Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις Έβρου και Ροδόπης στην αγροτοδασική περιοχή της Λευκίμης του δήμου Σουφλίου.
Επικεφαλής της κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγα, ενώ συνέδραμε και ο στρατός της περιοχής.
Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν εκ νέου οι ρίψεις νερού από αέρος με τη συνδρομή των δύο αεροσκαφών «Πετζετέλ» που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε βράδυ της Πέμπτης από πτώση κεραυνού σε αγροτοδασική περιοχή στη Λευκίμη Σουφλίου.
Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης, στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν χωρίς διακοπή από εχθές 12 πυροσβεστικά οχήματα με προσωπικό 33 άτομα και πεζοπόρα τμήματα 79 ατόμων, επιτυγχάνοντας τον περιορισμό της πυρκαγιάς στη θαμνώδη περιοχή και την αποτροπή της επέκτασής της στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
Η εικόνα της πυρκαγιάς σήμερα το πρωί, όπως περιγράφεται από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι καλύτερη καθώς έχει οριοθετηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι χαμηλής έντασης, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να κάνουν λόγο για ενίσχυσή τους στη διάρκεια της ημέρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις τόσο στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, όσο και ασθενέστερες σε Σουφλί και Αλεξανδρούπολη χωρίς να πέσει όμως ούτε σταγόνα στην περιοχή της πυρκαγιάς, κάτι που αν συνέβαινε εκτιμάται ότι θα διευκόλυνε σημαντικά την κατάσβεση.
Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς στη 1.00 τα ξημερώματα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε λόγο για πολλές μικρές εστίες φωτιάς σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, δεδομένου ότι η κύρια βλάστηση της περιοχής είναι θάμνοι που δίνουν την εντύπωση χιλιάδων καντηλιών, των οποίων η τρεμάμενη φλόγα αναζωπυρώνεται μόλις δυναμώσει η ένταση του ανέμου.
Στόχος των δυνάμεων που επιχειρούσαν ήταν να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο το αργότερο μέχρι το πρωί, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων που σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις θα φτάσουν τα 5 μποφόρ.
Με σχετικά νωπές ακόμη τις μνήμες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή τον Αύγουστο του 2011 καταστρέφοντας περίπου 60.000 στρέμματα, τα 2/3 εκ τω οποίων εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, προκαλώντας σημαντική οικολογική καταστροφή, πυροσβέστες και φαντάροι έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ, υπερβάλλοντας εαυτόν για μία ακόμη φορά.
«Αιτία της πυρκαγιάς είναι η πτώση κεραυνού. Σημειώθηκε βροχόπτωση στη Λευκίμη όμως εκεί που έπεσαν οι κεραυνοί δεν είχε βρέξει», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε καθησυχαστικό το γεγονός ότι η φωτιά καίει χαμηλούς θάμνους και ξερά χόρτα, ενώ κινείται σε μία περιοχή με διάκενα και βράχια, που έχει καεί αρκετές φορές στο παρελθόν, δεδομένου ότι γειτνιάζει με πεδίο βολής.
«Η πυρκαγιά είναι μία λωρίδα που κινείται προς τα ανατολικά. Είναι πολύ χαμηλή αλλά πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό γιατί ήδη αυξάνει σταδιακά η ένταση των ανέμων», είπε επίσης ο κ. Μπακαλούδης.
Στο άλλο μέτωπο που ξέσπασε την Πέμπτη, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, όπου κάηκαν σπίτια και τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες επέβαιναν σε τρακτέρ για να σβήσουν την πυρκαγιά και το όχημα ανετράπη σε χαράδρα στην περιοχή Σουληνάρι.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου όπου μετέβη και ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Υψηλός θα είναι σήμερα, Παρασκευή, ο κίνδυνος για πυρκαγιά σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε κίτρινο συναγερμό- κατηγορία κινδύνου 3- θα είναι μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, η Στερεά και η δυτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, η Χαλκιδική, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η Θράκη.