Φαντάζεστε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να πραγματοποιούσε «επίσημη» επίσκεψη στο «Survivor»;
Κι όμως, το έκανε στο αντίστοιχο τουρκικό ο ΥΠΕΞ τη Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου! Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, ταξίδεψε έως τον Άγιο Δομίνικο όπου δεν δίστασε να παίξει beach soccer με τους αντίστοιχoυς Τούρκους «Μαχητές» και «Διάσημους».
Ο Τούρκος παραγωγός του ελληνικού και τουρκικού «Survivor», Ατζούν Ιλιτζαλί, έχει κατά καιρούς κάνει εξαιρετικές εκπλήξεις σε παίκτες, αλλά και στο φιλοθεάμον κοινό.
Η συμμετοχή του Μεβσούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό Survivor επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση του παραγωγού Ατζούν Ιλιτζαλί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς της Άγκυρας. Ο Ιλιτζαλί είναι ο παραγωγός και του ελληνικού Survivor που προβάλλει με τεράστια εμπορική επιτυχία ο Σκάϊ και τον τελευταίο καιρό φέρεται να συζητά την αγορά ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού.
Νέο παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας
Την ίδια ώρα που οι αντιδράσεις για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου, παίρνουν διεθνείς προεκτάσεις η γειτονική χώρα όχι μόνο σφυρά αδιάφορα αλλά επιτίθεται κι εναντίον της Ελλάδας κατηγορώντας την για καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών.
Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προσφεύγει στη γνωστή τακτική της καταδίκης, επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση και δεν κάνει καμία αναφορά στον πυρήνα του ζητήματος που είναι η διατήρηση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου του ναού της Αγίας Σοφίας.«Καταδικάζουμε την δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να απευθύνει ευχές προς τον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου και την «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να αμαυρώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείο που ηγείται Μελβούτ Τσαβούσογλου και συμπληρώνει:« Η κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με το επίπεδο θρησκευτικής ελευθερίας, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι πολύ καλά γνωστή. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον των εκλεγμένων μουσουλμάνων για το ότι ασκούν τα κανονικά καθήκοντά τους και απέρριψαν φέτος για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων για προσευχή κατά την επερχόμενη Γιορτή του Ραμαζανίου, σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για προσευχή».
Τέλος στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προτρέπει την Ελλάδα να γίνει πολιτισμένη χώρα που ενστερνίζεται τη διαφορετικότητα στην πίστη. «Έτσι, μπορεί κανείς να ρωτήσει τι η Ελλάδα, που ακόμα δεν έχει ένα τζαμί εν λειτουργία ούτε στην πρωτεύουσά της, κατανοεί από τον διάλογο στον οποίο αναφέρεται η σχετική δήλωση. Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες».
Η νέα προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προήλθε λίγη ώρα αργότερα από της δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.«Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της» ανέφερε η Heather Nauert απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματίας στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Σε διευκρινιστική ερώτηση πάντως αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να μετατραπεί σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να αποσαφηνίσει: «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι ‘αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».
Οι αντιδράσεις της Αθήνας
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη. Καταρχάς το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την ενέργεια Ερντογάν επισημαίνοντας:
«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του Κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών».
Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό δευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών, κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ζητώντας την παρέμβαση της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.
Μία πράξη, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, που θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου, καταθέτοντας την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».