Οι τέσσερις μασκοφόροι εμφανίστηκαν από το πουθενά, φράζοντας το δρόμο στο γεμάτο από τουρίστες διώροφο λεωφορείο.
Με αστραπιαίες κινήσεις τρύπησαν τα λάστιχα του οχήματος και έγραψαν συνθήματα στο παρμπρίζ.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ονειρεύονται να ζήσουν μια περιπέτεια στις διακοπές τους, αλλά αυτά που είδε ο Άντριου Κάρεϊ να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του από τον δεύτερο όροφο του λεωφορείου την περασμένη Πέμπτη στην καρδιά της Βαρκελώνης τού έκοψαν την ανάσα. «Νόμισα ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα και ότι ήρθε η ώρα μου», δήλωσε ο 39χρονος Βρετανός στη “Daily Mail”.
Την ευθύνη για την επίθεση μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Camp Nou, το γήπεδο της Barcelona, ανέλαβε λίγα 24ωρα αργότερα η αριστερή οργάνωση νεολαίας Arran. Ο λόγος; Όπως ανέφερε και το σύνθημα που έγραψαν τα μέλη της στο παρμπρίζ του λεωφορείου: «Ο τουρισμός σκοτώνει τις συνοικίες».
Μέλη της οργάνωσης ξαναχτύπησαν τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη καταστρέφοντας ποδήλατα που νοικιάζει ο δήμος ως επί το πλείστον σε τουρίστες.
https://youtu.be/Yk68J3_oOSw
Αλλά και χθες στην Μαγιόρκα, όπου αριστεροί ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από εστιατόριο στην παραλία της Πάλμα. Άναψαν καπνογόνα μπροστά από υπερπολυτελή γιοτ και στη συνέχεια εισέβαλαν στο ρεστωρά και περιέλουσαν με κομφετί τους θαμώνες κρατώντας στα χέρια πλακάτ που ανέγραφαν «Ο Τουρισμός σκοτώνει τη Μαγιόρκα».
Η Αrran -νεολαία του ριζοσπαστικού κόμματος CUP, που μάχεται για την ανεξαρτησία της Καταλονίας- ανέβασαν αργότερα βίντεο του περιστατικού στα socialmedia συνοδεία ενός ραπ κομματιού που απαριθμούσε τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού στην Ισπανία. «Ας σταματήσουμε τον μαζικό τουρισμό που καταστρέφει τη Μαγιόρκα και καταδικάζει στην εξαθλίωση του εργάτες των περιοχών της Καταλονίας», ανέφεραν στο Twitter.
«Οι διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο έντονες», διαπιστώνει το ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. Και όχι μόνον εντονότερες, αλλά και συχνότερες και ολοένα και πιο θεαματικές. Όπως το περασμένο Σάββατο στη Μαγιόρκα, όπου μέλη της πρωτοβουλίας ανησυχούντων πολιτών “ Ciutat per qui l’habita” («Η πόλη ανήκει στους κατοίκους της») απέκλεισαν συμβολικά τα τοπικά γραφεία του υπουργείου Τουρισμού στην Πάλμα θυροκολλώντας στην είσοδο σημείωμα με την επιγραφή «Κλειστόν».
Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας αυτής είπε ότι αυτό που πυροδοτεί περισσότερο απ’ όλα την οργή τους είναι η ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω διαδικτυακών πυλών όπως το Airbnb, που έχει προκαλέσει έκρηξη της τιμής ακινήτων, μείωση της προσφοράς στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και υποβάθμιση των συνοικιών, αφού το βάρος δίνεται στην αναβάθμιση των κέντρων των πόλεων.
Αγανάκτηση όμως προκαλούν και οι μεθυσμένοι Βρετανοί, Γερμανοί κ.α. τουρίστες, που τσακώνονται στη μέση του δρόμου, κυκλοφορούν ημίγυμνοι – ή ακόμη και ολόγυμνοι- ουρλιάζοντας ή τραγουδώντας, ουρούν ή κάνουν σεξ σε δημόσιους χώρους. Χώρια οι χούλιγκαν και οι νεοναζί… «Μας στέλνουν αποβράσματα, δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό», παραπονιέται ο δήμαρχος της Πάλμα, Άντονι Νογκουέρα.
Απηυδισμένοι οι κάτοικοι κρέμασαν μαύρες σημαίες στα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν -όπως και πριν από έναν χρόνο- αφίσες διαμαρτυρίες και συνθήματα graffiti στους τοίχους που γράφουν: “Tourism kills the city” («Ο Τουρισμός σκοτώνει την πόλη»), “Stop Airbnb”, “Palma no se vende” («Η Πάλμα δεν πωλείται»), “Τourist go home!” και “Tourists=Terrorists”.
Η Ισπανία «βουλιάζει» αυτές τις μέρες από τουρίστες σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.
Μόνον το πρώτο ήμισυ του χρόνου οι αφίξεις αλλοδαπών έφθασαν τα 36.3 εκατομμύρια – 11,6% πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα ξενοδοχεία είναι κατάμεστα κι ο δείκτης ανεργίας έπεσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών κυρίως χάρη στην εποχική απασχόληση στην τουριστική βιομηχανία.
Όλα αυτά δεν πρέπει να κινδυνεύσουν, προειδοποιούν ειδικοί. Πολλοί τουρίστες ενδέχεται να το σκεφτούν στο μέλλον πολύ σοβαρά αν πρέπει να ταξιδέψουν στην Ισπανία μετά τα τελευταία περιστατικά. Το πρόβλημα έχει λάβει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις, που έγινε πρωτοσέλιδο σε αρκετές από τις μεγαλύτερες ισπανικές εφημερίδες. Η “El Mundo” κάνει λόγο για «τουριστο-φοβία» και η “El Pais” αναρωτιέται: «Τι πρέπει να γίνει με την μεγαλύτερη βιομηχανία της Ισπανίας;»
Οι αρμόδιοι, πάντως, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Τα τελευταία 24ωρα τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος στις Βαλεαρίδες Νήσους, που περιορίζει τη χορήγηση νέων αδειών για ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα η αριστερή τοπική κυβέρνηση θέλει να βάλει πλαφόν οροφής στα ενοικιαζόμενα οχήματα στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Στη Βαρκελώνη η αριστερή δήμαρχος Άντα Κολάου έβαλε φραγμό στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων, ενώ επέβαλε πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ στην Airbnb και την Homeaway για παράνομες υπηρεσίες στέγασης.
Η Κολάου καταδίκασε, βέβαια, τις ριζοσπαστικές ενέργειες της Arran, αλλά η τοπική αντιπολίτευση επιρρίπτει στην πρώην ακτιβίστρια ότι ανέχεται τη δράση της αριστερής οργάνωσης.
Συλλήψεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Στο λεωφορείο που δέχθηκε την επίθεση την περασμένη Πέμπτη υπήρχαν δίπλα στον Άντριου Κάρει και τη γυναίκα του και πολλά παιδιά που πανικοβλήθηκαν. «Ήταν τρομακτικό», είπε ο Βρετανός τουρίστας. «Σκέφτηκα ότι από στιγμή σε στιγμή θα ανέβει κάποιος με μαχαίρι ή πιστόλι στο λεωφορείο».