Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ σήμερα είναι η αντιμετώπιση κρίσεων όπως στη Συρία, το Κυπριακό κ.α.Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
«Έγινε ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό. Πιστεύω ότι ΕΕ και ΟΗΕ μπορεί να έχουν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει διαδικασίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου θα αποτελέσουν βήμα προς τα εμπρός. Σε συντονισμό με τον Κύπριο Πρόεδρο εξέφρασα την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος στην Γενεύη για το Κυπριακό. Η ελλ.πλευρά δεν θα δεχτεί να πισωγυρίσουμε από κεκτημένα στην διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ούτε θα δράσουμε βεβιασμένα. Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την άμυνα ο κ. Τσίπρας είπε: «Αποφασίσαμε να υπάρξει ταμείο (=δαπάνες) που θα κατευθύνονται σε κοινούς στόχους άμυνας, κάτι πολύ καλό για εμάς στο Νότο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός το κοινό ταμείο για την άμυνα. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί. Πήραμε δεσμεύσεις οτι τα χρήματα για την κοινή άμυνα δεν θα αφαιρεθούν από κρίσμους πόρους όπως για τη συνοχή. Συμφωνήθηκε οι πόροι που θα διατεθούν για το ταμείο άμυνας δεν θα αφαιρεθούν από το ταμείο συνοχής. Θα είναι δαπάνες για προστασία των συνόρων μας αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Για το μεταναστευτικό είπε ότι «συμφωνήσαμε στη σύνοδο για κοινά βήματα ευρ.μηχανισμών επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους. Πετύχαμε να αποφασιστεί ότι η λίστα των ασφαλών χωρών υποδοχής θα είναι συνολική ευρ.υπόθεση» Η Κομισιόν αναλαμβάνει να καθορίσει λίστα με τις χώρες που θεωρεί ασφαλείς για επιστροφή μεταναστών.
Για την οικονομία: «Κι εγώ νομίζω ότι είναι θετικό που η Ελλάδα δεν συζητήθηκε σήμερα στη Σύνοδο. Θα συζητιόταν αν είχαμε κρίση.Μετά τις εκλογές στη Γερμανία πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει ουσιαστικά. «Εκανα 3 επισημάνσεις: 1. για ανάγκη ευρ.στρατηγικής για προσέλκυση επενδύσεων & αξιοποίηση επιδοτήσεων 2.Πρέπει να στοχεύσουμε σ διεύρυνση παραγωγικής βάση μ καινοτομία, εξωστρέφεια, και 3. Όχι σε ανταγωνισμό για μείωση μισθ.κόστους.
Για τα ελληνοτουρκικά: «Από την ελληνική πλευρά είναι σαφές ότι γίνονται βήματα για καλή γειτονία, αλλά είχαμε αύξηση τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο. Η Τουρκία να τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Πηγή: ert.gr