Ούτε οι ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων- ηλικιωμένοι, ανάπηροι, απομακρυσμένες περιοχές- θα μπορούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς στο γκισέ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς να αναλαμβάνουν το όποιο κόστος της σχετικής τραπεζικής προμήθειας.
Πώς θα παρακάμπτουν αυτήν την προμήθεια; Καταθέτοντας πρώτα τα μετρητά στον τραπεζικό τους λογαριασμό κι εν συνεχεία πληρώνοντας μέσω του λογαριασμού τους τις βασικές τους φορολογικές υποχρεώσεις.
Όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, αν δεν θέλουν να πληρώνουν την όποια τραπεζική προμήθεια, θα πρέπει να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ΑΤΜ.
Σύμφωνα με την Απόφαση του Γ. Πιτσιλή, η ΑΑΔΕ θα καλύπτει πλέον τις προμήθειες:
- για συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, PhoneBanking, ATM, APS).
- Για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) των φυσικών προσώπων τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.
Οι λοιπές προμήθειες για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικό κατάστημα θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών και τις εκτιμήσεις για το 2017, και δεδομένης της δυναμικής της τάσης των φορολογουμένων προς τη χρήση εναλλακτικών δικτύων και ηλεκτρονικής τραπεζικής, η δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου διαμορφώνεται περί τα 19 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ετησίως.
Πλέον, η εν λόγω δαπάνη μειώνεται στα εννέα εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο τουλάχιστον δέκα εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, “Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για την απαλλαγή από δαπάνες που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι απελευθερώνει πόρους για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών”.
Πηγή: iefimerida.gr