Αν και ιδιωτικής φύσεως -προκειμένου να μεταβεί στη Θράκη- η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα (αύριο) δεν θα μπορούσε να μην έχει στην ατζέντα της και συνομιλίες για το Κυπριακό. Επισήμως Άγκυρα και Αθήνα δεν το ομολογούν, όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι προετοιμασμένοι να θέσουν τα εκκρεμή ζητήματα ενόψει, μάλιστα, και της διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει λάβει την ονομασία “Γενεύη 2” (η πρώτη που δεν είχε ευοδωθεί εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο). Ένας λόγος παραπάνω καθώς τον Γιλντιρίμ συνοδεύουν και τούρκοι υπουργοί, κυρίως, όμως, ο ομόλογος του κ. Κοτζιά, Μεβσούτ Τσαβούσογλου.
Την Τρίτη φθάνει, άλλωστε, από τη Λευκωσία στην Αθήνα και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ‘Εσπεν Άϊντε, οπότε το Μαξίμου θα έχει μία αρκετά σφαιρική εικόνα των προθέσεων όλων των πλευρών. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντάξει στις βασικές του προτεραιότητες το Κυπριακό, μετά την θετική έκβαση του Eurogroup. Το συζήτησε με το Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της τριμερούς της Θεσσαλονίκης, το συζήτησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση της Παρασκευής. Από την Τρίτη, δε, ξεκινά γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς (τους οποίους θα ενημερώσει και για τα αποτελέσματα του Eurogroup), στις οποίες το Κυπριακό θα λάβει τον χώρο που του αναλογεί. Σκοπός είναι η επιβεβαίωση της εθνικής γραμμής ενόψει της Γενεύης, ώστε Λευκωσία και Αθήνα να εμφανιστούν “en block” και με συγκεκριμένη στρατηγική.
Συνάντηση Αναστασιάδη- Άϊντε
Με την πεποίθηση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μεταβαίνουν οι δύο πλευρές στην Ελβετία, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά την ολοκλήρωση των χωριστών επαφών του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Νορβηγός διπλωμάτης έγινε δεκτός από τον κ. Αναστασιάδη, ενώ την Πέμπτη είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον κ. Ακιντζί.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου εξαρτάται από το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των εγγυητριών δυνάμεων.
Για τα διαδικαστικά, ανέφερε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στο θέμα της ασφάλειας, αλλά θα γίνεται και παράλληλη διαπραγμάτευση επί όλων των ανοικτών ζητημάτων. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν από τη Γενεύη.
Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ανακοίνωσε ότι η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιο συγκεκριμένα στο Κρανς Μοντάνα, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία ίσως να διαρκέσει και εβδομάδες. Προσέθεσε ωστόσο ότι ενδεχομένως αυτό και να μη χρειαστεί.
Ο κ. Άιντε τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό, αν και, όπως είπε «γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη».