Πολιτικοί και εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του μυθιστορήματος του Νίκου Σκορίνη «Ακύμαντοι» από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, το βράδυ της Τρίτης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης και άλλοι.
Όπως ανακοίνωσε ο συγγραφέας το νέο του μυθιστόρημα ονομάζεται «Ρωγμές των ανέμων». «Είναι όλη μου ψυχή», είπε φανερά συγκινημένος από τους προλαλήσαντες, οι οποίοι στάθηκαν σύμμαχοι στο εγχείρημά του. Ήθελε να μεταδώσει στο ακροατήριό του ότι η διαδρομή που ακολούθησε, κατά τη συγγραφή, ήταν ένα πέρασμα από το εγώ στο εμείς, στο οποίο πιστεύει ακόμη κι ας διαψεύδεται συχνά από τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
Το μυθιστόρημα είναι ένα συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ, το οποίο έχει την αρχή του στην ήττα του Δημοκρατικού Στρατού και το πέρας του στην ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελλόριζο ότι θα μπούμε στο πρώτο Μνημόνιο.
«Είναι αγωνιστής και ιδεαλιστής, χωρίς να έχει δεύτερες σκέψεις», περιέγραψε ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης τον χαρακτήρα του Νίκου Σκορίνη, προτού παρουσιάσει και δώσει τον λόγο τους ομιλητές.
Το μυθιστόρημα το χαιρέτησε ο πατριάρχης της νεοελληνικής λογοτεχνίας Βασίλης Βασιλικός, υποστηρίζοντας ότι οι «Ακύμαντοι» γίνεται ένα όχημα γιά να μάθουμε την Ιστορία μας. Αναζητώντας το μήνυμα του, το συμπύκνωσε ο συγγραφέας στη συνθηματική απόφανση: «Μην γίνουμε όλοι ακύμαντοι!». Να μην μείνουμε, δηλαδή, αδιάφοροι, ανήθικοι, αποστασιοποιημένοι μπροστά στα προγενόμενα που μάς έφεραν στην αλγεινή Κρίση.
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου χαρακτήρισε το βιβλίο «πολιτικό μυθιστόρημα με πινελιές αστυνομικού θρίλερ», το οποίο εγκιβωτίζει προσωπικές ιστορίες. «Υπερασπίζεται τις ουμανιστικές αξίες της Αριστεράς, όπως είναι η φιλία, η αλληλεγγύη, ο αλτρουϊσμός», ακούστηκε το σχόλιο της. «Ένα αντίδοτο στον ατομικισμό και στην αδιαφορία», ήταν μία από τις κρίσεις της, θέλοντας να υπερασπίσει το πρόταγμα της εν πολλοίς χαμένης συλλογικότητας.
«Πολιτικό θρίλερ», το ήθελε ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, το οποίο κρατάει από τις λαϊκές φυλλάδες, γιαυτό τόλμησε να το χαρακτηρίσει λαϊκό βιβλίο, γιατί «έχει την αρετή να διαβάζεται εύκολα». Το τελείωμά του ήταν η αποθέσωση της γενναιοδωρίας: «Ωραίο βιβλίο, πολύ ωραίο βιβλίο».
Ήταν μιά βραδιά, στην οποία περίσσευε το συναίσθημα, η συντροφικότητα, οι γέφυρες επικοινωνίας. Και σε κάτι τέτοιες βραδιές υποχωρούν το ατομικό μπροστά στο συλλογικό. Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.