Ανήσυχοι και απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ασθενείς σε δύο νέες έρευνες γνώμης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Επτά στους δέκα εκτιμούν ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα ζητήματα περίθαλψής τους τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών στην Αθήνα…
Σε ποσοστό 1/3 οι ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από το συνολικό σύστημα υγείας που περιλαμβάνει και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το 40% εκτίμησε ότι δεν έτυχε της απαραίτητης σημασίας από το γιατρό του. Περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι η πρόσβαση στη θεραπεία τους και κυρίως στα φάρμακα έγινε προβληματική εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έκαναν οι φαρμακοποιοί, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι 1 στους 4 δήλωσε πως υπήρξαν φορές που έπρεπε να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για τα φάρμακά του, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν απαραίτητα για τη ζωή του. Πάνω από το 40% είπε ότι πλήρωσε από την τσέπη του περισσότερα χρήματα για φάρμακα την τελευταία περίοδο και το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα φάρμακα είναι ακριβά, παρότι έχουν πέσει οι τιμές τους. Οι ασθενείς που ρωτήθηκαν είπαν ότι το πίστευαν αυτό, καθώς είδαν να αυξάνεται η δική τους συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων τους. Όταν ρωτήθηκαν αν έκοψαν τα φάρμακά τους λόγω της κρίσης, φάνηκε ότι οι περισσότεροι προτίμησαν να εξασφαλίζουν τα φάρμακα, αλλά περιόρισαν τις επισκέψεις στο γιατρό τους και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επ. καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κ. Σουλιώτης, τόνισε ότι αυτό που φαίνεται και από άλλες παρόμοιες έρευνες είναι ότι το 58% των ασθενών μειώνει τις επισκέψεις στο γιατρό αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον. Μάλιστα, τόνισε ότι η μεγαλή αναμονή για ραντεβού στο δημόσιο σύστημα στρέφει 6 στους 10 χρήστες υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διερωτήθηκε για πόσο θα μπορεί αυτό να συνεχιστεί, καθώς τα χρήματα που διαθέτουν σήμερα οι πολίτες συνεχώς μειώνονται.
Απογοήτευση εκφράζουν οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους από την ποιότητα υπηρεσιών Υγείας, καθώς το 74% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεβαίνει στο 77%, σε μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, από όλη την Ελλάδα, την περίοδο 17-21 Οκτωβρίου 2012. Καταγράφεται η απογοήτευση των Ελλήνων για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία (63%) και ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο από τις υπηρεσίες των λειτουργών της υγείας φαρμακοποιών και γιατρών, εμφανίζονται ικανοποιημένοι σε ποσοστό 78% και 60%, αντίστοιχα.
Στην ερώτηση «Μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ πώς είναι η κατάσταση για τους ασφαλισμένους», το 50% απάντησε χειρότερα, το 18% ότι έχει παραμείνει ίδια και μόνο 11% καλύτερα. Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, το 37% απάντησε ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης, το 17% ότι δεν την επηρεάζει και το 11% έχει θετική γνώμη. Σχεδόν το 64% πιστεύει ότι η χρήση ανώνυμων γενόσημων φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και το 56% πιστεύει ότι ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφεί επώνυμο φάρμακο. Το 21% πιστεύει ότι πρέπει να συνταγογραφείται η δραστική ουσία και να χορηγείται το φθηνότερο φάρμακο. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό, πάνω από 80%, των πολιτών που εμπιστεύονται τα επώνυμα ελληνικά φάρμακα, ενώ ποσοστό 72% πιστεύει ότι το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας εξυπηρετεί μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.