Στόχος απατηλός θεωρείται η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναλύσεις αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ τάσσεται υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. Επίσης, προβάλλεται η χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, για την στήριξη της πρότασης περί επαναγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελληνικών ομολόγων, ως μέσου για τη μείωση του ελληνικού χρέους…
Συγκεκριμένα, το Μπλούμπεργκ, με κύριο άρθρο του, υποστηρίζει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι θεσμικοί πιστωτές, κρίνοντας αναποτελεσματική την πρόταση περί επαναγοράς του.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, πήρε προχθές ένα τεράστιο ρίσκο, με τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του, υιοθετώντας τις περικοπές 13,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2013, το χρέος της χώρας αναμένεται να διπλασιασθεί σε σχέση με το ΑΕΠ, αγγίζοντας το 189,1%, ενώ η πρόταση που διατυπώνεται από πολλούς για επαναγορά του ελληνικού χρέους δεν μοιάζει ικανή να το μειώσει σε βιώσιμα επίπεδα και κυρίως στο 120% έως το 2020.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η ιδέα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους είναι δελεαστική, καθώς επιτρέπει στη Γερμανία να δώσει τη συγκατάθεσή της στη μείωση του χρέους, χωρίς να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της, για διαγραφή χρέους που οφείλει μια χώρα στη γερμανική κυβέρνηση ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να δανείσει στην Ελλάδα χρήματα για την επαναγορά των ομολόγων της στις χαμηλές τιμές που έχουν σήμερα. Όπως έχει δείξει ωστόσο μελέτη των οικονομολόγων Jeremy Bulow (Stanford University) και Kenneth Rogoff (Harvard), κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λατινική Αμερική, η επαναγορά κρατικών ομολόγων οδηγεί στην αύξηση της τιμής των εναπομεινάντων ομολόγων, περιορίζοντας ή μηδενίζοντας το όφελος από την συγκεκριμένη διαδικασία.
Στη συνέχεια, προβάλλεται η άποψη ότι αυτό που απαιτείται είναι η διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως πρόσφατα πρότεινε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι επίσημοι δανειστές κατέχουν το 60% περίπου του ελληνικού χρέους. Βλέπουμε εδώ το περίγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, τονίζεται στο κύριο άρθρο του Μπλούμπεργκ, μολονότι αυτή θα απαιτούσε ιδιαίτερο πολιτικό θάρρος, όπως και νομικές αλλαγές στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην ΕΚΤ. Η Γερμανία και οι υπόλοιποι θεσμικοί πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ενώ, το λιγότερο, θα πρέπει να προβούν στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όταν αυτό καταστεί δυνατό, απαλλάσσοντας έτσι την ελληνική κυβέρνηση από υποχρεώσεις άνω των 50 δισ. ευρώ.
Ακολούθως, σημειώνεται η εκτίμηση των συντακτών ότι η άλλη πλευρά του ελληνικού αδιεξόδου είναι ωστόσο η επαναλαμβανόμενη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις των δύο προηγούμενων σχεδίων διάσωσης. Η ύψιστη προτεραιότητα αυτή την ώρα είναι η αναμόρφωση του δυσλειτουργικού συστήματος είσπραξης φόρων. Τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα είναι απογοητευτικά, ενώ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη ένας ανεξάρτητος επικεφαλής στον τομέα είσπραξης φόρων, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο του Μπλούμπεργκ. Αντίθετα, όπως σημειώνεται, όταν ένας δημοσιογράφος δημοσιοποίησε μια λίστα Ελλήνων καταθετών με λογαριασμούς στην Ελβετία ασκήθηκε δίωξη εναντίον του.
Τέλος, υποστηρίζεται ότι εξαιτίας όλων αυτών δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η Γερμανία είναι επιφυλακτική για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ φαντάζει έλλογη η απαίτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού όπου θα κατατίθενται τα χρήματα των σχεδίων διάσωσης και των μελλοντικών πλεονασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί ότι ενδεχόμενη αδυναμία της στην συλλογή φόρων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκχώρηση περαιτέρω αρμοδιοτήτων στην Task Force της ΕΕ, η οποία συνεργάζεται ήδη με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ενέργειες αυτές δεν είναι ευχάριστες, όπως επισημαίνεται, αλλά η Ελλάδα απέδειξε ότι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και θα πρέπει να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αποτελούν πλέον προαπαιτούμενα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.
Εξάλλου, σε δημοσίευμα της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” τονίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριξε χθες πρόταση για την επαναγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελληνικών ομολόγων ως μέσου για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, ερωτηθείς εάν το Ταμείο στηρίζει την πρόταση για επαναγορά ομολόγων, ο κ. Ράις απάντησε ότι αυτή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη εφόσον εφαρμοστεί με τρόπο ούτως ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση. Ωστόσο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πριν την αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης από το Ταμείο, «κρίνονται αναγκαίοι χρηματοπιστωτικοί όροι που συνάδουν με βιωσιμότητα του χρέους». Το ΔΝΤ, συμπληρώνει το δημοσίευμα, πιέζει την Ευρώπη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας ότι χωρίς μια αξιοσημείωτη μείωση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προβεί σε οικονομική εξυγίανση.
Στο μεταξύ, σε άλλα δημοσιεύματα, τόσο στη “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, όσο και σε άλλα έντυπα και ιστοσελίδες προβάλλεται το θέμα του ελληνικού χρέους, στα οποία, κυρίως, υποστηρίζεται ότι αποτελεί “απατηλό στόχο” η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.