«Πάντοτε θεωρούσα πως οι Φιλελεύθεροι (FDP) είναι ο κυβερνητικός εταίρος τον οποίο θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)», υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον γιατί αυτό δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο κ. Σόιμπλε δεν παραλείπει να επικρίνει σε υψηλούς τόνους τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων που μοίρασε στο συνέδριο του SPD ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.
Στο μεταξύ, ομόφωνα ενέκρινε το προεκλογικό πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα “κυβερνητικό πρόγραμμα”, το συνέδριο του SPD στο Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας, το απόγευμα της Κυριακής.
Σε ομιλία του προς τους συνέδρους ο Μάρτιν Σουλτς έθεσε για μία ακόμη φορά το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υποσχέθηκε νέες κοινωνικές παροχές, μειώσεις φόρων για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, διασφάλιση των συντάξεων και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών.
Επιπλέον, ο υποψήφιος του SPD επανέλαβε ότι θέλει να επιστρέψει στον κανόνα της πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, πάντως, δήλωσε προ ημερών πως ίσως θα ήταν καλή λύση μια προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ακολουθώντας ουσιαστικά το “σχέδιο προσωρινού Grexit” που εισηγήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, το καλοκαίρι του 2015, και το έχει προβάλλει αρκετές φορές κατά την 7ετία των μνημονίων.
Η πιθανότητα συμμαχίας του CDU/GSU με το FDP είναι αναμφίβολα μία εξαιρετικά επικίνδυνη συμμαχία, αφενός για την Ελλάδα (αφού θα ενισχύσει τη “σχολή Σόϊμπλε”), αφετέρου για την Ευρώπη, καθώς θα καταστήσει ηγεμονική την τάση για αποδυνάμωση της Κομισιόν και περαιτέρω “εκγερμανισμό” της ΕΕ.