Πολιτική σταθερότητα, σταθερή φορολογία, ρευστότητα κι επενδυτικό περιβάλλον συνιστούν, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις προτεραιότητες για την προσέλκυση επενδύσεων.
«Στην κορυφή είναι η πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πιστεύει και το οποίο θα είναι εθνικής ιδιοκτησίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους επιμελητηρίων στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, ”τραβάτε με κι ας κλαίω”. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, με το μισό κόμμα απέναντι, με διστακτικότητα, με έλλειψη βασικής κατανόησης, για το πως δουλεύουν η ελεύθερη οικονομία, η αγορά και οι κανόνες της. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ακόμη 3 πράγματα «Φορολογία, ρευστότητα, επενδυτικό περιβάλλον. Απλά πράγματα, απλές κουβέντες».
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, σχολίασε ότι η χώρα μας είναι μη ελκυστικός προορισμός για οποιαδήποτε επένδυση, τόσο από το εξωτερικό όσο και τις εγχώριες. «Από πέρυσι, έχω δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 29%, στο 20% εντός μια διετίας. Έχω δεσμευτεί για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Και έχω δεσμευτεί, επίσης, για την αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α., στις 25.000 ευρώ, κάτι το οποίο θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις πολύ μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μειώσεις των φόρων θα χρηματοδοτηθούν «μέσα από ένα συμμάζεμα των κρατικών δαπανών» και πρόσθεσε: «Δεν έχω δυσκολία, προσωπικά, να μιλήσω για ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό Κράτος. Δεν φαντάζομαι μια οικονομία στην οποία ένα μεγάλο σπάταλο Κράτος θα απομυζά τα χρήματα των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων, προκειμένου να συντηρεί και να διαιωνίζει την ύπαρξή του. Μακριά από μένα τέτοιες λογικές. Για αυτό, με τη σημερινή Κυβέρνηση – παρά τις όποιες μεταλλάξεις επιχειρούνται το τελευταίο διάστημα – μας χωρίζει άβυσσος ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του Κράτους και το ρόλο της ελεύθερης οικονομίας».
«Ρευστότητα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «παρέχει το τραπεζικό σύστημα και όχι άλλοι πόροι χρηματοδότησης, όπως οι σημαντικοί πόροι μέσα από το ΕΣΠΑ. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων” είναι απολύτως καθοριστική, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να κάνουν μια καινούρια αρχή, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις, οι οποίες είναι βιώσιμες και οι οποίες μπορούν πραγματικά να έχουν και μια δεύτερη ευκαιρία, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο νόμο για τα “κόκκινα δάνεια”… Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματική αναδιάρθρωση πρέπει, πάνω από όλα, να αναγνωρίζει τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να επιβιώσει και να διακριθεί, σε περίπτωση που γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα δάνεια και σε περίπτωση που θα μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια. Και, υπάρχουν, πολλές τέτοιες επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – οι οποίες είναι κατά βάση υγιείς και θα μπορούσαν μέσα από μια αναδιάρθρωση δανείων να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία».
Για το θέμα των αδειοδοτήσεων, τόνισε, ότι «όσοι ασχολούνται, ειδικά με τον τομέα της μεταποίησης, γνωρίζουν καλά, σήμερα, ποια είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Είναι μια πραγματικότητα, η οποία δυσχεραίνει το επιχειρείν, κάθε μέρα και σας υποχρεώνει, ως επιχειρηματίες, να αναλώνετε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου σας σε συναλλαγές και σε επαφές με το Δημόσιο από ό,τι θα έπρεπε.
Υπάρχει και μια διάσταση που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται. Και είναι η διάσταση του κόστους του χρήματος. Όταν σχεδιάζεις μια επένδυση και προσελκύεις κάποιον επενδυτή, πας σε μια τράπεζα και κάνεις ένα business plan. Αυτά τα οποία ανακάλυψε ο κ. Φλαμπουράρης χθες σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση. Το πρώτο πράγμα, το οποίο κοιτάς είναι ποιος είναι ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης και ποια είναι η διαδικασία αποπληρωμής της επένδυσης. Αν μια επένδυση που σχεδιάζεις να την κάνεις σε ένα χρόνο, την κάνεις σε τέσσερα, η επένδυση έχει πάει στράφι. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το αντιληφθείς αυτό. Αρκεί να έχεις μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματική οικονομία και να εισπράττεις τα μηνύματα».
Αναφορικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Από τη στιγμή που δίνουμε έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές είναι απολύτως λογικό να υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός, ο οποίος θα επιτρέπει στην επιχείρηση να κάνει τα απολύτως βασικά. Να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Να πληρώνει τους εργαζόμενους της».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη δέσμευση του κ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. το Σεπτέμβριο του 2016. «Καταλαβαίνω» είπε, « ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας πονεμένος τόπος για τον πρωθυπουργό. Διότι είναι ο τόπος εκείνος, ο οποίος θυμίζει τη συστηματική διάψευση των δικών του προβλέψεων για το τι θα γίνει στο μέλλον. Και έχω την εντύπωση ότι κάτι αντίστοιχο θα ακούσουμε και φέτος. Φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός φέτος θα μας πει ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια, όταν γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει υπογράψει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020. Φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός θα μας πει ότι θα ολοκληρώσει γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση, όταν η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση τράβηξαν πάρα πολλούς μήνες, σχεδόν ένα χρόνο η κάθε μια, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Και θα μας πει ο πρωθυπουργός ότι ξαφνικά ανακάλυψε τη σημασία των επενδυτών και των επενδύσεων, όταν συστηματικά η μισή κυβέρνηση υπονομεύει τις επενδύσεις και όταν λίγα χιλιόμετρα από εδώ υπάρχει μια μεγάλη παραγωγική επένδυση της Eldorado Gold…».