Πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές η χώρα μετά τις αποφάσεις της 15ης Ιουνίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ενώ έκανε πρόβλεψη για τις Γερμανικές εκλογές. Ανοιχτός σε συνεργασία με τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» , ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν αποκαλυπτικός και απάντησε στα ερωτήματα σχετικά με τις φήμες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συζητάει γα συνεργασίες με τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου.
Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές …κατά της Φώφης Γεννηματά , ότι «θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (π.χ το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων.
Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί». Κάλεσε μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο, «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».
Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ
«Η Φώφη Γεννηματά το είπε και χθες και το εννοεί: Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες Κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν την χώρα μέσα σε καθεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό – όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση – έχει αποτύχει», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει τόσο για τον κ. Τσίπρα, όσο και για τον κ. Μητσοτάκη.
«Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και Κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, που καταλήγει:
«Με την ευκαιρία να επισημάνουμε και πάλι ότι η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο».
Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση οφείλεται στις διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών και επιτίθεται στην αντιπολίτευση που “πατάει σε δυο βάρκες”. Επίσης αναφέρει ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ και όχι του Eurogroup και εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και από το μνημόνιο το 2018.
Διόλου τυχαία η κίνηση Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ
Ουσιαστικά, ο «διάλογος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη «Νέα Σελίδα». Όταν ρωτήθηκε για το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι πρώτα θα πρέπει να λυθούν τα εσωκομματικά θέματα που έχει το ΠΑΣΟΚ: «θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί».
Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς αποτελεί παρέμβαση στον γενικότερο διάλογο για την Κεντροαριστερά και γίνεται λίγες ημέρες πριν το συνέδριο της ΔΗΣΥ, όπου κάποιες τάσεις παρεμβαίνουν για να ωθήσουν το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στη Ν.Δ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που πρέπει να γίνει σαφές από το ΠΑΣΟΚ είναι αν θα συνεργαστεί με τη Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε την Φ. Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, προκειμένου «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».
Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν με νόημα ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι πολύ πιο θερμοί με τον Αλέξη Τσίπρα απ’ ότι το ΠΑΣΟΚ. Και αξιοποιεί αυτή την εικόνα με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη να προτείνει (από το ραδιόφωνο του 24/7) στο ΠΑΣΟΚ «καν’ το όπως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».
Προφανώς δεν αναμένει κανείς αποτελέσματα από την πρόσκληση του πρωθυπουργού, ούτε δεν ήταν αναμενόμενη η αρνητική πρώτη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά. Είναι όμως σαφές πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει πάνω στο τραπέζι, πλέον, και συνιστά μείζονα πολιτικά κίνηση που θα συζητείται στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές. Η αρνητική απάντηση της ηγεσίας της ΔΗΣΥ αποκαλύπτει, άλλωστε, και τα μικρά ή μεγαλύτερα αδιέξοδα της στρατηγικής των ίσων αποστάσεων που κρατά η κα Γεννηματά. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, δεν κρύβουν πως αυτή η στρατηγική υποκρύπτει μια αλαζονική προδιάθεση που δεν αντιπροσωπεύει ένα κόμμα μικρού μεγέθους και συρρικνωμένης αξιοπιστίας. Και θυμίζουν πως η συνεργασία με τη Ν.Δ μετά το 2012 σε συνδυασμό με τα λάθη του παρελθόντος ήταν που αφάνισαν το κόμματα εξουσίας του 40-45%.