Η Τουρκία έθεσε γραπτώς την προφορική της θέση για ασφάλεια, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου.
«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την έξοδό του αργά τη νύχτα από το χώρο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η πρόταση εσωκλείει όλο το κλίμα και την ουσία της πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Και αυτό γιατί η πρόταση που κατέθεσε η Τουρκία αναφορικά με το συγκεκριμένο κεφάλαια, δεν διαφέρει στη γραπτή της εκδοχή από όσα έλεγε και την προηγούμενη εβδομάδα προφορικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το έγγραφο που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ουσιαστικά το ίδιο -με μικρές διαφορές-. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι το περιεχόμενο των προτάσεων και των δύο πλευρών δεν έχει γίνει γνωστό. Είναι πάντως λίγες σε έκταση σελίδες, το περίγραμμα της πρότασης Κοτζιά αναφέρεται παρακάτω, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σύμφωνα με πληροφορίες θα είχε ως άξονα την πρόταση που κατέθεσε και στη Γενεύη.
Ελληνοκυπριακές πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση, αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, άφησαν να εννοηθεί ότι η γραπτή πρόταση που κατέθεσε η Τουρκία δεν μπορεί να ικανοποιεί την ε/κ πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το εν γένει κλίμα άλλωστε και την Τρίτη δεν διέφερε από τις προηγούμενες μέρες, νοουμένου πως η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της, συνεπικουρούμενο από τον γνώριμο πια στις διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντάνα εκνευρισμό που προκάλεσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος όχι στους δημοσιογράφους, αλλά σε μέλη φορουμ που συγκεντρωνονται από την πρώτη μέρα κοντά στο χώρο που γίνονται οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά. Εκεί ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε πως η Τουρκία έχει κάνει ένα βήμα μπροστά και η ελληνική πλευρά ένα βήμα πίσω. Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δώσει οδηγίες για σχετική τοποθέτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος με μια περιεκτική δήλωση άφησε αφενός να φανεί ξεκάθαρα η ενόχληση της ε/κ πλευράς τόσο για τη συμπεριφορά και τα όσα είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, όσο και για την ουσία αφετέρου, εφόσον κάλεσε τον Τσαβούσογλου να δείξει δημόσια την πρόταση της Τουρκίας.
Θέμα παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων έβαλε ο Τσαβούσογλου.
Ενδεικτική της ενόχλησης που έχει προκαλέσει η στάση του Μεβσούτ Τσαβούσογλου ήταν η σημερινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος φτάνοντας στον χώρο που πραγματοποιείται η διάσκεψη δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει ο ΣΚΑΪ, στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στο μέλλον.
Τέλος, και όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για δυνατότητα αναθεώρησης της Συνθήκης των Εγγυήσεων μετά από τρεις εκλογικούς κύκλους, δηλαδή μετά από 15 χρόνια, και επιθυμεί μόνιμη παρουσία στρατιωτικής δύναμης στο νησί.
Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κατά την άφιξή του στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό (Crans-Montana, 4 Ιουλίου 2017)
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. Τι έχετε να μας πείτε για τη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών;
Νίκος Κοτζιάς: Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους.
Νεότερες πληροφορίες
Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου που καλύπτει δημοσιογραφικά τις συνομιλίες στο mignatiou.com αυτή τη στιγμή υπάρχει σκηνικό νέας εμπλοκής εξαιτίας της απροθυμίας της τουρκικής πλευράς και της αδυναμίας του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Έσπεν Άϊντα να ελέγξει τις απαιτήσεις των Τούρκων.
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου:
Διπλωματική πηγή μιλώντας στην ιστοσελίδα μας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «σκηνικό μη ύπαρξης αποτελέσματος», αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις -εάν δεν υπάρξει έστω και κάποια πρόοδος- θα διατηρηθούν στον αναπνευστήρα και θα ακολουθήσει σύγκλιση νέας Διάσκεψης τους επόμενους μήνες. Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν αλλάξει οτιδήποτε τις επόμενες ώρες, θα εξαντληθεί ο χρόνος μέχρι τις 7 Ιουλίου, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί να «φορτωθεί» το αδιέξοδο.
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας:
Η εκτίμηση του κ. Αναστασιάδη είναι ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να λύσει το Κυπριακό σε αυτή τη Διάσκεψη, ούτε και στο σύντομο μέλλον. Φέρεται να είπε ότι: “Δυστυχώς απλά παίζουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση. Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί. Η κατάσταση είναι καταθλιπτική» είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας, “ο Αιντα είναι ανίκανος. Δεν κουμαντάρει τη συζήτηση. Αφήνει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αλωνίζει. Τα έγγραφα των Τούρκων δεν συνάδουν με τα έγγραφα Γκουτερες, αλλά ο Άιντα δεν μιλά”. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενημέρωσε ότι ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να επιστρέψει την Πέμπτη στο Κραν Μοντάνα για να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση. Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, φέρονται να απέκρουσαν την επιστροφή του Γ.Γ. προβάλλοντας ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος μέχρι της στιγμής.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε χθες ότι μετά από 6 μέρες παραμονής στην Ελβετία, δεν άρχισε καν η διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ο κ. Γκουτέρες πρέπει να βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων στις 5 Ιουλίου, οπότε είναι απορίας άξιο πως θα μπορούσε να βρίσκεται την επομένη στην Ελβετία, με δεδομένο ότι η αναχώρησή του για τις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Υπεύθυνος γι’ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση είναι ο κ. Άιντα, ο οποίος χθες ανακάλυψε και πρόβλημα στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη. Για το θέμα αιφνιδίως ενημερώθηκαν ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά μόνο το πρακτορείο Bloomberg, στη συνδρομητική ιστοσελίδα του, έκανε αναφορά φωτογραφίζοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το κείμενο έγραψε ο ανταποκριτής του πρακτορείου στην …Τουρκία!
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρατηρήσεις έγιναν και για την αστεία, πράγματι, πρόταση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά μόνο για την δήθεν «προβληματική» πρόταση του κ. Αναστασιάδη έγινε διαρροή. Σημειώνουμε επίσης ότι ο κ. Ακιντζί επιτέθηκε χωρίς λόγο και αιτία χθες στον κ. Αναστασιάδη για τους Τουρκοκύπριους που σκότωσαν, όπως είπε, οι Ελληνοκύπριοι, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του Προέδρου της Κύπρου. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε έντονη συζήτηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άνδρο Κυπριανού. Οι διαφορές τους είναι ξαφνικά μεγάλες, καθώς ο κομμουνιστής ηγέτης θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαπραγματεύεται… Φέρεται να είπε στον κ. Αναστασιάδη τα εξής: “Στην τακτική μας έπρεπε να είμαστε ευέλικτοι για να εκθέσουμε την Τουρκία. Δίνετε την εντύπωση ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το blame game”.
Πηγή: mignatiou.com