Από τα 7,7 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, την Δευτέρα, τα 6,9 δισ.θα διατεθούν ως γνωστό για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.
Γενικότερα όμως από τα χρήματα που ενέκρινε το ESM ύψους 8,5 δισ. στο χρέος θα μεταφερθεί το 77%, ενώ περίπου το 23% θα πάει στην εξόφληση χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες.
Τη μερίδα του λέοντος θα έχει η ΕΚΤ η οποία θα πληρωθεί περίπου 4 δισ. ευρώ στις 20 του μήνα. Πρόκειται για ένα ομόλογο αξίας 2,5 δισ. και ένα δεύτερο 1,45 δισ. τα οποία ως γνωστό δεν συμμετείχαν στο PSI και θα πληρωθούν στο ακέραιο .
Στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 2,2 δισ. για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014, ενώ μία ημέρα αργότερα θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ και έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν και τόκοι 800 εκατ. ευρώ μαζί με άλλες ήσσονος σημασίας πληρωμές .
Το καλό είναι ότι τους μήνες από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο οι μέσες μηνιαίες ανάγκες για τοκοχρεολύσια περιορίζονται στα 780 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. της δόσης θα διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα εκταμιευτούν σταδιακά και υπό την αίρεση ότι θα τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί που έχουν τεθεί για την εκταμίευσή τους . Τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε δεύτερο ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό την προϋπόθεση ότι το 80% της προηγούμενης δόσης (2,5 δισ.) που είχε δοθεί στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο (1,8 δισ. ευρώ) και τον περασμένο Νοέμβριο (1,7 δισ. ευρώ) έχει καταλήξει σε ιδιώτες.Αν τα στοιχεία πληρωμών είναι έτοιμα τότε η Ελλάδα θα εξασφαλίσει σήμερα 7,7 δισ. ευρώ
Ποιοι περιμένουν να πληρωθούν
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου φτάνει τα 6,5 δισ. από τα οποία 1,4 δισ. είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων που λιμνάζουν στις εφορίες , 1,05 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές.
Ο στόχος του δανεισμού από τον ESM είναι να αποπληρωθεί το υπόλοιπο των παλιών οφειλών και να μην δημιουργηθούν νέες. Στην κατεύθυνση αυτή, από την επόμενη δόση (μόλις δηλαδή δοθούν σε ιδιώτες τα 1,6 δισ. ευρώ) οι υποχρεώσεις της Ελλάδας αυξάνονται καθώς για κάθε δύο ευρώ πληρωμών από το δάνειο του ESM θα πρέπει να προστίθεται άλλο ένα και να κρίνεται εφεξής για τη διάθεση σε ιδιώτες του 150% της κάθε δόσης .
Συνεπώς η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα έχει περιθώριο να εκταμιευτεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2017 ή και νωρίτερα αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει μειώσει μέχρι τότε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της από καθυστερούμενες συντάξεις, επιστροφές φόρων και προμηθευτές που υπολογίζονται κατά 1,2 εκατ. ευρώ, χωρίς νέα συνεδρίαση του ESM .
Ο στόχος είναι όχι μόνο να συντηρούνται στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες του δημοσίου, αλλά να μειώνονται σταθερά μέχρι και να μηδενιστούν στα μέσα του 2018 όταν τελειώνει και το τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης.
Παράλληλα στο αναθεωρημένο μνημόνιο υπάρχουν ρήτρες αυστηρότερου ελέγχου για τις καθυστερούμενες οφειλές για την παρακολούθηση των επιμέρους κατηγοριών με βάση τη διάρκεια και την αιτιολογία της καθυστέρησης αλλά και την πορεία πληρωμών.
Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα προϋποθέτει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει και να τελειώσει μέσα στον Οκτώβριο κάτι που δεν συμφωνεί με τις μέχρι τώρα στατιστικές των ελληνικών αξιολογήσεων .
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr