Οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης συνεχίζονται σήμερα με τη συνάντηση στις 16.30 του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα επιδιώκει να στρώσει το δρόμο ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν χωρίς νέες καθυστερήσεις. Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 15ης Οκτωβρίου, και ενώ θα έχουν προηγηθεί οι γερμανικές εκλογές και η επίσκεψη Λαγκάρντ στην Αθήνα, η οποία αποκτά πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να θέσει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ειδικά από την πλευρά της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ενώ αίσθηση προκάλεσε η διαρροή του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος πως “εάν θέλει να φύγει το ΔΝΤ ας φύγει”.
Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι στο πλαίσιο της μάχης εξουσίας το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να θέσει και πάλι δημοσιονομικό ζήτημα, ενώ παραμένει το αίτημα για μείωση του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει την απομάκρυνση του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα κάνει η Άγκελα Μέρκελ για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τις συμμαχίες που θα επιλέξει για το σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις γερμανικές εκλογές.
Τι έγινε στο χθεσινό EWG
Κυρίως θετικά είναι τα νέα που καταγράφονται από τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, αν και αναδείχτηκαν κάποια προβλήματα για την Ελλάδα.
Καταρχάς οι 19 εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν την πρόταση της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας και παρέπεμψαν την επίσημη απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) ενώ παράλληλα καθόρισαν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.
Επίσης σε μια γενική ανασκόπηση της κατάστασης, οι 19 κατέγραψαν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και εκτιμούν ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος, ο δε στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτός, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%”.
Από την άλλη πλευρά όμως αναμένουν νεότερα στοιχεία για την εκκαθάριση των arrears (ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό) ώστε στο μέλλον να εγκρίνουν την επόμενη καταβολή της υποδόσης των 800 εκ.ευρώ στη βάση της απόφασης του περασμένου Ιουνίου.
Ένα από τα αγκάθια παραμένει το θέμα της παραπομπής σε δίκη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, θέματα που θα διασυνδεθούν με τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.
ΠΗΓΗ: neaselida.gr