Με σαφή ευρωπαϊκή ατζέντα, πτυχές της οποίας δοκιμάστηκαν κατά τις επσικέψεις του στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αλλά και την “κόντρα” του με την Πολωνία και άλλες χώρες για το “ντάμπινγκ” ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό πρόσημο αυτής της επίσκεψης και τη βοήθεια που προσφέρει ο Γάλλος πρόεδρος στην υπόθεση του χρέους αλλά και σε σειρά επενδυτικών σχεδίων που έχει ήδη προετοιμάσει η γαλλική Rothchild που είναι εγκατεστημένη εδώ και λίγους μήνες στην Αθήνα με επικεφαλής την Άν Λόρελ Κιρς.
Ίσως ακούγεται περίεργο, όμως, ένα από τα πιο σημαντικά σχέδια που φέρνει η γαλλική αποστολή είναι αυτό της ελληνογαλλικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός δικτύου μεγάλων οικισμών στην Δυτική Ελλάδα, στα παράλια του Ιονίου, ή ακόμα και στα Επτάνησα, προκειμένου να φιλοξενούνται εκεί Γάλλοι συνταξιούχοι. Το σχέδιο προετοιμάζεται εδώ και καιρό και είναι μία από τις αντισταθμιστικές κοινωνικές πολιτικές που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση Μακρόν.
Αυτοί οι οικισμοί θα κατασκευαστούν από ελληνικές εταιρείες σε συνεργασία με τη γαλλική Vinci που ήδη δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια σε οδικά και άλλα κατασκευαστικά έργα στη χώρα μας, ενώ το ΕΣΥ και ελληνικές εταιρείες υγείας θα αναλάβουν το κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των Γάλλων συνταξιούχων.
Η επίσκεψη Μακρόν
Μέχρι να φτάσει πάντως στην Αθήνα, έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του στην ανατολική Ευρώπη, θα αναρωτιόμαστε για αρκετά και κάποια θα τα ξέρουμε ήδη:
-Θα πει την απαγορευμένη από τον Σόιμπλε λέξη “ευρωομόλογο”; Οχι, απαντούν ρεαλιστικά αρμόδιες διπλωματικές πηγές που εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος που επενδύει στην αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα θα αποφύγει να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ πριν από τις γερμανικές εκλογές.
-Θα αναφερθεί στην ανάγκη ουσιαστική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους; Το πιθανότερο είναι ότι με έμμεσο τρόπο θα μιλήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αδράνεια απέναντι στα υπερχρεωμένα κράτη και θα υποδείξει δυναμικότερες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας που πρέπει να ισχύει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το βέβαιο είναι, κατά τις ίδιες πηγές, ότι θα περιγράψει μια ομοσπονδιοποιημένη ΕΕ με κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη ο οποίος θα εγκρίνεται από έναν εκλεγμένο από το ευρωκοινοβούλιο υπουργό οικονομικών.
-Θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη; Οπωσδήποτε γιατί αυτό επιβάλλει η θεσμική ορθότητα, εφόσον πρόκειται για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στη δύσκολη θέσει να ακούει από τη γαλλική πλευρά λόγια στήριξης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης, γιατί αυτό κάνουν μέχρι τώρα σταθερά οι Γάλλοι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα.
-Θα έχει επαφές πέρα από το επίσημο πρόγραμμα; Η γαλλική πρεσβεία προετοιμάζει συναντήσεις του με προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.
-Θα επισκεφθεί την Ακρόπολη; Αν προλάβει, πάντως η Μπριζίτ Μακρόν θα το κάνει και δεν κρύβει ότι θέλει πολύ να ανέβει στον ιερό βράχο, να επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης, να περπατήσει στον ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο, να πάει και στο Σούνιο αν υπάρξει χρόνος.
-Θα στηρίξει ανοιχτά την κυβέρνηση Τσίπρα; Και μόνο το γεγονός ότι αυτή θα είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τότε που εξελέγη (όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα σε Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μάλι ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε Συνόδους) αποτελεί γενναιόδωρη κίνηση προς την κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά. Η επιλογή του να αναδείξει από την Ελλάδα το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες, είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας.
-Ο Αλέξης Τσίπρας τι θα πει; Πέρα από τα αναμενόμενα, την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας και τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας στη στήριξη της Ελλάδας κατά τα χρόνια της κρίσης, θα επισημάνει την ανάγκη δομικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική της ΕΕ και της ευρωζώνης προς την κατεύθυνση της περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης.
-Θα γίνουν ομιλίες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Θα γίνει οπωσδήποτε εκεί η συνάντηση των επιχειρηματιών, παρουσία των δύο ηγετών, ενώ μπορεί να δοθεί και κοινή συνέντευξη τύπου. Αν δεν καταστεί δυνατή η ομιλία Μακρόν στην Πνύκα, η επόμενη επιλογή είναι η Βουλή. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες που θα έρθουν στη χώρα μας δραστηριοποιούντα σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, υποδομές, τουρισμός, νεοφυείς επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά, αμυντική βιομηχανία).
-Θα προκύψει κάποια μεγάλη επένδυση; Το εντονότερο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από την Total (που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ) για συμμετοχή στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, από την Suez για την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ, από την Vinci για οδικούς άξονες και έργα υποδομών, από την Societe General για την Attica Bank. Η γαλλική εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον ΟΛΘ θέλει να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη βόρεια Ελλάδα.
-Ποιοι υπουργοί εμπλέκονται πολύ στην προετοιμασία της επίσκεψης; Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας (που χειρίζεται τους φακέλους των επενδύσεων), η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη για την συνεργασία που ξεκίνησε επί Ολάντ σχετικά με την αναβάθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
-Η Ρότσιλντ παίζει κάποιο ρόλο σε όλα αυτά; Η επενδυτική τράπεζα από την οποία προέρχεται ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι μέσα σε όλα. Εχει ήδη αναλάβει ρόλο στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και η συμβολή της στην ελληνική έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος θα είναι καθοριστική. Αλλά και πέρα από αυτά, λειτουργεί συμβουλευτικά σε γαλλικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν εδώ και στην γαλλική κυβέρνηση για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά.
-Περιλαμβάνει η ατζέντα εξοπλιστικά; Στις συζητήσεις Μέρκελ-Μακρόν που θα ολοκληρωθούν μετά τις γαλλικές εκλογές περιλαμβάνεται σχέδιο ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η Γαλλία έχει εμπλακεί σε περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μία πραγματική αμυντική ένωση στηρίζοντας την ιδέα της Κομισιόν για ευρωστρατό, με τη Γαλλία να έχει ηγετικό ρόλο. Η ελληνική πλευρά θέλει να αποκτήσουν κάποιο ρόλο στο πλαίσιο μιας τέτοιας εξέλιξης τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η ΕΛΒΟ.
–Υπάρχει κάποιο μυστικό στην ατζέντα Τσίπρα-Μακρόν; Ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών στο Ιόνιο για τον παραθερισμό Γάλλων συνταξιούχων σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Το project είναι πολύ μεγάλο γιατί, εφόσον υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνει παροχές υπηρεσιών υγείας -και όχι μόνο- από την ελληνική πλευρά. Επίσης, ο Εμμ. Μακρόν θέλει σύντομα να αναγγελθεί μια γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα σε ελληνική περιοχή υψηλής ανεργίας και οι σύμβουλοί του έχουν μέχρι στιγμής υποδείξει τη Θράκη.
Πηγή: Νέα Σελίδα