Το έργο TILOS, ξεκίνησε να υλοποιείται στο νησί της Τήλου τον Φεβρουάριο του 2015 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του στις αρχές του 2019, και στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής αυτονομίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ακριβώς για το έργο αυτό η Ελλάδα και το ακριτικό νησί κέρδισαν το βραβείο στην κατηγορία «Ενεργειακά νησιά», το οποίο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών, καθώς και το «Βραβείο κοινού» ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων. Σε λίγες μέρες (23-30 Ιουνίου) το έργο περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου. Με την τοποθέτηση των μπαταριών στο τέλος του καλοκαιριού το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Μάλιστα, η συμμετοχή στην ψηφοφορία του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με διπλάσιο σχεδόν αριθμό συμμετοχών από πέρσι, ενώ το TILOS απέσπασε τις μισές από τις συνολικές ψήφους. Τα βραβεία απένειμε ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).
«Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπο Μεσόγειο. Το σημαντικότερο όμως δίδαγμα της Τήλου είναι πώς η στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί κλειδί για την απεξάρτηση από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο και τη στροφή στην καθαρή ενέργεια στα νησιά μας. Η Πολιτεία επιβάλλεται πλέον να ανοίξει άμεσα τον δρόμο ώστε το παράδειγμα της Τήλου να βρει μιμητές και σε άλλα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.
«Η ευρωπαϊκή αναγνώριση της επιστημονικής και πρακτικής αξίας του Έργου TILOS αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση των (από τις αρχές της δεκαετίας του ’90) ερευνητικών και επιστημονικών προσπαθειών του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και έρχεται να ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας για περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά ευαίσθητη και οικονομικά βιώσιμη επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων του μεγάλου αριθμού των απομονωμένων ελληνικών (και όχι μόνο) νησιών», δήλωσε ο καθηγητής Ιωάννης Κλεάνθη Καλδέλλης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και δ/ντης του εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.
Απ’ την πλευρά της η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά δήλωσε: «Η αναγνώριση της προσπάθειάς μας να καταστήσουμε το μικρό ακριτικό νησί μας ενεργειακά αυτόνομο μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες που συναντάμε. Η διπλή αυτή πρωτιά μακάρι να γίνει ο φάρος για άλλα ακριτικά νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να έχουμε στο μέλλον και άλλες πρωτιές ως χώρα. Σήμερα αποδείξαμε ότι ως τόπος μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μεγάλες προκλήσεις και έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα. Ένα μεγάλο “μπράβο” σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Ο πρόεδρος του ομίλου Eunice Energy Group (EEG) που είναι και ο επενδυτής της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού, επισήμανε: «Η σημαντική αυτή διπλή διάκριση για το έργο TILOS αποτελεί ζωντανή απόδειξη της πρωτοπορίας και σημασίας του έργου για την Ευρώπη. Η εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου υβριδικού συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και ικανές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της αποθήκευσης ενέργειας».
Σύμφωνα με το WWF, η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που προτείνει, δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.