Το επάγγελμα κατ’ άλλους λειτούργημα του δημοσιογράφου είναι δύσκολο. Απλά.
Η πραγματική δημοσιογραφία, πέρα από προκαταλήψεις, συμφέροντα και ιδιοτέλειες κρύβει αναρίθμητους κινδύνους που φθάνουν μέχρι την απώλεια ζωής του ίδιου του υποκειμένου. Δηλ. του ανθρώπου που προσπαθεί να αποκαλύψει στην κοινή γνώμη ανιδιοτελώς την πραγματική εικόνα ενός γεγονότος.
Τέτοιοι άνθρωποι είναι λίγοι στη Γη, δυστυχώς, και διώκονται καθημερινά ή πέφτουν θύματα της ανήσυχης φύσης τους.
Οι Γάλλοι Βερονίκ Ρομπέρ και ο Στεφάν Βιλνέβ προετοίμαζαν ένα ρεπορτάζ για τη μάχη στη Μοσούλη για την εκπομπή «Ειδικός απεσταλμένος» του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου France 2. Μια έκρηξη νάρκης στέρησε τη ζωή στον Στεφάν Βιλνέβ. Τραυματίστηκε χθες Δευτέρα και υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Paris France Television, η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα γαλλικά, κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο Βιλνέβ και δύο ακόμη Γάλλοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη νάρκης, ενώ ο Κούρδος δημοσιογράφος Μπαχτιγιάρ Άνταντ που τους συνόδευε σκοτώθηκε, επεσήμανε η εταιρεία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF). Ο τρίτος δημοσιογράφος, ο Σαμιέλ Φορέ, τραυματίστηκε ελαφρά. Εργάζεται για πολλά γαλλικά μέσα, μεταξύ αυτών η εφημερίδα Le Figaro.
Το 2015 67 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σ’ όλο τον κόσμο. Στη φετινή έκθεσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, αναφέρουν πως οι προκλήσεις της ελευθερίας του Τύπου πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο, καθώς οι επιθέσεις κατά του Τύπου και των λειτουργών αποτελούν όλο και πιο συχνό φαινόμενο.
Η πιο ανησυχητική διαπίστωση είναι ότι οι απειλές εμφανίζονται πλέον και στις δημοκρατικές χώρες.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Με έναν πρόεδρο που επιτίθεται συνεχώς στα μέσα, τις αναφορές των οποίων δεν εγκρίνει, και ένα περιβάλλον όπου θριαμβεύουν τα fake news, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 43η θέση.
Θεαματική είναι επίσης η πτώση της Τουρκίας που έπεσε από την 151η στην 155η θέση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει περάσει στο αυταρχικό στρατόπεδο και αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως φυλακή για επαγγελματίες του Τύπου.
Τελευταία, στην 180ή βρίσκεται φέτος η Βόρεια Κορέα, διαδεχόμενη την Ερυθραία, η οποία ανέβηκε κατά μία θέση.
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου, αλλά και παγκοσμίως, αναδείχθηκε η Νορβηγία, η οποία ανέβηκε φέτος δύο θέσεις, εκτοπίζοντας την Φινλανδία.
Η Κύπρος είναι 30ή, έχοντας χάσει τρεις θέσεις και η Ελλάδα 88η, καθώς έπεσε μία θέση.
Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως το Τόγκο, η Σιέρα Λεόνε, το Μπουτάν, το Μπενίν και η Γουινέα Μπισάου, ενώ πάνω από την Κύπρο φιγουράρουν χώρες όπως το Πράσινο Ακρωτήρι, η Γκάνα, η Ναμίμπια και το Σουρινάμ.
Γενικά, πάντως, οι σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν την πρώτη τετράδα (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), με την Ολλανδία να συμπληρώνει το ΤΟΡ-5.
Η χαμηλότερη ευρωπαϊκή χώρα είναι η Λευκορωσία (153η).
Αν και ανέβηκε τέσσερις θέσεις, η 109η Βουλγαρία παραμένει ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.