τη φορά κάλεσε μάλιστα αμέσως τους ψηφοφόρους του «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».
Για τον ιδρυτή της, η Ανυπότακτη Γαλλία, «μια εντελώς καινούρια πολιτική κίνηση», «ανταμείβεται με την επιβεβαίωσή της στην εξέχουσα θέση που κατέλαβε στις προεδρικές εκλογές».
Ο Μελανσόν δεν είπε λέξη για τον περιορισμό σχεδόν στο μισό της εθνικής επίδοσής του σε ψήφους σε σχέση με την 23η Απριλίου, όταν είχε κερδίσει 19,6% των ψήφων. Ούτε για τη συντριβή άλλων κομμάτων της αριστεράς, ασφαλώς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά επίσης του πρώην συμμάχου του, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.