Την θετική πορεία την οποία σημειώνει η ευρωπαϊκή οικονομία τους τελευταίους μήνες υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η οικονομία και το ακανθώδες θέμα του διεθνούς εμπορίου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και τόσο ο κ. Τουσκ όσο και ο κ.Γιούνκερ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τους θετικούς δείκτες της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και για τα «χαμηλότερα από ποτέ» επίπεδα της ανεργίας.
Ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όπως είπε, «για πρώτη φορά έπειτα από καιρό» εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας την ισχυρή ανάπτυξη και τη σημαντική πτώση της ανεργίας στην Ευρωζώνη.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, είπε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2011, 22 χώρες είχαν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα μόνο τέσσερις χώρες βρίσκονται σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.
Αναφορικά με το Brexit, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η πρόταση που παρουσίασε την Πέμπτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι «χαμηλότερη των προσδοκιών».
Ο Ντ. Τουσκ εξήγησε ότι η βρετανική πρόταση μειώνει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Μ. Βρετανία, σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα.
«Η επίδραση του Brexit στα δικαιώματα των πολιτών είναι ούτως ή άλλως αρνητική και ο ρόλος μας είναι να μειώσουμε αυτή την αρνητική επίδραση» είπε ο Ντ. Τουσκ.
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να είναι στον ίδιο βαθμό «ελεύθερο» και «δίκαιο», και πως προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι οι θέσεις της Γαλλίας είναι προς το συμφέρον των Γάλλων πολιτών και των Ευρωπαίων, και πρόσθεσε, τέλος: «Θέλω μια Ευρώπη ανοιχτή, αλλά όχι μία Ευρώπη που προσφέρεται».
Για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι για ακόμη μια φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφές σ’ όλες τις χώρες ότι οι αποφάσεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλα τα κράτη-μέλη και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να συμβάλλουν στις προσπάθειες σε ικανοποιητικό βαθμό.