To εύρος των ελληνοτουρκικών θεμάτων απασχόλησε τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου υπήρξαν εκατέρωθεν δηλώσεις με αιχμές στα κρίσιμα ζητήματα.
Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, κάτι που και οι δύο απεύχονται είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προλαμβάνουν και όχι να καταστέλλουν εντάσεις στην περιοχή.
«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».
«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.
Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.
«Αυτές οι παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με αφορμή όσα είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: Η άμεση και απευθείας επαφή βοηθά ώστε οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια.
Νωρίτερα κ. Τσίπρας υποδέχτηκε τον κ. Γιλντιρίμ στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου και ακολούθησε ένας σύντομος διάλογος μπροστά στις κάμερες.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «σταθερή πεποίθηση της Αθήνας είναι ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο χωρών». Και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες ώστε να δώσουμε λύσεις»
Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «να δούμε με θετικό τρόπο τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με εποικοδομητική διάθεση». Θύμισε ακόμη ότι στην τελευταία συνάντηση που έγινε στη Σμύρνη σε κυβερνητικό επίπεδο είχε ανοίξει μία «ευρεία θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών» για να προσθέσει ότι «πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις συνεργασίας».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το τουρκικό ρητό ότι «ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας». Παράλληλα ζήτησε να αντιμετωπίζονται τα θέματα και τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών «στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία».
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ. Απαντώντας, δε, στην αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού ότι και οι δύο είναι απόφοιτοι των θετικών επιστημών και πρέπει να αντιμετωπίζουν θετικά τα πράγματα, ο Τούρκος ομόλογός του σχολίασε ότι «είμαστε και οι δύο μηχανικοί και έχουμε ένα πραγματιστικό και θετικό τρόπο προσέγισης των προβλημάτων να αναλύουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται».
«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μpροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις τις οποίες πιστεύω ότι σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και σε κλίμα δικαιοσύνης και διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα η επίσκεψή του να συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε επίπεδο εμπορικό όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων «μεταξύ μας».
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου των δυο πρωθυπουργών νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαίτερα στο τι θα πει ο κ. Γιλντιρίμ για τη μειονότητα της Θράκης, για το Κυπριακό, την προκλητικότητα στο Αιγαίο και την μη έκδοση των τούρκων αξιωματικών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπήρξε ιδιαιτέρως προκλητικός το Σάββατο όταν δήλωσε πως η Αθήνα κρύβει τρομοκράτες.
Αναλυτικά η προσφώνηση και αντιφώνηση των δύο πρωθυπουργών:
Προσφώνηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα:
και αντιφώνηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου
Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Είναι μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο, όμως, και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις ευρύτερα.
Η τελευταία συνάντηση που είχαμε, σε διακυβερνητικό επίπεδο, στη Σμύρνη έχει ανοίξει μια πολύ ευρεία ατζέντα, θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα, προκειμένου να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, αλλά και τη σχέση της συνεργασίας. Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι, αυτές ότι σχέσεις της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο λαών.
Βεβαίως, υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εγώ θέλω, κύριε Πρωθυπουργέ, να επισημάνω ένα πράγμα: Το προηγούμενο διάστημα και οι δύο χώρες μας πέρασαν δυσκολίες, αλλά ως καλοί γείτονες καμία χώρα δεν προσπάθησε να επωφεληθεί των δυσκολιών του γείτονα. Αντιθέτως, στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Και αυτό κάνουμε.
Προσβλέπω, λοιπόν, στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα -αν θέλετε- ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά. Και ακόμη περισσότερο, δεν σας το κρύβω, προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με ένα θετικό τρόπο, καθώς γνωρίζω ότι και το δικό σας background, οι σπουδές σας, είναι θετικές σπουδές. Είστε μηχανικός και εσείς, όπως και εγώ. Άρα, πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε με έναν θετικό τρόπο τις δυνατότητες που έχουμε, τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με μία εποικοδομητική διάθεση.
Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα.
Μπιναλί Γιλντιρίμ: Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και για την τιμή που μου κάνετε να με δεχτείτε. Είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά, που λέμε ότι «ο γείτονας χρειάζεται ακόμη και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας». Αυτή είναι η καλή γειτονία. Χρειαζόμαστε τα πάντα. Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον. Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή, σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα.
Αναμφίβολα, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Έχουμε θέματα, τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μέσα στα πλαίσια της λογικής με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς. Ιδιαίτερα, γνωρίζετε ότι στα νότια σύνορά μας, στη γείτονά μας Συρία, εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια. Και πιστεύω ότι τα προβλήματα, που προκύπτουν από αυτές τις καταστάσεις, μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πιστεύω ότι αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί, οι θετικές διεργασίες και οι ευκαιρίες που θα προκύψουν από μία τέτοια συνεργασία, οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις οποίες πιστεύω ότι μέσα σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και με μία αντίληψη καλής γειτονίας, διαλόγου και δικαιοσύνης, θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε.
Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δύο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε έναν πολύ πραγματιστικό, έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων. Μπορούμε να αναλύσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίζουν στο να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις, οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων.
Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τόσο σε επίπεδο εμπορικό, αλλά και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ μας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Το απόγευμα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα γίνει δεκτός σε εθιμοτυπική επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το απόγευμα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα επισκεφθεί ιδιωτικώς τη Θράκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Με δεδομένο ότι οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Ραμαζάνι ο Μπ. Γιλντιρίμ θα συμμετάσχει σε γεύμα Ιφτάρ, μετά την ολοήμερη νηστεία. Θα επισκεφτεί επίσης εργοστάσιο κερασιών- η Τουρκία δραστηριοποιείται στην αγορά των κερασιών από την περιοχή- ενώ θα επισκεφτεί και χωριό της περιοχής.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχει στο γεύμα Ιφτάρ, αφού η Αθήνα δεν αναγνωρίζει τους ψευτομουφτήδες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Μεταφορών Αχμέτ Αλσλάν και τον υπουργό Ενέργειας Μεράτ Αλτμπαϊράκ, ο οποίος και γαμπρός του Ερντογάν, με τους Τούρκους υπουργούς να συναντούν στο περιθώριο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Μπιναλί Γιλντιρίμ τους έλληνες ομολόγους τους.