Ενιαία εθνική γραμμή διαπιστώνεται κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψαν την ευθύνη στην Άγκυρα για την αποτυχία της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό αναφέροντας ουσιαστικά ότι η Τουρκία δεν είχε τη διάθεση να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση αλλά να διατηρήσει τα κατοχικά στρατεύματα στο νησί.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό που διαφάνηκε είναι ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλ. σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Όπως είπε, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στον βαθμού που θα εκφραστεί ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές». Όπως είπε, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στον βαθμού που θα εκφραστεί ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές».
Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην άσκηση των κυριαρχικών, όπως σημείωσε, δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, λέγοντας πως είναι αυτονόητο πως θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό.
Όπως είπε, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτεχυθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών η Ελλάδα είναι σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο λαός θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά μπόρεσε να πείσει τη διεθνή κοινότητα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε πως η Αγκυρα με τη στάση της απέτρεψε τη δυνατότητα σύγκλισης. «Από την προσήλωση στην μακρόχρονη παραμονή κατοχικών δυνάμεων φάνηκε ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η διχοτόμηση του νησιού» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν βρισκόμαστε πια στο 1960, δεν είμαστε στον ψυχρό πόλεμο», τόνισε αναφορικά με το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορούν να είναι το θεμέλιο για το αύριο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε η Άγκυρα δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρων. «Ούτε η παρουσία της ΕΕ έκανε την Αγκυρα να αλλάξει στάση. Ούτε ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή».
«Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια γραμμή ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».
Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ποιος έφταιξε και επειδή το γνωρίζει οφείλει από εδώ και πέρα να διασφαλίσει δυο κρίσιμα ζητήματα: ότι η προσπάθεια επίλυσης δεν θα τερματιστεί και ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δηλώσεις για plan b και plan c που κάνει η τουρκική πλευρά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Μετά από εύλογο διάστημα η προσπάθεια πρέπει να επανεκκινήσει.
Η ΝΔ ως αυριανή υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, δήλωσε και προσέθεσε πως πρέπει η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει πολιτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Εχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές όπου και αν βρίσκονται.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου, η οποία όπως είπε δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει το δρόμο προς την Ευρώπη, σημείωσε και να τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο δρόμος της Δημοκρατίας είναι δύσκολος αλλά είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κόμμα θα κάνει προσπάθειες για να υποστηρίξει τα εθνικά θέματα. Το έπραξε στο προσφυγικό, το έκανε και θα το κάνει απέναντι στην τουρκική πολιτική έντασης στο Αιγαίο. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της προσβολής της Αγίας Σοφίας, τόνισε. Το ίδιο κάναμε και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας, δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εθνική ενότητα είναι επιλογή της ΝΔ αλλά οφείλω να πω ότι αυτή η γραμμή ευθύνης πρέπει να υπηρετείται από όλους.