«Η απελευθέρωση της Μοσούλης αποδεικνύει και το τέλος του ψευδοκράτους του Ντάες» (σημ.: Ισλαμικού Κράτους), τόνισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.
Για πρώτη φορά από το 2014, οπότε και ο ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του ΙΚ, έκανε τη μοναδική του εμφάνιση ανακηρύσσοντας από το τέμενος της Μοσούλης την εδαφική κυριότητα του «χαλιφάτου», ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την πτώση του ψευδοκράτους του ISIS.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε μέσω twitter, ότι «Βλέπουμε το τέλος του ψευδοκράτους του Ντάες, η απελευθέρωση της Μοσούλης το αποδεικνύει αυτό. Δεν θα υποχωρήσουμε, οι γενναίες δυνάμεις μας θα φέρουν τη νίκη» έγραψε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης.
We are seeing the end of the fake Daesh state, the liberation of Mosul proves that. We will not relent, our brave forces will bring victory
— Haider Al-Abadi حيدر العبادي (@HaiderAlAbadi) June 29, 2017
Για την πτώση του προαναγγελθέντος «θανάτου» του ισλαμικού χαλιφάτου είχε θριαμβολογήσει νωρίτερα και ο ταξίαρχος Γιάχια Ρασούλ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Το κατά φαντασίαν κράτος τους κατέρρευσε» είπε χαρακτηριστικά.
Οι ιρακινές δυνάμεις, ανέκτησαν την κυριαρχία τους και στα τελευταία προπύργια της Μοσούλης με τα ερείπια του ιστορικού τζαμιού Al-Noori να καταδεικνύουν το θάνατο του χαλιφάτου του ISIS.
Η μάχη της Μοσούλης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, όπου ιρακινές δυνάμεις με τη συμβολή Αμερικανών και συμμάχων, έδωσαν σκληρές μάχες για την ανακατάληψή της από τους τζιχαντιστές.
Αρχικά, η ISF και η Peshmerga μετακινήθηκαν στην ανατολική πλευρά της πόλης, εκκαθαρίζοντας την πλήρως από το ISIS στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ιρακινές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από επιθέσεις αυτοκτονίας σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, με τον ISIS να έχει εγκατασταθεί μέσα στο αχανές αστικό τοπίο.
Στη συνέχεια, μετά από μια σύντομη παύση στις μάχες, οι συμμαχικές δυνάμεις ISF και PMU, υποστηριζόμενες από αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού, έσπρωξαν τον ISIS από το νότο στη δυτική πλευρά της Μοσούλης.
Για μια ακόμη φορά αντιμετώπισαν έντονες συγκρούσεις με τον ISIS να επιτίθεται με μικρές βόμβες αυτή τη φορά αλλά και με τη χρήση περιορισμένων χημικών όπλα σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Μετά από οκτώ και πλέον μήνες μάχης και δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικών και πολιτικών «μαχών», ο ISIS αναγκάστηκε να καταλήξει σε μια τελική στάση μέσα στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης.
Στην ουσία εγκλωβίστηκαν σε ένα πυκνό αστικό τοπίο στενά σοκάκια και κτίρια, τα οποία ευνοούσαν ιδιαίτερα τις συμμαχικές δυνάμεις.
Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν την περασμένη εβδομάδα το τέμενος του 12ου αιώνα, όταν κατάλαβαν ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές δυνάμεις προέλαυναν προς το σημείο εκείνο.
Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, οι τελευταίες αυτές θέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατέρρευσαν και οι ιρακινές δυνάμεις έφτασαν στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, ανακαταλαμβάνοντας τα ερείπια του Τζαμί του Al-Nuri, όπου ο ISIS αρχικά δήλωσε το λεγόμενο χαλιφάτο το 2014.
Εκτός Μοσούλης, ο ISIS συνεχίζει να κατέχει εδάφη στο Ιράκ αλλά και στη Συρία. Ωστόσο, βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση με τα εδάφη του να έχουν μειωθεί κατά 60% και τα χρήματά του να παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις: από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 88% και από τους φόρους και τις κατασχέσεις κατά 79%.
Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν θυλάκους στο βόρειο Ιράκ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι στην άλλη πλευρά των συνόρων η πολιορκία της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία από κουρδικές πολιτοφυλακές και Σύρους αντάρτες με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η πτώση της Ράκα, μετά τη Μοσούλη, θα σηματοδοτήσει το τέλος της κυριαρχίας του ISIS σε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι τα μέλη του θα ξεκινήσουν εκτεταμένη εξέγερση στις δύο χώρες και ότι το «Ισλαμικό Κράτος» θα εντείνει στο μέλλον τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.