Οι βουλευτές του Ποταμιού που μίλησαν χθες με τον Σταύρο Θεοδωράκη κατάλαβαν ότι έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς σε εκλογή από τη βάση που προγραμματίζεται για τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιλογή του δεν προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, αφού ακόμη και όσοι διαφώνησαν, όπως ο Γρ. Ψαριανός δεσμεύτηκαν ότι θα τον υποστηρίξουν.
Για τον επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με συνεργάτες του, κρίσιμο είναι:
-Να αποφεύγεται ο όρος κεντροαριστερά και να επιλέγεται το προοδευτικό-μεταρρυθμιστικό κέντρο.
-Να γίνει σαφές ότι πρόκειται για νέο και ενιαίο πολιτικό φορέα, όχι για ομοσπονδία κομμάτων και μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
-Να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή η διαδικασία για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και επομένως να γίνει και ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Τα νέα δεδομένα στον ενδιάμεσο χώρο υποχρεώνουν σε νέες σκέψεις όλο το πολιτικό σύστημα. Ειδικότερα:
-Για την ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη έχει σημασία το γεγονός ότι δύο τουλάχιστον υποψήφιοι, Καμίνης και Θεοδωράκης, θα απευθυνθούν σε ένα ακροατήριο του κέντρου το οποίο μέχρι τώρα θεωρούσαν δικό τους. Έχει επίσης σημασία η απόρριψη από τον υποψήφιο Γ. Ραγκούση κάθε σεναρίου μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ.
-Για τον ΣΥΡΙΖΑ μετράει ότι εκτός από τη Φώφη Γεννηματά κανένας άλλος υποψήφιος μέχρι στιγμής δεν έχει απήχηση σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα είναι αμφίθυμοι ή αποστασιοποιημένοι. Ακόμη και ο Γ. Μανιάτης που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την ερχόμενη Πέμπτη θα απευθυνθεί κυρίως σε ένα εκσυγχρονιστικό ακροατήριο που αναφέρεται στον Κ. Σημίτη και όχι στον Α. Παπανδρέου.
-Για την Χαριλάου Τρικούπη, οι εξελίξεις σηματοδοτούν νέες προκλήσεις, αφού αυτό που ξεκίνησε ως εύκολη υπόθεση για την Φ. Γεννηματά γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο και απρόβλεπτης έκβασης.
-Για την «Ωρα Αποφάσεων» (Α. Διαμαντοπούλου-Γ. Φλωρίδης) γίνεται πιο δύσκολο το εγχείρημα αυτόνομης πορείας, αφού χάνουν από δυνητικό εταίρο το Ποτάμι και διαπιστώνουν συσπείρωση γύρω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τον Ευ. Βενιζέλο, εφόσον είχαν βάση οι φήμες ότι σχεδιάζει δική του πολιτική πρωτοβουλία.
Πηγή: neaselida.gr