Τις προτεραιότητες της εσθονικής προεδρίας στην ΕΕ ανέπτυξε, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο πρέσβης της Εσθονίας, Μάργκους Ράβα, εκπλήσσοντας το ακροατήριο των διπλωματών και δημοσιογράφων, καθώς η παρουσίασή του περιλάμβανε και μία δυνατή αυτοκριτική για τις αδυναμίες της χώρας του, αλλά και τις γνώσεις του για την πορεία της ελληνικής φέτας στο διεθνές εμπόριο.
«Το σύνθημα της προεδρίας μας είναι ενότητα μέσα από την ισορροπία», είπε ο κ. Ράβα, σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι σε μία χρονική στιγμή που «ανοίγουν» οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, το μεταναστευτικό παραμένει αλλάζοντας μορφές και γεωγραφία και η Ένωση μόλις έχει επουλώσει τα τραύματα της οικονομικής κρίσης, οι «27» να παραμείνουν ενωμένοι.
Το μεγάλο ατού της Εσθονίας, που είναι και προτεραιότητα της προεδρίας της, αλλά και της Επιτροπής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι η ψηφιακή ένωση.
Τα δεδομένα και οι πληροφορίες πρέπει να προστατεύονται, αλλά πρέπει και να κυκλοφορούν και να συμπληρώσουν τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης-ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών- ανέφερε ο Εσθονός πρέσβης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν είναι πρώτη στην ψηφιακή σύνδεση με γρήγορα δίκτυα, καθώς προηγούνται η Δανία και η Κύπρος, αλλά είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Στην Εσθονία, τρεις πράξεις γίνονται μη ηλεκτρονικά: γάμος, διαζύγιο και αγοραπωλησία σπιτιού, τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στην εισαγωγική ομιλία του, επισημαίνοντας ότι στόχος μας είναι η προώθηση του δικτύου 5G, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Κάνοντας απολογισμό για το ίδιο θέμα, ο πρέσβης της απερχόμενης μαλτέζικης προεδρίας, Τζόζεφ Κουσκιέρι, αναφέρθηκε στην προώθηση της δέσμης των 700 ΜHZ και το τέλος του «roaming» που έγινε πράξη τον Ιούνιο.
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή συγκυρία και να εμπεδώσουμε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει και οι δυνάμεις του λαϊκισμού δείχνουν να ηττώνται μετά την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις εκλογές της Ολλανδίας και της Γαλλίας και την ανασυγκρότηση του γαλλογερμανικού άξονα», υπογράμμισε ο κ. Καρβούνης.
Επίσης, στις προτεραιότητες της Εσθονίας είναι η προώθηση της «ανοικτής και καινοτόμου οικονομίας, που θα προσδώσει ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, αλλά και η προώθηση της ασφαλούς Ευρώπης».
Σε αυτό το κεφάλαιο, ο Εσθονός πρέσβης συμπεριέλαβε την ανάγκη ανάσχεσης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την προώθηση λύσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και την «ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας», παράλληλα με τη διατήρηση της σημαντικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στη σύνοδο για τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Σουηδία, σημείωσε ότι η κινητικότητα των εργαζομένων είναι ευκαιρία, όχι απειλή, και τόνισε ότι υπάρχουν ανησυχίες για τις συνθήκες στον χώρο εργασίας.
«Ο τρόπος που η ΕΕ θα βρει για να προστατεύσει τους εργαζομένους, χωρίς να μειώνει την ανταγωνιστικότητά της, είναι ένα βασικό θέμα που θα απασχολήσει την εσθονική προεδρία», επισήμανε ο κ. Ράβα.
Ερωτηθείς για τη σημασία της μεγάλης συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ελληνική φέτα, λέγοντας ότι μετά τη συμφωνία αυτό το ελληνικό προϊόν θα το εισάγει η Ιαπωνία, αδασμολόγητο, μία εξέλιξη θετική και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή.
Το μεταναστευτικό θα είναι, επίσης, στις προτεραιότητες της Εσθονίας, καθώς υπάρχουν μεγάλες ροές στην κεντρική Μεσόγειο.
Ο Εσθονός πρέσβης μίλησε για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Ταλίν, προκειμένου να προωθήσει τα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή, τα οποία προβλέπουν πρωτοβουλίες και από την Επιτροπή και από τα κράτη-μέλη και από την Ιταλία, που δέχεται αυτήν την περίοδο όλο το βάρος.
Ο κ. Καρβούνης μίλησε με σκληρά λόγια για την «έλλειψη αλληλεγγύης» που δείχνουν ορισμένα κράτη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και υπενθύμισε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία επί παραβάσει εναντίον τριών χωρών της ΕΕ».
Μετά από την παρουσίαση ενός τρίλεπτου βίντεο, που έδειχνε το «πάντρεμα» της φύσης και της υψηλής τεχνολογίας στην Εσθονία μέσα από τη ζωή μίας οικογένειας, ο πρέσβης επιφύλαξε στο ακροατήριο την έκπληξη να ολοκληρώσει την ομιλία του με τις αδυναμίες της χώρας του.
«Δεν είναι όλα θετικά. Έχουμε υψηλές εκπομπές CO2, μεγάλες διαφορές στις αμοιβές ανδρών-γυναικών για ίση εργασία σε βάρος των γυναικών, υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, παρότι μειώνονται, και δημογραφικό πρόβλημα, με μειωμένες γεννήσεις», τόνισε. «Μας θεωρούν ανέκφραστους», πρόσθεσε.