«Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν καθυστερήσεις ή αν υπάρχει ταλαιπωρία του κόσμου – σαφώς και υπάρχει -, αλλά αν είναι μειούμενη. Η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση της μείωσης των προβλημάτων. Γίνεται συστηματική προσπάθεια και ήδη αρχίζει κι αποδίδει και βελτιώνεται η λειτουργία και η απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Σημείωσε ότι γίνεται «παρέμβαση στο ζήτημα της καθολικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και σήμερα κλείνουμε μια εκκρεμότητα για τα βεβαιωμένα χρέη προς τη ΔΟΥ των ανασφάλιστων πολιτών».
Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα «λειτουργίας και στελέχωσης αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ενισχύονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας και δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης 150 θέσεων για να κλείσει η συζήτηση περί ανεπαρκειών δημόσιων κλινών ΜΕΘ».
«Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε το κενό τη δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 υπήρξε στόχευση να πάει η πρωτοβάθμια φροντίδα στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Και τότε η ΝΔ έλεγε τα ίδια, ότι είναι μια παρέμβαση που πλήττει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους νέους γιατρούς. Αυτά έλεγε η ΝΔ πριν από 35 χρόνια, αυτά λέει και σήμερα» τόνισε ο υπουργός υγείας.
Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τον νόμο 4238 οι δομές αποδιοργανώθηκαν πλήρως και οδηγήθηκαν 3.000 ειδικευόμενοι γιατροί σε έξοδο. «Εμείς έχουμε προσλάβει επικουρικούς γιατρούς και έχουμε αυξήσει τη θητεία από 1 στα 2 χρόνια» είπε.
«Προσθέτουμε δομές, αναπτύσσουμε σε 239 νέα σημεία αποκεντρωμένες δομές με εγγύτητα στην κοινότητα και θα προσληφθούν 3,000 άτομα» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός σημειώνοντας ότι σήμερα υπέγραψε την προκήρυξη των θέσεων.
«Πρόκειται για αλλαγή της φιλοσοφίας, της κουλτούρας των δομών» τόνισε και πρόσθεσε: «Μας λέτε ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε το κράτος. Είναι προσβλητικό στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, να μιλάτε κάποιοι για κρατισμό. Είμαστε προκατειλημμένοι υπέρ των δημοσίων συστημάτων που είναι η απάντηση στη φτωχοποίηση».
Για τον αν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, ο υπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα υλοποιηθεί με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Η σχέση ευρωπαϊκών-εθνικών πόρων είναι 100-0% τον πρώτο χρόνο, 91 – 9 %τον δεύτερο χρόνο, 71- 29% τον 3ο χρόνο, 26 – 74% τον 4ο χρόνο και 0 – 100% τον 5ο χρόνο. «Είναι απολύτως συμφωνημένα αυτά και όποιος σπεκουλάρει ότι η Ευρώπη δεν τα εγκρίνει προσπαθεί να ναρκοθετήσει την παρέμβαση που η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση»» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι «για μας η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι προοδευτικό πρόταγμα, που όλοι οι αριστεροί και προοδευτικοί υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί γι’ αυτό» και κατέληξε λέγοντας ότι «στην υγεία δεν χάνεται η ψυχή της Αριστεράς: στην υγεία επιβεβαιώνεται η αξία κι οι αξίες της Αριστεράς».