Διαφωνία ως προς το αν είναι ο κατάλληλος χρόνος για το άνοιγμα του φακέλου για το Κυπριακό υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου οι οποίοι υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν δια του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.
«Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος.
Από την άλλη πλευρά με νεότερη παρέμβασή του πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τέσσερις επισημάνσεις.
Πρώτον είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση. «Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεύτερον, με αφορμή σχετική τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τον κίνδυνο όσο περνά ο χρόνος και δεν βρίσκεται λύση να θεωρήσουν οι επόμενες γενιές ότι το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η προσπάθεια επίλυσης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι σε επίπεδο ΟΗΕ τίθεται το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων με μεγαλύτερη έμφαση.
Τρίτον, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης και τέταρτον με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.
«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.