Η προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου, καθώς και η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Ελλάδα, στις 7 και του ίδιου μήνα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανάλογες συσκέψεις είχε ο κ. Τσίπρας με υπουργούς τις προηγούμενες ημέρες, που θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας -τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο, όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου- θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του επόμενου χρόνου, επιχειρώντας παράλληλα να εκθέσει την επιλογή της ΝΔ να ασχολείται με ζητήματα σχεδόν παραπολιτικού χαρακτήρα, όπως τις διακοπές των κυβερνητικών στελεχών και τα περί νοσταλγών της Σοβετίας.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι μόλις θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, δίνει αναμφίβολα ένα σημαντικό τόνο στην παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Επιδίωξη του επιτελείου του Μαξίμου είναι η παρουσία του πρωθυπουργού να εμπεδώσει το αίσθημα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και να αναδείξει την αντίστοιξη του φιλικού προς την κοινωνία σχεδίου της κυβέρνησης με τη νεοφιλελευθερη προσέγγιση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να παρέμβει με “συγκρατημένο και συγκροτημένο” λόγο, ώστε να παρουσιαστεί ως ηγέτης με ευρύ προφίλ απεύθυνσης, αποφεύγοντας την χωρίς ουσιαστικό λόγο και δίχως όρια αντιπαράθεση, όπως συχνά κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο Μαξίμου βρίσκονται, λοιπόν, εν αναμονή των σημειωμάτων που ετοιμάζονται από τα υπουργεία, βάση των οποίων θα γίνουν οι επεξεργασίες για όσα θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός το σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν μεταξύ αυτών θα εμπεριέχονται και συγκεκριμένες εξαγγελίες για ελαφρύνσεις ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων και κατηγοριών επιχειρήσεων. Οι τελικές αποφάσεις για μια τέτοια κίνηση θα παρθούν μετά την αξιολόγηση των τελευταίων στοιχείων για την πορεία του προυπολογισμού και σε συνάρτηση με τα πρώτα δείγματα που θα δώσουν οι θεσμοί σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση. Πάντως, σε ότι αφορά το τελευταίο, δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε αναφορά από τον Αλέξη Τσίπρα που θα θέτει σε διακύβευση τα τελευταία βήματα εξόδου από το μνημόνιο.
Μέτρα για νέα γενιά και πραγματική οικονομία
Τη βδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε για όλα αυτά σειρά κυβερνητικών συσκέψεων (την Τετάρτη στο Μαξίμου με “παραγωγικούς” υπουργούς, την Πέμπτη ΚΥΣΚΟΙΠ, κλπ), με κορυφαία αυτή που είχε ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή.
Ο έως τώρα σχεδιασμός εμφανίζει τον πρωθυπουργό να προχωρά στη ΔΕΘ σε έναν αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου και να περιγράφει τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης στο εξής σε δύο βασικούς άξονες: Κοινωνική πολιτική και Οικονομία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εξαγγείλλει εστιασμένες δράσεις ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και της νέας γενιάς, μεταξύ των οποίων μέτρα στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων και εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους.