“Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά, στην παρατήρησή της ότι «δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μας την έχεις βάλει», κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Το γεγονός ότι μας δίνεται ως χώρα κάποιος χρόνος, χωρίς αυτή την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να στοχαστούμε το μέλλον της χώρας και τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας είναι καλό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει. Οπότε…», ήταν η απάντηση της κα. Γεννηματά για να πάρει εκ νέου τον λόγο ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι με την συμφωνία στο Γιούρογκρουπ «η χώρα πήρε χρόνο και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».
«Δεν είναι χρόνος η θηλιά στο λαιμό της χώρας και των πολιτών» σχολίασε η κυρία Γεννηματά οδηγώντας τον πρωθυπουργό στην αντεπίθεση. «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια» αντέταξε ο κ. Τσίπρας.
«Βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια όταν ήταν απαραίτητο, εσύ υπέγραψες δύο αχρείαστα μνημόνια» απάντησε με τη σειρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με τακτ, αλλά και «δηλητήριο» αντάλλαξαν αιχμές μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά κατά της διάρκεια της υποδοχής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τις πρώτες κουβέντες σε ανθρώπινο επίπεδο, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό όπου και οι δύο ρώτησαν λεπτομέρειες για τα παιδιά τους και τις σπουδές τους, άρχισαν οι αιχμές.
Ο πρωθυπουργός αφού ρώτησε για το συνέδριο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, υποστήριξε ότι τώρα η χώρα -ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές των κομμάτων στο πως βλέπουν τη συμφωνία, έχει χρόνο, έχει ανάσα να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.
«Το γεγονός ότι μας δίνεται ως χώρα κάποιος χρόνος, χωρίς αυτή την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να στοχαστούμε το μέλλον της χώρας και τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας είναι καλό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει. Οπότε…», ήταν η απάντηση της κ. Γεννηματά για να πάρει εκ νέου τον λόγο ο πρωθυπουργός λέγοντας:
«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Σε ένα χρόνο θα σας βγάλω και θα σε πάρω μαζί με το Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο», της απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η έξοδος από τα μνημόνια.
«Δοκιμάστηκαν όλα και τα μεγάλα λόγια» του είπε η κ. Γεννηματά.
«Από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο ο δρόμος εξόδου από την κρίση», απάντησε ο κ.Τσίπρας.
Κατά τα άλλα ξαναμίλησαν για το συνέδριο της Κεντροαριστεράς με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραβρεθεί, ανάλογα με το πρόγραμμά του. «Θάρθεις;» ακούστηκε να λέει έκπληκτη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Θα δω ανάλογα με το πρόγραμμά μου» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.
Το βιβλίο του Κουτσούμπα…
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Με τη συνάντηση αυτή, άνοιξε τον σημερινό κύκλο επαφών του ο Αλ. Τσίπρας, με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, για τις αποφάσεις του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτήν την ώρα συνομιλεί με τη Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Κουτσούμπας προσέφερε στον πρωθυπουργό το βιβλίο «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία τονίζοντας πως «τώρα προχωράμε μπροστά».
Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη,
Το πρόγραμμα των επαφών του πρωθυπουργού σήμερα:
11:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ
12:00 Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
13:30 Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Ν.Δ.
15:00 Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής
Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική με την οποία πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια .
«Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από καμία διαπραγμάτευση και εξέλιξη με τους εταίρους. Νέα Μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που δεν θα βάλει φρένο σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που πληρώνει σήμερα πολύ ακριβά ο λαός» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι «ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει».
Απαντώντας στην ρητορική του Μεγάρου Μαξίμου περί ανάπτυξης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:«κανείς να μην ακούει τα παχιά λόγια για ανάπτυξη. Αυτή αφορά λίγους μονοωπλαικού ομίλους που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους».
Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο Δημήτρης Κουτσούμπας το χαρακτήρισε ως το δέντρο που κρύβει το δάσος τονίζοντας ότι «η όποια συζητήση διεξάγεται και αυτές τις ημέρες για το χρέος και τα φορολογικά μπορεί να μας δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα και τον αντιλαϊοκό χαρακτήρα τους αλλά κρύβουν την ουσία της εξαθλίωσης. Αυτό είναι το δάσος και το δέντρο και τα μεγάλα λόγια για τη δήθεν ανάπτυξη που δεν θα φέρει τέλος στην ανεργία και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων».
Μιλώντας για το Κυπριακό ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για ένα κράτος και όχι δύο, μια κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με μια ιθαγένεια χωρίς ξένες βάσεις και προστάτες. «Χρειάζεται να αναφέρεται ρητά η άμεση αποχώρηση των κατοχιών στρατευμάτων και να μπει τέλος στο αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων» πρόσθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος σχολίασε και τις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ από την Αθήνα τη Δευτέρα λέγοντας ότι «η τούρκικη αστική τάξη όσο και αν μιλά για θάλασσα ειρήνης, συνεχιζεί να αμφισβητεί τα σύνορα και να μιλά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο των πλούσιων κοιτασμάτων».
Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο «ένα σχέδιο προοδευτικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», μαζί με προσωπικότητες από τον χώρο της ευρωπαϊκής αριστεράς και της κεντροαριστεράς.
Τη συζήτηση «Τhe Missing Scenario – Αn Alternative for Europeans», διοργανώνει η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή μεταξύ άλλων την πρόσφατη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης.
Τι συζήτησε Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη τη Δευτέρα
Στις χθεσινές επαφές του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την πεποίθηση του για το τέλος των μνημονίων μετά και την απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της 15ης Ιουνίου.
Ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Καθώς, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο όριζε σαφώς ως ανώτατο όριο για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας το 15% του ΑΕΠ, ενώ στη τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% μετά το 2023. Συνδυαστικά οι δυο αυτές αποφάσεις συγκροτούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.
Ο πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας σε αυτές (τις αγορές δηλαδή).
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για το τέλος των μνημονίων, αφού για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια δεν θα υπάρξει μνημόνιο. Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει αυτοδύναμα στις αγορές, υποστήριξε ο Αλέξης Τσιπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σαφείς δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που περιγράφονται στο κείμενο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και αφορούν στην ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξέλιξη που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το Κυπριακό, ενόψει της δεύτερης Διάσκεψης της Γενεύης, στις 28 του μήνα, αποτέλεσε το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς. Με γνώμονα την πάγια ελληνική θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ζήτησε σύμπνοια των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα εθνικά θέματα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση και στήριξη από όλα τα κόμματα καθώς τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης, επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη Γενεύη μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις ίδιες θέσεις και κατά τις σημερινές του συναντήσεις.