Έντονη αντιπαράθεση εκδηλώθηκε ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Αριστεράς εξέφρασε ανησυχία για τη «σύγκρουση μεγατόνων», όπως τη χαρακτήρισε, του Νίκου Αναστασιάδη με τα Ηνωμένα Έθνη και όχι απλώς με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα τους, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απάντησε ότι «δυστυχώς, ο Άντρος Κυπριανού, για άλλη μια φορά προσπαθεί να αφήσει σκιές και να δημιουργήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Ο Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως ο Έσπεν Άιντε πήρε συγχαρητήρια και από τον γενικό γραμματέα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο κ. Κυπριανού έθεσε το ερώτημα: «Εάν δεν υπήρχε επαρκές έδαφος για ουσιαστικό διάλογο και θετικό αποτέλεσμα, γιατί η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πραγματοποίηση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά;».
Επίσης, υποστήριξε ότι σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απεδέχθη να τεθούν «γεφυρωτικές προτάσεις» των Ηνωμένων Εθνών, και ακολούθως πρόταξε πως «ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας». Δεν ήταν λοιπόν, είπε, θέμα αυτού που συντόνιζε το διάλογο.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε έντονη ανησυχία και κατηγόρησε τον Ν. Αναστασιάδη ότι «αντί να επικεντρώνεται στο πώς θα διατηρηθεί ανοικτή η προοπτική του διαλόγου, αναλώνεται στο πώς θα περισωθεί το κύρος του».
Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τονίζει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν συγκρούεται με τα Ηνωμένα Έθνη και τον γενικό τους γραμματέα, τον οποίον βαθύτατα εκτιμά.
Ωστόσο, σημειώνει ότι ο Ν. Αναστασιάδης «έχει καθήκον να αντιμετωπίσει τις όποιες διαστρεβλώσεις, αναλήθειες και παραποιήσεις γεγονότων επιχειρούνται, είτε διά δηλώσεων είτε διά της υπόγειας διασποράς φημών από μέρους κάποιων, που φέρουν την ευθύνη να είναι αντικειμενικοί και να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών».
Επίσης, ο Β. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «ενώ από τη μια ο κ. Κυπριανού διακηρύττει ότι το ναυάγιο έγινε εξ υπαιτιότητας της τουρκικής πλευράς, από την άλλη με διάφορες σοφιστείες τύπου “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προετοιμάστηκε” ή “δεν χειρίστηκε τα πράγματα σωστά”, αναιρεί τις ευθύνες τις Τουρκίας για το ναυάγιο. Ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο συμβαίνει. Και τα δυο δεν μπορούν να συμβαίνουν».
Το ΑΚΕΛ, από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωση σημειώνει πως «ο κ. Παπαδόπουλος ανέλαβε να απαντήσει στις πρωινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΚΕ. Το μόνο που κατάφερε να απαντήσει ήταν ότι ο Α. Κυπριανού προσπαθεί δήθεν να “δημιουργήσει σκιές και αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Επί της ουσίας δεν κατάφερε να αρθρώσει ούτε λέξη». Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως «ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι έγινε και γι’ αυτό εκφράζει καθημερινά την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Αν αυτό ανησυχεί το Προεδρικό και το αναγκάζει να αντιδρά με τέτοιο τρόπο, τότε αυτό κάτι σημαίνει».
Την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις και η «επίθεση» του προέδρου Αναστασιάδη εναντίον του Έσπεν Άιντε «αποδεικνύουν την πλήρη κατάρρευση και την αποτυχία της πολιτικής του στο Κυπριακό» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως «όχι μόνο έχουμε αυτήν τη στιγμή ένα αδιέξοδο και κατάρρευση της διαδικασίας, όχι μόνο αποενοχοποιήθηκε πλήρως η Τουρκία από τους εκπρόσωπους των ΗΕ, αλλά η πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη μάς έχει φέρει σε μια μετωπική σύγκρουση με τα ΗΕ».
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να εξηγήσει ποια είναι η νέα στρατηγική που προτείνει στο Κυπριακό.